USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Поліомієліт на Волині: 2-річний хлопчик заразився від живої вакцини

27 Жовтня 2019 10:25
Лікарі назвали причини зараження поліомієлітом 2-річного хлопчика з Волині, – подробиці інформує ТСН.

Михайлик тулиться до мами і плаче під час чергового огляду лікаря. М’ячика бере правою ручкою і дуже тішиться, коли може стиснути комусь пальця, а от пальчики лівої ручки не слухаються. Хлопчик, який іще влітку бігав, стрибав та грався зі своїм старшим братом Арсеном, тепер не може ні ходити, ні навіть сидіти – його раптово паралізувало в липні. «Тільки ніжку почало в понеділок вранці, а вже у вівторок – уже дві ніжки він не міг ходити, а в середу він навіть не міг сидіти і нас перевели в реанімацію», – каже мама Аліна Ліхван.

Тяжку хворобу, яка призводить до глибокої інвалідності і навіть смерті, і від якої немає ліків, уперше за два останні роки виявили на Волині у дворічного малюка, який був невакцинований. Занедужав він ще в липні, але лише зараз діагноз підтвердився лабораторно. Причому, з’ясувалося, що хлопчик заразився від живої вакцини, адже у селі саме щеплювали дітей.

«Поставити діагноз спочатку завжди складно», – зізнається завідувач інфекційного відділення Ратнівської районної лікарні Микола Бегаль. Дитину одразу доправили в обласну лікарню, і лише за кілька місяців було підтверджено лабораторно, спершу в Києві, а потім і в Гельсінкі – параліч у дитини є наслідком поліомієліту. «В даному разі виявився позитивний аналіз, це ні в якому разі не дикий вірус, а вакцинний», – наголосила лікар-епідеміолог Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України Валентина Новачевська.

Йдеться про вакциноасоційований паралітичний поліомієліт – це гостре вірусне захворювання, що розвивається у нещеплених від поліомієліту дітей, які були у контакті зі щепленими. «У цьому селі проводили щеплення оральною вакциною проти поліомієліту, живою. Виділяється вірус вакцинний після щеплення, це є норма, при контакті він може передаватися», – пояснює Новачевська. Михайлик не був щеплений від поліомієліту і, найімовірніше, заразився від когось із дітей, яких саме вакцинували у селі. Сама ж мама не проти щеплень – старший 6-річний Арсен отримав 4 дози вакцини від поліомієліту. Влітку ж його та меншого Михайлика не вакцинували, бо обоє хворіли. «Ми вже цей рік, ми цілий рік з лікарень не вилазили. В нас тільки пройде тиждень – і знову щось, я просто не могла», – зізнається Аліна Ліхван.

На сайті міністерства охорони здоров’я зазначається, що ризик у такий спосіб заразитися мінімальний – один випадок на 7-14 мільйонів. І саме через це, мовляв, в жодних заборонах і карантинах немає потреби. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу та воду. Найвразливіші – діти до 5 років. Єдиний спосіб запобігти недузі – це вакцинація. Шістьох доз вакцини достатньо, аби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Два перших щеплення вводять ін’єкційно у два і чотири місяці. Інші чотири дози – орально живою вакциною у півроку, у 18 місяців та в 6 і 14 років. Щодо прогнозів у випадку з Михайликом лікарі дуже обережні, хоча й спостерігають позитивну динаміку. «Наростає сила м’язів ручок, ніжок, рефлекси нормалізуються, мова нормалізується, бо навіть було порушення мови», – каже завідувач педіатричного відділення Ратнівської районної лікарні Ігор Колотюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Провізор Показати IP 27 Жовтня 2019 11:10
Ще раз і чому так виходить? Тому що не належне транспортування і зберігання вакцин. Фарм компанії далеко не піклуються про здоровя громадян а як швидше хоче втулити препарати людям які промиті за допомогою ЗМІ.
3ндець Показати IP 27 Жовтня 2019 11:59
Тобто якщо не зменшать імунітет одним щепленням, то змусять захворіти завдяки іншому. Існує чітке визначення цього, але ніхто признавати це не хоче. Тримайтеся, адже колись має бути і біла полоса.
Аня Показати IP 27 Жовтня 2019 15:25
То хто загроза? Нещеплені чи все таки ЩЕПЛЕНІ?????!!! Коли перестануть знущатися з наших дітей??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus