USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Виробники з Волині та Рівненщини представили унікальні сири в Луцьку

11 Грудня 2018 17:44
Унікальні сири від виробників із Рівненщини та Волині лучани мали нагоду спробувати та придбати під час ярмарку, який організували 11 грудня в приміщення РЦ «Промінь».

Як розповіла координаторка проектів ВОГО «Фонд місцевого розвитку» Ельвіра Яцута, ярмарок є своєрідним підсумком роботи в рамках програми «Сприяння впровадженню новітніх технологій переробки молока у Волинській та Рівненській областях шляхом ознайомлення з кращими польськими практиками». Цей проект спільно провадять ВОГО «Фонд місцевого розвитку» та Фундація Європейської академії самоврядування.

«Із липня 2018 року ми спільно організовували тренінги та навчальні поїздки для сироварів із Волинської та Рівненської областей. Під час цих тренінгів досвідчені українські та польські лектори навчали учасників проекту працювати в галузі сироваріння – починаючи від того, як виробляти сир, завершуючи основами законодавства про те, як можна реалізовувати вже готовий продукт. Тобто ми намагалися охопити якомога ширший аспект тем. Також влаштовували поїздки на сироварні Польщі та України, наприклад у Коричин на Підляшші чи на Селиську сироварню. А ярмарок вирішили зробити, аби наші учасники, які є маленькими виробниками, змогли показати свою продукцію. Це і їх мотивує продавати свої сири людям, і ми можемо оцінити результати своєї роботи протягом останніх шести місяців», – сказала Ельвіра Яцута.
Вона повідомила, що в межах проекту інші заходи вже не плануються, однак не виключено, що постануть інші подібні програми. «Враховуючи те, що цей проект мав значний інтерес серед сироварів, то потрібно думати, в якому форматі можна його продовжувати», – зауважила Ельвіра Яцута.

Загалом до проекту «Сприяння впровадженню новітніх технологій переробки молока у Волинській та Рівненській областях шляхом ознайомлення з кращими польськими практиками» долучилися понад 40 учасників із Рівненської та Волинської областей, як ті, що вже виготовляють власні сири, так і ті, хто тільки пробує увійти в цю галузь. На реалізацію заходів вдалося залучити 27 тисяч євро від Міністерства закордонних справ Республіки Польща в рамках програми «Польська допомога».

«Одне із завдань нашого проекту – показати, що в сироварінні в Україні можна започаткувати власну справу, не залучивши при цьому великих інвестицій», – наголосила Ельвіра Яцута.
Віце-консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Марек Запур поділився, що ідея реалізувати цей проект виникла в нього у зв’язку з тим, що невдовзі в Україні має розпочати діяти новий державний стандарт, спрямований на підвищення вимог до якості молока, відповідно до якого на продаж в українські магазини потраплятимуть лише три сорти молока: екстра-класу, вищого та першого.

«А для того, щоб переробляти молоко на сир, не потрібно дотримуватися великої кількості норм, достатньо вкладати в справу трошки серця. Я знаю, як це в нас працює (у Польщі, – ВН), тому вирішив показати це як приклад для місцевих виробників», – зауважив Марек Запур.
Він додав, що задоволений результатами проекту, адже він дозволить розвивати українську галузь сироваріння. Окрім того, для всіх зацікавлених цієї тематикою було підготовлено українською мовою посібник «Порадник для сироварів» авторства Кшиштофа Яворського, який 20 років свого життя присвятив мистецтву сироваріння.

«У цій книзі все розписано», – акцентував Марек Запур.

Голова кооперативу «ГориньДар» Юрій Потапчук розказав, що в рамках проекту вдалося відвідати міста Польщі та Західної України.
«Ми побачили, як люди працюють, зокрема в Польщі, як вони в домашніх умовах виготовляють сир. Вони, наприклад, мають свій киричинський сир, спосіб виробництва якого запатентований у Євросоюзі. Для себе ми зрозуміли, в якому напрямку потрібно рухатися для того, щоб не поступатися нашим польським колегам», – зауважив Юрій Потапчук.
Він додав, що на ярмарку «ГориньДар» презентує м’які та напівтверді сири.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus