USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Я ж їх на городі виростив, а не з лісу сумками везу». Продавець з луцького ринку – про торгівлю первоцвітами

2 Березня 2024 15:11
За продаж і купівлю червонокнижних рослин волинянам загрожує штраф. У списку – і підсніжники, і проліски, і шафран. У Луцькій громаді вже повідомили, що посилять контроль за недозволеною торгівлею первоцвітами й готуються до рейдів.

Журналісти «12 Каналу» поспілкувалася із чоловіком, який, попри заборони, усе ж збирається продавати й підсніжники, і конвалії.

Віталій Степанович усе життя працював інженером на луцькому автозаводі. А коли вийшов на пенсію, то взявся всерйоз господарювати на власній дачі. Спочатку, каже, це було захопленням, ще й рідних заохочував.

«Одного разу внука долучив. Він побачив корову, яку пас дядько, і здивувався. Дивиться на неї, а я кажу: «Підійди, погладь її. Не бійся, вона не вкусить». Погладив, то такий щасливий був», – пригадав Віталій Степанович.

Журналісти познайомилися із чоловіком на ринку в Луцьку. Він торгує там продукцією з власної городини, а ще – першими весняними котиками. Каже: заробіток на ринку сяк-так допомагає сімейному бюджету. З приходом весни сімейство клопочеться на городі щодня. Вирощують капусту, помідори, картоплю, огірки – і це далеко не весь перелік.

Читати ще: «Хай у нас квіти ростуть, а не бур’яни, як на Росії»: історії бабусь-квітникарок з Луцька

Власне, через вербові котики журналісти спілкуються із чоловіком. Перші весняні вербові бруньки – популярний подарунок, який часто продають і на ринках, і на стихійних базарах. Щоправда, поки товар не дуже ходовий.

«Ніхто не бере. Не цікаво, не свято. Є попит на 8 березня, на День Валентина», – відзначив чоловік.

Крім котиків, невдовзі Віталій Степанович хоче виставити на прилавок і конвалії з підсніжниками. Їх сам насіяв на дачі, вони ось-ось зацвітуть.
Втім такий вчинок може не сподобатися екоінспекторам, які за кілька днів обіцяють влаштувати рейди міськими базарами. Справа в тому, що весняні первоцтвіти, як-от проліски чи конвалія, занесені до Червоної книги України. Торгувати ними заборонено.

Читати ще: Волинян застерігають не нищити первоцвітів. Що загрожує в разі порушення

«Вирощувати не забороняє законодавство, адже на сьогодні є багато видів та підвидів. А от продавати ці квіти заборонено. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу сума штрафу складає від 540 до 1700 гривень», – наголосив спеціаліст екоінспекції Андрій Філюк.

Але Віталій Степанович каже: продавати всеодно буде, адже виростив їх сам.

«Я ж їх виростив, у ліс не їду. Ті, що сумками возять, – уже інше питання. А як я в себе декілька букетів, щоб людина мала можливість привітати коханого чи кохану, – у цьому нічого поганого не бачу», – резюмував господар.

Журналісти нагадують: купуючи первоцвіти в продавців, які возять квіти з лісу цілими сумками, ми даємо заробити порушникам закону, а ще заохочуємо їх зневажати його надалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Немає слів Показати IP 2 Березня 2024 17:56
Заплатить твердолобий біля 1000 грн.поплаче й далі твердолобий продаватиме ті квіти нічого не зрозумівши А коли як не після 60 мудрість має приходити вже Сумно
Підпільник Кіндрат до Немає слів Показати IP 2 Березня 2024 20:10
Навіть якщо сам виростив, черемшу наприклад, то всерівно -Ніззя !!,- не торгувати , тим що сам виростив- це називається - мудрість ?! Он воно як...
Немає слів до Підпільник Кіндрат Показати IP 2 Березня 2024 21:42
Якщо занесли у червону книгу,значить не можна Я не про те,що люди ледь виживають,а про те,що ньому кажуть що оштрафують перед 8 березня,а ньому все рівно І так,якщо ви звіра червонокнижного вдома вигодуєте,вам теж не можна буде його їсти,передайте всім пенсіонерам,а то налетіли тут як коршуни... Ще більш сумно за вас
Людмила до Немає слів Показати IP 2 Березня 2024 21:36
Тут цілі дубові ліси повирізали ,повикрадал- і нікому діла до того нема. Бідним квіточкам нема де рости, добре,що такі,як той дядько ,у себе на дачах вирощують і дають життя первоцвітам,продаючи їх для дбайливих квітникарів
Да Показати IP 2 Березня 2024 20:28
Бреше
До немає слів Показати IP 2 Березня 2024 20:45
Під кожним будинком ростуть Люди садили доглядали і що не зривати у букет
Олена Показати IP 2 Березня 2024 20:53
Крокуси(шафран) у наших лісах не водиться. Конвалії швидше на клумбах можна побачити, аніж в лісі.
Нема слів Показати IP 2 Березня 2024 22:27
Для чого зривати? Нелюди Нехай ростуть
Олекса Показати IP 3 Березня 2024 11:37
Колеги, дотримуйтеся журналістської етики. В матеріалі позиція редакції подана так, ніби держава перешкоджає селянам у зароблянні грошей. Проте, якщо продаже першоцветів заборонена - вона забооронена незалежно від джерела походження. Виправдовувати діда, мовляв, сам виростив, тому й продавати має право - це хиба. Віталій Степанович отримає штраф, і екоінспектор буде правий.
Нема слів до Олекса Показати IP 3 Березня 2024 13:58
Дякую,що розяснили,але їм все рівно
Ром Показати IP 3 Березня 2024 14:24
На мою думку у нас у країні інспекторам ней чим занятись. Хоча країна тоне у сміті і РЕ.
Прокурор Показати IP 3 Березня 2024 19:17
Діду торгуй маріхувною.це вже дозволено законом.
Назар Показати IP 3 Березня 2024 19:20
Зробіть доплату за вирощування червонокнижних рослин.щоб було вигідніше розводити аніж продавати.
KGB Показати IP 3 Березня 2024 21:48
Людина виростила сама,які можуть бути претензії???
Were до KGB Показати IP 3 Березня 2024 23:22
Ну так можна і мак причесати і коноплі до того що сам виростив вдома
АВас до KGB Показати IP 4 Березня 2024 05:52
В тому й діло що вирощувати можна , а продавати ні.І в мене ростуть і теж Пенсіонер, але ж я не продаюІ він може. Це такий разовий дохід , що можна обійтись." Сам виростив" можуть всі сказати, то що тепер треба їхати і це все провіряти?
АВас Показати IP 4 Березня 2024 04:26
Це що кожного провіряти треба- виростив сам чи не сам.Є закон - заборонено, значить для всіх заборонено.А вдома вирощуй і сам любуйся. В мене теж ростуть- красота.
Лучанин Показати IP 4 Березня 2024 06:32
Якби ті зажерлеві депутати зробили гарну пенсію тоб ніхто з пенсіонерів не продававби а тільки любувався!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus