USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Випускників змусять повернути кошти за навчання

12 Травня 2011 10:52
Останнім часом випускники-бюджетники, які не працевлаштувались у державному секторі, стали отримувати «листи щастя» з вимогою повернути державі гроші, витрачені на їх навчання. Чи є такі на Волині?

Виявляється, на Волині також розшукують випускників, які не відпрацювали належних три роки за те, що держава дала безплатну вищу освіту. Робиться це, згідно з постановою Кабміну, ще від 1996 року.

«Ми виявили, що з 89 випускників 2009 року шістдесят один не працевлаштувався за місцем направлення», — зазначила «Відомостям» заступник начальника юридичного відділу Волинського національного університету Тетяна Качан.

Вона повідомила, що матеріали стосовно 20 випускників уже направили у прокуратуру. «Щодо решти — проводимо перевірку. З’ясувалося, що дехто з наших випускників працює, але не оформив належним чином документи. Дехто працевлаштувався в інших державних структурах», - сказала Качан.

Хоча нормативний документ, який зобов’язує студентів-державників відпрацьовувати своє навчання, діє з 1996 року, особливо ретельно за його виконанням стали стежити лише цьогоріч. Для багатьох колишніх студентів ця новина, як сніг на голову.

«Коли вступила до ВНУ на держзамовлення — зраділа, бо у батьків не було грошей, аби платити за моє навчання. Отримала фах учителя математики. У школі в райцентрі, де я живу, не запропонували повної ставки. А працювати на половину — отримувати мізер. Підпрацьовувати у навколишніх селах також невигідно — на проїзд витратиш більше, ніж заробиш. Тому і не пішла на роботу за фахом. Влаштувалась у приватну фірму. Тепер із острахом чекаю, що гроші за навчання змусять повернути. Хоча, коли вступала до вузу, ніхто не говорив про відпрацювання», — розповіла «Відомостям» колишня випускниця Ольга.

У лютому цього року, звітуючи про роботу Контрольно-ревізійного управління у Волинській області за 2010 рік, його начальник Анатолій Омельчук зазначив, що «два волинські виші — ВНУ та ЛНТУ — зі студентами, що навчалися за рахунок державного замовлення, не уклали договори на відпрацювання за направленням у держсекторі. Через це втрачено можливість стягнення з них вартості навчання в сумі десять мільйонів гривень».

За словами Тетяни Качан, кожен студент, який вступає на державну форму навчання, підписує з вузом угоду. У ній є пункт про те, що молода людина, здобувши освіту, зобов’язується три роки відпрацювати за направленням держави. Тому сьогодні навчальні заклади і перевіряють тих, хто не виконав умов угоди.

Якщо суд скаже, що підстави для компенсації коштів за навчання є, то колишнім студентам доведеться повернути чималу суму — за п’ять років навчання 33 тисячі 420 гривень. За рік, коли за рахунок держави здобували освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста, — 11 тисяч 143 гривні.

Щоправда, не всі студенти-державники мають обов’язково відпрацьовувати своє навчання. Є винятки.

Як зазначила заступник юридичного відділу ВНУ, в першу чергу це стосується випадків, якщо випускникові встановлено інвалідність 1 або 2 групи, внаслідок чого він не може виїхати на роботу за призначенням; встановлено інвалідність 1 або 2 групи у дружини (чоловіка) випускника, одного з батьків (або осіб, які їх замінюють) випускника; якщо випускник — вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину у віці до трьох років або дитину, яка, згідно з медичним висновком, потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової) або ж вступу до вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації для випускників вишів I-II рівнів акредитації.
Трапляються випадки, коли держава взагалі не може забезпечити роботою фахівця, на підготовку якого витратила гроші. Це, наприклад, дуже часто стається з випускниками факультету міжнародних відносин. Тоді, за словами Тетяни Качан, молодій людині видають довідку про право на самостійне працевлаштування.

Як бачимо, підстав, аби не відпрацьовувати бюджетні гроші на навчання, — достатньо. Проте є багато молодих людей, які згідні працювати за направленням, аби робота була та житло для молодого спеціаліста. І тут, як кажуть, держава руками розводить.

Наталка СЛЮСАР, Відомості-UA.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
:) Показати IP 12 Травня 2011 11:56
Це правильно. Нема чого державы "викидати" гроші для того, щоб навчити вчителя математики, який згодом працюватиме у приватній фірмі. А у студентів буде вибір: або навчатися потрібній професії або навчатися безкоштовно. А то всі хотіли б на ялинку влізти і зад не обдерти
tarasick Показати IP 12 Травня 2011 12:25
Ну-ну...Тільки чомусь не враховують, що часто на практиці "направлення" виглядає як: "принеси довідку з роботи - тоді дамо диплом"
123 Показати IP 12 Травня 2011 13:06
я взагалі вперше про таке чую... ніхто з випускників ніде не працював і довідок не приносив, принаймні, останніми роками.
M до 123 Показати IP 13 Травня 2011 18:38
Носили і носять. Ми самі такі довідки носили, або казали де працюємо. В універі все гарненько записували, ніби влаштували і тоді видавали диплом.
підтримую :) Показати IP 12 Травня 2011 15:41
якщо йдеш на державне вчитись то працюй бо замовлення робить держава...а то дійсно по фірмах порозбігались,а закінчили на вчителів,наприклад. Я от за навчання сама платила і працюю на державній роботі і сама влаштувалась!
tarasick до підтримую :) Показати IP 13 Травня 2011 09:32
Якщо держава робить замовлення, то де ж ті вільні місця чи чого навчальні заклади їх так "засекречують"? А от з мого випуску з 25 чоловік на державній роботі працюють аж 2. І від університету жодних натяків на направлення не було.
людмила Показати IP 13 Травня 2011 01:56
А дітки прокурорів, отримали освіту вчителя права, а тепер Гіль всіх всіх в прокуратуру поприлаштовував - помічники прокурора . Закінчували факультет вчитель права за кошти держави - дуйте в Стару Вижівку викладати право в школі, а для роботи в прокуратурі є достатньо випускників спеціалізованих вузів.
ст Показати IP 13 Травня 2011 18:04
а словами Тетяни Качан, кожен студент, який вступає на державну форму навчання, підписує з вузом угоду. У ній є пункт про те, що молода людина, здобувши освіту, зобов’язується три роки відпрацювати за направленням держави-- А Ви шановні надаєте ті направлення? Я би з задоволенням відпрацювала -а не стояла з дипломом на ринку.Роботи за фахом зараз нема!Тому я готова хоч зараз іти за направленням

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus