USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Виверження вулкана в Тонга було у сотні разів потужнішим за атомну бомбу, – NASA

25 Січня 2022 14:39
Американська космічна агенція NASA заявила, що виверження вулкана у Тонга, що спричинило цунамі, було в сотні разів потужнішим за атомну бомбу, скинуту на японську Хіросіму під час Другої світової війни.

Про це повідомляє BBC, передає Укрінформ.

За даними NASA, внаслідок виверження був знищений вулканічний острів на півночі від столиці Тонга Нукуалофи, а через цунамі частково опинилися під водою два острови.

Крім того, вулканічний попіл накрив весь архіпелаг, що спричинило побоювання щодо забруднення усіх джерел питної води. Однак місцева влада повідомила, що за останні дні ґрунтові води вже очистилися.

Повідомляється, що офіційно підтверджено загибель трьох людей унаслідок стихії, кількадесят людей зазнали травм. З острова Манго, який постраждав найбільше, довелося переселити на острів Номука 62 людей, домівки яких були зруйновані.

Читати ще: Підводний вулкан спричинив цунамі у Королівстві Тонга. Відео з космосу

Тим часом інші держави передають для потерпілих від стихії у Тонга допомогу. Зокрема, як повідомляє Associated Press, у понеділок чотири японські літаки – два Lockheed C-130 Hercules та два Kawasaki C-2 – прибули до Тонга з гуманітарною допомогою.

Літаки з Австралії, Японії та Нової Зеландії доставили на острови продукти, питну воду, медикаменти та обладнання для відновлення телекомунікацій. Про виділення для допомоги Тонга $3,1 млн заявив Китай. Гуманітарні рейси здійснюються з США та Великої Британії.

Читати ще: Закривають сонце: на МКС показали хмари попелу після виверження вулкана в Тонга

За статистикою ООН, катаклізм зачепив близько 84 тис. мешканців Тонга, що становить 80% населення архіпелагу.

Як повідомлялося, виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай 15 січня спричинило цунамі в Тонга, на архіпелазі з населенням 105 тисяч людей, та високі хвилі у Новій Зеландії.

Попередження про загрозу цунамі також оголосили у кількох країнах, включаючи Японію та США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus