USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як кандидат на посаду Луцького міського голови від «Слуги народу» викачує мільйони із ОСББ

12 Жовтня 2020 08:00
Роман Бондарук, який прагне стати Луцьким міським головою, вже кілька років разом з компаньйонами обкрадає лучан. Схема заробітку, яку вони налагодили, діє в місті вже з десяток років. Свої капітали кандидат від «Слуги народу» нарощує завдяки тому, що переконує голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків купувати енергоощадне обладнання та матеріали (ІТП, утеплення) у своїх фірм втридорога.

Кредити на енергозберігальні заходи

Намагаючись прибрати до рук ОСББ міста, Роман Бондарук і компанія понастворювали організацій, які самі ж і очолили. Та виявилося, що жителям міста реальної помочі від них нема. А ось заробляти на лучанах їм таки вдається. Схема доволі проста: ОСББ, підконтрольні Бондаруку, замовляють обладнання, матеріали та роботу у своїх фірм, які виставляють на порядок вищі ціни, ніж є на ринку. Різницю між справжньою вартістю і сплаченими коштами ділять між зацікавленими сторонами, та й по всьому.

Фактично голови ОСББ вільні у виборі і їм не треба проводити тендерні закупівлі. Все залишається на їхній совісті.

Часто ОСББ беруть кредити, які сплачують мешканці, а ще частину суми відшкодовує міська рада, відповідно до міської програми підтримки ОСББ. Мешканці платять кошти за ІТП, утеплення будинків, у багатьох випадках не підозрюючи, що на них наварили чималі бариші, бо за всі роботи можна було заплатити менше.

Свого часу в міській раді у такій нечесній роботі запідозрили Бондарука і компанію. З цієї причини розгорівся скандал: об’єднанням співвласників не погодили виділення коштів з місцевого бюджету на компенсацію відсотків за кредитами.

Зокрема, в лютому 2017 року член виконкому Андрій Парфенюк запропонував зняти з розгляду рішення про відшкодування кредитів сімом ОСББ через відсутність усіх документів. Насторожила його різниця в цінах на ідентичні роботи та обладнання в однакових будинках.

«До того проєкту рішення не було додано жодного документа, який розшифровував би, про що там ідеться. Якщо я бачу два-три будинки, які приблизно однакові – з того ж року, з такою ж площею, і зовсім інші цифри по об'єкту, на які взято кошти в кредит, то в мене виникає питання: а чому суми різні майже вдвічі? Я ж не можу голосувати, коли немає жодних, окрім проєкту і пояснювальної записки, документів», – сказав Андрій Парфенюк.

Через кілька днів після цього зі звинуваченнями вибухнув Роман Бондарук, який на той момент ще був членом міськвиконкому. Мовляв, рішення «завалили» і ОСББ не отримають коштів. Сам він був включений до складу виконавчого комітету як «представник Ради голів ОСББ Луцька». Зауважимо, згодом представники луцьких об’єднань співвласників від Романа Бондарука відхрестилися: мовляв, він їхні інтереси аж ніяк не представляє, і попросили виключити його зі складу виконкому.

«Шановні учасники ОСББ, пам’ятайте: тільки ви маєте право вирішувати, яка фірма буде вас обслуговувати. Ні Бондарук, ні Сабатюк, ні будь-хто з членів виконкому чи представників популярних політичних партій не можуть вам нав'язати цього. Я як голова Ради голів ОСББ багато років системно відстоюю думку, що тільки голова ОСББ відповідає за вибір підрядника», – пафосно коментував Роман Бондарук події на засіданні виконкому, під час якого проєкт рішення не набрав потрібної кількості голосів.

Логіка в словах Бондарука начебто є: ОСББ самі шукають підрядників, самі беруть кредит, а місто просто допомагає їм в міру бюджетних можливостей. Якби не одне «але»: за дивним збігом обставин ОСББ, які входять в Асоціацію голів ОСББ «Лучани», що їх очолює давня знайома Романа Бондарука Юлія Сабатюк, та до Ради голів ОСББ Луцька, яку очолює сам ексчлен виконкому, частенько замовляли найдорожчі ІТП. При цьому, замовляли у рівненської фірми «Гольфстрім». Аналогічні індивідуальні теплові пункти для таких самих будинків в інших постачальників були дешевші.

Різниця від сотень тисяч до кількох мільйонів

Депутат Луцької міської ради, а нині заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук, відповідаючи на закиди Романа Бондарука, пояснював, що саме така різниця в цінах і насторожила під час розгляду згаданого питання.

«У мене є підозра, що в конкретних пунктах, а саме що стосуються фірми «Гольфстрім», там завищені майже в три рази, як на мене, показники, сума зі встановлення тих-таки ІТП. Чого лучани мають платити за когось відсотки, якщо вони завищені? Треба в цій ситуації більш детально розібратись. Тому ми ухвалили рішення не голосувати і детальніше вивчити це питання», – зазначав він.

Справді: в деяких будинках цифри на ідентичні роботи різнилися ледь не вдвічі. Наприклад, ОСББ на вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів, де налічується 100 квартир, взяло кредит на встановлення ІТП на суму понад пів мільйона гривень. Натомість в аналогічних (і навіть більших) будинках ІТП купували менше як за 300 тисяч гривень. І це не поодинокий випадок.
З власних джерел стало відомо, що така ситуація склалася ледь не в усьому місті. Голови об’єднань розповідають: щойно новостворені ОСББ ухвалювали рішення про пошук постачальників ІТП, тандем Сабатюк-Бондарук наполегливо рекомендував купувати обладнання у фірми «Гольфстрім». Проте на цю пропозицію, на щастя, погоджувалися не всі, і після активних пошуків знаходили дешевші аналогічні варіанти.

І стосується це не лише встановлення ІТП. Джерела серед голів ОСББ розповідають: згадані особи мають чималий зиск і на утепленні, бо роботи й матеріали замовляють у «своїх» фірм. Наприклад, два аналогічні будинки на сусідніх вулицях 33 мікрорайону утеплює два різні підприємства. Одне найняте від Юлії Сабатюк та Романа Бондарука, інше – головою ОСББ не з їхньої компанії. Кількість поверхів, квартир, площа фасаду – ідентичні. Тільки от перший будинок утеплюють пінополістиролом, другий – мінватою. І хоч мінвата дорожчий матеріал, проте цей будинок утеплити мешканцям вийде дешевше, ніж той, в якому керують Бондарук та Сабатюк. Так, утеплення мінеральною ватою обійдеться у 2,6 мільйона гивень. А утеплення «від Бондарука і Сабатюк» – 8 мільйонів. У цьому будинку ще планують заміну вікон, але коштуватиме максимум 300 тисяч гривень. Причому кредитний договір на ці роботи так і не укладено. Ділки сподіваються отримати щедрі компенсації від Державного фонду енергоефективності заднім числом.
А це, погодьтеся, – чималі кошти. Якщо ж порахувати, що під їхнім пильним керівництвом є не один будинок, неважко зрозуміти, що ОСББ виявляється прибутковою справою. Недарма ж ці ділки майже 10 років «курують» цю сферу. Більше того, луцькі «менеджери енергоефективності» активно пропагують в усіх регіонах країни свої ідеї і паралельно радять довірливим головам новостворених ОСББ свої «перевірені» фірми.

Самопроголошений голова своєї ж організації

Роман Бондарук часто представляє себе як очільника руху ОСББ в місті. Так, у 2012 році його обрали головою Ради голів ОСББ Луцька. На той момент цей рух тільки зароджувався. Ініціювала його місцева трійця: Юлія Сабатюк, Петро Лавринюк та Роман Бондарук. Потім вони наплодили під себе кожному по організації, які самі ж і очолили: Юлії Сабатюк – Асоціацію ОСББ «Лучани», Раду голів ОСББ міста Луцька Романові Бондаруку, а Петрові Лавринюку – Обласну Раду голів ОСББ Волині. Забігаючи наперед, зазначимо: навколо останнього фігуранта – Петра Лавринюка – кілька років тому розгорівся чималий скандал: мешканці будинку, де його обрали головою ОСББ, звинувачували його в шахрайстві.

А у 2012 році ця трійця об’єднала близько пів сотні голів об’єднань співвласників.

На той час інформації про таку форму управління своїм будинком було небагато. Під ці будинки писали міські програми й виділяли кошти, брали кредити під чималі відсотки. Скільки отримали ці керівники на відкатах, сьогодні важко порахувати.

Але вже за кілька років, особливо напередодні реформи сфери житлово-комунального господарства, в Луцьку кількість ОСББ стала налічуватися сотнями. У 2020 році в місті вже було створено понад 500 ОСББ. І аж ніяк не всі, та й навіть не більшість із них, входять до Ради голів, яку очолює Роман Бондарук.

Виключення зі складу міськвиконкому

Свого часу Роман Бондарук входив до складу Луцького міськвиконкому як представник цієї Ради голів ОСББ. Проте, як з’ясувалося, таким представництвом нові голови ОСББ були невдоволені.

Зокрема, у 2016 році було створено громадське об’єднання «Рада голів ОСББ Луцька», куди на той час увійшли представники близько 80 ОСББ. До складу ГО запрошували і Юлію Сабатюк та Романа Бондарука.

«Тричі ми проводили зібрання, їх персонально запрошували. Вони знехтували цим. З боку Сабатюк та Бондарука вся допомога – це брати кредити і залагоджувати свої питання. Наше громадське об'єднання має дуже широкий спектр питань. Зокрема, тільки торік ми допомогли створити десь до 50 ОСББ, ще низка – на стадії завершення. Ми надаємо методичну та практичну допомогу головам ОСББ і в створенні, і в функціонуванні. Питання висунення кандидатури виносили на зборах громадського об'єднання», – пояснював на засіданні депутатської комісії член правління ГО «Рада голів ОСББ Луцька» Валерій Корпач.

Своєю чергою, депутат Луцької міської ради, голова ОСББ Петро Бойко доводив колегам: Роман Бондарук не має жодного стосунку до голів ОСББ міста і не може представляти їхні інтереси.

«Річ у тому, що наразі до складу виконкому від ОСББ включений Бондарук Роман, але він не представляє наші інтереси і ніколи не представляв. У самому проєкті рішення написано, що він є керівником Ради голів ОСББ Луцька, яким ніколи не був і не є. Він з нами не спілкується і не допомагає, а навпаки – шкодить нашій роботі. Останнє рішення, коли затверджували міський бюджет, він без наших порад змінив. Довелося його відвойовувати. Наша громадська організація зареєстрована, має статут, печатку, голову. Хто такий Роман Бондарук? Покажіть, де він є головою. Як він може розуміти нас та представляти наші інтереси у виконавчому комітеті, коли з нами не спілкується? За нами стоять тисячі лучан. Ми хочемо, щоб їхні інтереси були представлені», – зазначив він.

За рік до цього, у 2016-му, в Луцьку ті ж таки Сабатюк-Бондарук-Лавринюк відкрили консультаційний Центр енергоефективності та енергозбереження. Відкривали гучно - з кульками, перерізанням стрічки, мером. Передбачалося, що працюватимуть там двоє консультантів, які навчались у міжнародних компаніях Danfoss та Rehau. Їхні послуги мала оплачувати фінансова корпорація IFC – одна з інституцій Світового банку.

Свого часу на шпальтах видання Економічна правда було опубліковано великий матеріал про Центр, мовляв, це – результат співпраці між міською владою, активними самоорганізованими містянами та донорськими структурами. Міськрада надала приміщення на Перемоги,12, донори закупили техніку й забезпечили навчання для працівників, партнери з комерційних будівельних фірм зробили ремонт.

І ось у 2020 приміщення в міської ради відібрали і продають за 190 тисяч доларів.

Як бачимо, робота в громадських організаціях виявилася для Романа Бондарука доволі прибутковою справою. Бо й кошти від міжнародних донорів освоїли, і чималу нерухомість вдалося надбати. От тільки не всі ОСББ піддалися самоназваному керівнику. Зрештою, у квітні 2017 року депутати проголосували за оновлений склад виконкому, з якого виключили Романа Бондарука, а також його брата Юрія.

***

Колишній депутат Луцької міської ради Роман Бондарук сьогодні прагне стати Луцьким міським головою. Проте в своїх передвиборчих промовах він усіляко уникає тем з минулого. А там є що пригадати: і рейдерські захоплення підприємств, і невиплачений кредит «Західінкомбанку», через який вкладники залишилися без своїх заощаджень, і захоплення нерухомості. Користуючись лазівками в законодавстві, шукаючи шпарини в юридичних документах, ці оборудки йому вдається провертати. Та й як же інакше, коли маєш брата-адвоката.

Так, наприклад, відбулося рейдерське захоплення колективного підприємства «Промбуд-6», де скористалися тим, що на підприємстві давно не проводили збори, і меншість власників швиденько провели свої збори для зміни керівника. А відсутність підпису в старій довідці з БТІ та підроблений акт з ЖКП дозволили відібрати у міста приміщення, яке начебто було допоміжним, а тепер продається як комерційна нерухомість. Але приміщення на проспекті Перемоги, 12 не єдине, що вдалося відібрати таким чином. Про решту оборудок читайте згодом у наступних матеріалах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Луч Показати IP 12 Жовтня 2020 10:30
А Ви що думаєте що людина створюючи ці ОСББ за ті копійки має працювати))
Луч до Луч Показати IP 12 Жовтня 2020 16:52
Це був сарказм
Мда Показати IP 12 Жовтня 2020 10:32
І от навіщо воно було тобі Ромчик, тирив би тихенько....?
ДАм Показати IP 12 Жовтня 2020 11:49
І що далі?
Лучанин Показати IP 12 Жовтня 2020 12:53
А тепер щей мером хоче стати. Слава патріоту.
аладін Показати IP 12 Жовтня 2020 13:32
на 2 міл. мінвата анріал хіба, якщо це тільки матеріали
гоша до аладін Показати IP 12 Жовтня 2020 14:20
це було у 2017 році
Народна прокуратура Показати IP 12 Жовтня 2020 14:21
Примітивна, нічим не прикрита корупція - пропхався у місцеву раду, щоб цупити гроші. Злодій був, злодієм і залишиться. Як кажуть люди: "старого собаку новим фокусам не навчиш". А на білбордах патякання про якусь Європу у кожен двір.
Василь Показати IP 12 Жовтня 2020 17:03
А чого забули Воїнів-Афганців 7,де пані Сабатюк встановила ІТП за 839,4т.гр. і яке ф.Гофстрім так і не налагодила?? Все відкати і відкати!!! І гол.інж Луцьктепла незаконно видав технічні умови-також мабуть був дуже сильно зацікавлений? І чого до сих пір відсутнє рішення загальних зборів по встановленню ІТП з підписами??І прокуратура дрімає,як кіт на сонечку!!!А тут роботи непочатий край!!!!!
нас утепляють Показати IP 12 Жовтня 2020 17:26
У нас зараз утепляють, на Кравчука 19Б ,якраз у нас кредитний договір на 2,6 млн.грн. і матеріали і роботи. І у нас мінеральна вата 120 мм,135 щільності і 100 мм.135 щільності.(для фігурних панелей).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus