USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Як інтернет впливає на туристичний ринок України*

17 Жовтня 2019 11:02
Глобальна інтернетизація активно видозмінює світовий туристичний ринок. Онлайн придбання туру, бронювання готелю або покупка авіаквитка – економічно вигідніші для кінцевого споживача в зв’язку з тим, що витрати на процес продажу значно нижчі.

Не так давно світову туристичну галузь потрясла новина про банкрутство глобального туристичного оператора Thomas Cook. Історія компанії зі 178-річною історією несподівано завершилася для 155 тисяч туристів, які опинилися за кордоном з відмовою по куплених турах і ще понад 600 тисяч британських туристів дізналися, що їх куплений тур «прогорів». Як не дивно, причиною краху такого великого «монстра» туристичного ринку є глобальна діжіталізація туристичної галузі.

Компанія Thomas Cook пропустила перехід ринку в онлайн і не встигла переорієнтуватися. У той час як компанія намагалася розвивати свої понад 500 офісів продажів у Великобританії, її клієнти переходили в онлайн. До того жту, частина туристів, що віддають перевагу онлайн-покупку турів відволікали персонал турагентства, вважаючи за краще проводити консультації з підбору туру в офісі турфірми, а купувати тури онлайн.

Подібна ситуація спостерігається не тільки на туристичному ринку Великобританії, але і в інших країнах. Споживач отримує більш повне уявлення про цей готель або курорт, аналізуючи відгуки на таких порталах як Booking, Tripadvisor і багатьох інших.
Українські туроператори теж не роблять ніяких висновків, на ринок уже виходять і активно ростуть такі онлайн-гравці як Farvater.travel і багато інших. У гонитві за актуальним трендом навіть Rozetka придбала онлайн-сервіс з продажу турів.

Тоді як великі туроператори як Join up, Pegas, Tez Tour і TPG не роблять особливих спроб по взаємодії з користувачами, сервіси подібні Farvater.travel нарощують спроби бути більш зручними для кінцевого користувача.

Наприклад, багато користувачів відзначають, що на сервісі Farvater набагато зручніше шукати тури таких туроператорів як Join Up. Пояснюється це просто, на подібних сервісах тури одного туроператора можна порівняти з пропозиціями від його конкурентів і вибрати найкращу цінову пропозицію. Цілком логічно, що ні в одному офісі туроператора або турагентства споживачеві такого не запропонують (хоча б тому, що турагентство представляє інтереси конкретних туроператорів).
Згідно з прогнозами низки експертів, які вивчають туристичний ринок країн СНД, перехід споживачів в онлайн буде здійснюватися протягом найближчих 5-7 років. Такий тривалий період пояснюється тим, що основна маса українських туристів досить інертні і поки ще звикли купувати тури в офісах туристичних компаній, але за прогнозами численних експертів цей перехід буде повторювати ситуацію, яка відбувається на ринку електроніки, який «тихою сапою» переходить в онлайн.

У найближчі 5 років український ринок продажу турів очікує і ще один стрес, який буде приходити з боку глобальних світових гравців, таких як Google, Booking, Airbnb і інші. Йдеться про комплексні онлайн-платформи, які будуть комбінувати номери в готелях, авіаквитки, страхові поліси та інші послуги, які можуть бути надані в рамках комплексного ринку. Що це обіцяє туристичному ринку України поки невідомо, але будемо сподіватися, що кінцевий споживач не виявиться в програші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus