USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Молочарство на Волині: поляки вчитимуть місцевих фермерів робити унікальні сири

27 Червня 2018 16:00
Завдяки налагодженій співпраці для фермерів із Волині та Рівненщини організують навчання за участю найкращих польських та українських експертів. Місцевих виробників вчитимуть основних технологій переробки молока для отримання унікальної продукції, що зможе конкурувати з продуктами відомих торгових марок.

Проект ВОГО «Фонд місцевого розвитку» та Фундації Європейської академії самоврядування «Сприяння впровадженню новітніх технологій переробки молока у Волинській та Рівненській областях шляхом ознайомлення з кращими польськими практиками» презентували в Луцьку 27 червня.

Керівниця проекту Ельвіра Яцута розповіла, що в рамках програми її учасників ознайомлять із польськими технологіями переробки молока (зокрема, виробництва сиру), впровадження яких не вимагає значних інвестицій.

«Ці технології можуть застосовувати малі ферми, підприємства чи кооперативи. Також учасники дізнаються, як можна налагодити контакти з потенційними партнерами», – сказала Ельвіра Яцута.

Вона акцентувала, що проект покликаний допомогти місцевим виробникам пристосуватися до запровадження європейських вимог у молочній сфері.

«Учасників ми відбиратимемо вже в липні. Потім на території областей найкращі практики у сфері переробки молока з України та Польщі проводитимуть тренінги. Передбачено й навчальні візити місцевих фермерів до зразкових підприємств. Завершиться проект у грудні круглим столом і обговоренням досягнутого», – розказала Ельвіра Яцута.
Як зазначив віце-консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур, назва проекту не зовсім точна, адже технології, з якими ознайомлюватимуть волинян і рівненчан, мають сотні років.

«Проект полягатиме не тільки в обміні інформацією, а й у навчанні технології маркетингу. Учасників проекту вчитимуть, як продавати сир. Адже мале господарство, яке виготовляє свій сир, програє великим корпораціям, що випускають продукцію під окремими торговими марками і продають свої вироби в супермаркетах. Так, кожен день збільшується кількість клієнтів, які готові купувати унікальний, екологічний і смачний сир. Сподіваюся, що у процесі навчання, спілкування ми не тільки поділимося досвідом, а й зможемо подолати бюрократичні бар’єри, аби вивести майбутню продукцію на ринок», – зазначив Марек Запур.
Віце-консул висловив сподівання, що вже на наступній зустрічі її учасники дегустуватимуть сири.

Голова Фундації Європейської академії самоврядування Анджей Страва, своєю чергою, детально розповів про становлення сучасної молочної галузі в Польщі. Він підкреслив, що розвиток сільського господарства, зокрема й виробництва молочної продукції, кардинально пришвидшився після 2004 року, коли Польща вступила до ЄС. Перші зміни щодо національної молочної продукції запровадили у 2007 році, кардинальні перетворення тривали до 2012 року, йдеться, наприклад, про відповідність продукції «строгим критеріям ЄС».

«Маленькі господарства, де утримували до 2 корів, об’єдналися в більші господарства, тобто фактично відбулася централізація молочного господарства в Польщі. Протягом останніх двох років триває реорганізація галузі. Так, акцент зараз роблять не тільки на коров’ячому молоці, а й на розведенні стад вівць, ослиць чи кіз», – сказав Анджей Страва.
Він зауважив, що зараз у Польщі є сім видів сирів, які можуть виготовляти окремі домашні господарства.

Анджей Страва пригадав, що у 2012 році в невеликому містечку Коричин на Підляшші, яке тривалий час з огляду на економічний застій вважалося депресивним населеним пунктом, зареєстрували виробництво сиру. Тепер сир із Коричина популярний у всій країні, а його стартова ціна зросла з 15 до 35 злотих. «У Любліні цей сир уже продають за 60 злотих», – акцентував Анджей Страва.

«У рамках нашого проекту ми хочемо поділитися цим об’ємом інформації та практичним досвідом на території Волинської та Рівненської областей. Ґрунти цього регіону не надто придатні для вирощування багатьох культур, однак тут можна створювати кооперативи з домашніх господарств для розведення тварин, що дають молоко. Сподіваюсь, що ми зможемо навчити цього зацікавлених осіб. Також йдеться про розвиток і підняття рівня економіки», – акцентував голова фундації.

Окрім того, Анджей Страва підкреслив, що становлення молочної галузі в Польщі також боролося зі значними труднощами і місцеві господарі нерідко змушені були продавати своїх корів.

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко подякував за активне лобіювання теми сільського господарства в Україні.

«У нас тільки розвивається кооперативний рух. Ми працюємо над створенням на Волині трьох кооперативів із розвитку картоплярства та садівництва, адже наш одноосібний виробник не може конкурувати з великими фірмами», – зауважив Юрій Горбенко.
Він пригадав, що ще одним прикладом успішної співпраці з польською стороною є проект із розвитку вирощування малини у Волинській області.

Волинські фермери поділилися, що одна з проблем, із якими вони стикаються, – це пошук якісної сировини. Вони відзначили, що в сьогоднішніх реаліях селянину взагалі економічно невигідно тривати корів. Тож, потрібно переймати європейські методики, зокрема й ті, які стосуються технологій виробництва та просування продукту на ринку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus