USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як харчуються луцькі школярі та чи зросте вартість порції з 1 вересня. Інтерв'ю з очільницею комбінату, який годує 29 шкіл громади

25 Травня 2023 17:56
«Якість харчування – це наша репутація», – наголошує директорка комунального підприємства «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» Світлана Шмід.

Комунальне підприємство, яке забезпечує школярів смачними та поживними сніданками чи обідами, вона очолює ось уже майже 12 років.

Як працює комбінат шкільного та студентського харчування попри повітряні тривоги, вимкнення електроенергії та подорожчання продуктів – в інтерв’ю Інформаційного агентства Волинські Новини з очільницею підприємства Світланою Шмід.

Скільки закладів обслуговує комунальне підприємство? Скільки учнів охоплено послугою харчування?

З 1 вересня 2022 року всього охоплено гарячим харчуванням (а це діти пільгових категорій і вільний продаж) до 10 тисяч учнів (це до 40% від загальної кількості дітей у школах). Порівняно з попереднім роком спостерігаємо зменшення на 40%. Серед причин цього – особливості навчального процесу під час карантину, зумовленого запобіжними заходами щодо недопущення поширення коронавірусу, і правовий режим воєнного стану, введений після широкомасштабної воєнної агресії росії: низка учнів виїхали за кордон, навчання проходить у змішаному форматі.

25% від загальної кількості охоплених харчуванням учнів – це діти з малозабезпечених сімей, сироти, діти з особливими освітніми потребами, переселенці. Це пільгові категорії школярів, харчування яких оплачується з бюджету громади. 75% учнів харчуються за батьківські кошти.

У цілому Луцький комбінат шкільного та студентського харчування охоплює харчуванням 25 шкіл Луцька та чотири школи громади, розташовані в селах Жидичин, Кульчин, Княгининок і Прилуцьке.
Наше підприємство також надає послуги з організації харчування у приміщеннях комунального підприємства «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства та дитинства» Волинської обласної ради і Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Наприклад, у медоб’єднання наше підприємство орендує приміщення з метою щоденного надання послуг з харчування. Постійно харчуються і пацієнти, і медичні працівники. Відгуки схвальні, нарікань немає.

Надання послуг харчування у приміщеннях медоб’єднання та інституту, безумовно, забезпечує надходження певної виручки, але це не має визначального значення для вирішення потреб підприємства (основна діяльність – це харчування учнів). Щоправда, в останній період надходження від роботи розташованого в медоб’єднанні кафетерію зросли. Відколи наше підприємство не змогло виграти тендер на харчування пацієнтів і послуги з харчування надає інший суб’єкт господарювання, то кількість відвідувачів нашого кафетерію значно зросла. Люди йдуть туди, де якісно і де розумні ціни.
Відповідно до погоджених урядом змін щодо організації харчування дітей, цього навчального року школярі почали харчуватися по-новому. Що саме змінилося? І чи готові були працівники підприємства до нововведень?

Звичайно, зміни до меню та шкільного харчування були на часі. Ми обговорювали вимоги щодо запровадження в меню, наприклад, великої кількості овочів, фруктів, кисломолочного сиру. Вивчали збірник рецептур страв для харчування школярів, підготовлений Євгеном Клопотенком. Однак нас здивувала наявність у цьому збірнику низки страв, які не проходять термообробку.
Ми, своєю чергою, завжди дбаємо, щоб страви, які подаємо дітям, були якісними та безпечними. Тому ми збиралися в колективі разом із кухарями, проводили консультації з представниками обласного лабораторного центру МОЗ України, Держпродспоживслужби та іншими, щоби сформувати збалансоване меню для шкіл з урахуванням збірника рецептур і поточних реалій.

Бували різні ситуації щодо харчування «за Клопотенком» і відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 305 від 24.03.2021 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Наприклад, якщо виходити з норми солі на добу для дитини, то низку сосисок і сардельок має бути вилучено зі шкільного харчування через високий вміст солі. Проте батьки іноді вимагають включити ці продукти у шкільне меню, звертаються до нас із відповідними листами, вимагаючи урізноманітнити шкільне меню (залишаючись у рамках відомої на сьогодні ціни харчування). Батьків можна зрозуміти, якщо діти вдома звикли до такої їжі. Але ми не можемо це робити і доводиться проводити роз’яснювальну роботу, наводити аргументи та знаходити компроміси.

На поточний момент діти щодня отримують фрукти та овочі. Наприклад, з початку 2023-го до сьогодні ми закупили 12 тонн яблук, 10 тонн апельсинів і 7 тонн бананів.
Яка нині вартість порції в шкільній їдальні?

Вартість гарячого обіду – 40 гривень. Вартість порції для пільгових категорій учнів і для школярів, які харчуються за батьківські кошти, однакова.

Чи зросте вартість гарячого обіду з нового навчального року?

Піднімати ціни ми не будемо, тому що виграли тендер на надання послуги з харчування школярів до 31 грудня 2023 року із закладеною вартістю гарячого обіду в розмірі 40 гривень.

До того ж, ми не можемо піднімати ціни, зважаючи на ситуацію в країні. Усім важко… Дякуємо постачальникам, які йдуть нам назустріч, і ми закуповуємо продукти оптом за зниженими цінами.

Яким чином формуєте шкільне меню?

Ми складаємо чотиритижневе меню для всіх шкіл. Його затверджує, зокрема, територіальний орган Держпродспоживслужби. Меню в нас не повторюється. Кожної п’ятниці – сирний день, коли дітям подають сирники або сирну запіканку.

Якщо, наприклад, дитина потребує дієтичного харчування, то батьки звертаються до шкільної медсестри, приносять відповідну довідку, і ми готуємо дієтичні обіди для конкретної дитини згідно з лікарськими призначеннями та рекомендаціями.
Де закуповуєте продукти?

Попри воєнний стан, наше підприємство намагається вибудовувати діяльність так, щоб працювати з певною прогнозованістю. Тому зазвичай укладаємо річні договори, які погоджуємо з відповідальними представниками Луцької міської ради. Тобто працюємо на умовах поставок товарів постачальниками самостійно на склад підприємства або безпосередньо за адресами виробничих підрозділів. Коло постачальників доволі широке.

Працюємо лише з тими постачальниками, які мають рішення про державну реєстрацію потужностей. Розрахунки за товари та сировину проводимо безготівково.

Із початком повномасштабного російського вторгнення Луцький комбінат шкільного і студентського харчування деякий час не працював. Чи вдалося зберегти колектив? Як відновлювали роботу після простою?

З 24 лютого підприємство працювало. Повної зупинки не було. Звісно, як у всіх на той час, був період тривоги й невизначеності. Багато процесів зупинилося. Постачальники згорнули діяльність. Школи перейшли на дистанційне навчання. Деякі кухарі боялися виходити на роботу. Доводилося шукати заміни і проводити бесіди. Але простою не було. Вживали заходи для збереження майна і мінімізації втрат.

Ми частково, але продовжували працювати. Організували на базі їдалень шкіл № 25 і 26 приготування їжі для підрозділів поліції, територіальної оборони, добровольчих формувань, що несли службу на блокпостах. Доставляли готові страви на місця дислокації військовослужбовців.

Колектив ми зберегли. І зберегли зарплати. На сьогодні в нас працевлаштовано 129 людей. У середньому наші кухарі отримують 12-13 тисяч гривень заробітної плати. Звісно, вважаю, що зарплати повинні бути більшими, але це, як і матеріально-технічна база підприємства, напряму залежить від вартості харчування, обсягів наданих послуг і низки інших об’єктивних чинників.
Усе відкрито, прозоро зі сплатою відрахувань до бюджету. Ми діємо в рамках закону та відповідально ставимося до цього, як складно сьогодні не було би. Мушу сказати, що такий підхід має зворотний бік. Прозора законна діяльність відображається на можливості конкурувати на ринку з приватним бізнесом. Ми не виплачуємо зарплат у конвертах, не виводимо операційну діяльність на ФОПів, не працюємо з готівкою і, відповідно, не робимо жодних маніпуляцій із цінами на послуги. Це ускладнює, фактично унеможливлює, шанси перемагати в публічних закупівлях, які оголошують замовники послуг з харчування. Натомість приватний бізнес у цій сфері застосовує (щоб сказати делікатно) більш широкий спектр варіантів. І часто це не по совісті, а лише з прицілом на зиск. В результаті, на жаль, потерпають споживачі.

Натомість наше підприємство відповідально ставиться до якості продуктів і послуг та, відповідно, до контролю якості продукції, в тому числі лабораторними методами. Це потребує грошових витрат, але працювати по-іншому у сфері послуг з харчування неможливо. Це мої принципи і переконання.

Наприклад, була ситуація з поставкою молочної продукції. Виробник і постачальник дуже хотіли працювати з нашим підприємством, пропонували привабливі ціни і заявили, що сир кисломолочний має жирність 9%. Для перевірки якості наші працівники відібрали зразки, оформили це актом відбору зразків і передали на дослідження в лабораторії ДП «Львівстандартметрологія». Проведені дослідження показали, що масова частка загального жиру в сирі кисломолочному становить 35% проти заявлених виробником і постачальником 9%.

Згідно п. 4.1 ДСТУ 4554:2006 «Сир кисломолочний. Технічні умови» масова частка жиру допускається до 18%.

Виявлена масова частка жиру в кількості 35% свідчить, що при виробництві сиру кисломолочного не було дотримано вимог ДСТУ та використано жири рослинного походження, зокрема пальмову олію. Що це могло означати для здоров’я дітей, самі розумієте.

Комбінат відмовився придбати таку продукцію, хоч і за привабливою ціною, тим самим зменшивши свій прибуток. А як за подібних обставин поступили б інші суб’єкти, які сьогодні працюють на ринку послуг харчування за бюджетні кошти? А можливо вони й використовують такий «пальмовий» сир? Ці питання риторичні, але важливі. На здоров’ї людей, особливо дітей, не можна економити у гонитві за маржою.

Невдовзі після початку повномасштабної війни на базі шкільних їдалень готували гарячі обіди для переселенців. Нині внутрішньо переміщені особи мають змогу прохарчуватися безплатно?

Свого часу ми надали послуги з харчування величезній кількості вимушено переселених людей. Гарячі обіди переселенцям надавали безплатно – за рахунок бюджетних коштів Луцької міської ради та співфінансування Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Переселенці могли прохарчуватися на базі їдалень шкіл № 4, 26, 24 та 9.

Усього в період із 23 березня до 30 вересня 2022 року було приготовано 268 080 гарячих комплексних обідів для вимушено переселених людей, зокрема 41 937 обідів для дітей віком від 11 років.

З 1 вересня 2022 року харчування переселенців у шкільних їдальнях було припинено, оскільки розпочався навчальний рік, але одну їдальню було відкрито на базі Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.
Із якими труднощами стикнувся колектив підприємства протягом останнього часу? Як працював під час блекаутів?

Якщо говорити про труднощі, то вони загальновідомі й характерні не лише для нашого підприємства. Зокрема, майже неможливо домовитися про поставки товарів з відстрочкою платежу, складно сформувати прогнози й фінансові плани, наприклад, через постійне зростання цін. Згідно з останніми даними, з початку року продукти харчування подорожчали на 31,5%.

Усе кухонне обладнання електричне, а харчування учнів має відбуватися з дотриманням затвердженого графіку та з урахуванням розкладу уроків. Тому відключення електропостачання створювало величезні проблеми. Кухарі буквально падали з ніг від фізичної та емоційної втоми. Подекуди вони були змушені виходити на роботу о п’ятій ранку, аби приготувати їжу до відключення електроенергії. А додайте сюди ще необхідність забезпечити діток у сховищах гарячим чаєм і бутербродами під час повітряної тривоги… Однак ніхто не відчув, що Луцький комбінат шкільного та студентського харчування не справляється, – діти ніколи не були голодні чи нагодовані невчасно.

Ми розглядали різні варіанти, як забезпечити безперебійне харчування дітей, якщо електрики не буде по кілька днів. Навіть придбали і змонтували плиту на твердому паливі та закупили дрова. Це дозволило би хоч якось давати раду, адже не всі школи одночасно були без електропостачання.

У перші місяці великої війни ми готувалися до будь-яких ситуацій. Єдине, що не розглядали, – це повне згортання роботи підприємства.
Яка нині матеріально-технічна і фінансова ситуація на підприємстві?

Ми не є тягарем для бюджету Луцької міської територіальної громади. Підприємство працює на засадах повного госпрозрахунку та самостійно покриває свої витрати.

Відзначу, що матеріальна база підприємства сягає 90%, тобто тільки 10% обладнання ми орендуємо в закладів освіти, де працюємо.

Звісно, хотілося би більше нового сучасного обладнання, замінити стару ГАЗель для доставки продуктів на новий транспортний засіб, збільшити парк автомобілів. Поки мусимо справлятися, виходячи з наявної матеріально-технічної бази. Це непросто, але кому зараз легко?..

Ми вдячні захисникам, що живемо у відносно спокійному місті, можемо працювати, тож готові долати будь-які труднощі.

Від початку повномасштабного вторгнення кожен українець долучається до наближення нашої перемоги чим може. Як Луцький комбінат шкільного і студентського харчування допомагає ЗСУ?

Я вважаю, що добрі справи потрібно робити тихо. Однак сьогодні говорю не про себе, а від імені колективу, тому охоче поділюся. Можливо, наш приклад надихне інших і разом ми зробимо більше для перемоги.

Ми постійно передаємо смаколики та необхідні речі захисникам – військовослужбовцям 100-ї бригади. Нещодавно колектив передав повнопривідний автомобіль. Попередньо його технічно обслужили, пофарбували, придбали комплект запасних шин, моторну оливу та інше.
Робили багато непомітної для загалу роботи. Ми харчували військових на блокпостах, військових сил територіальної оборони тощо.

У нас переважно працюють жінки. Нагадаю, все це відбувалося в найбільш тривожні перші місяці великої війни. Кухарі небезпідставно боялися виїжджати на блокпости, зокрема біля військового аеродрому чи неподалік розташування підрозділів в інших місцях, але виконували свою роботу, щоби бійці були належно забезпечені. Як кажуть, хороший солдат – ситий солдат.

Бували випадки, коли харчували на волонтерських засадах. Формувалися підрозділи, не було організованості, хлопців-добровольців і мобілізованих збирали в одному місці проміжної дислокації і їх потрібно було годувати. Оскільки питання «котлового забезпечення» ще не були відлагоджені, нас просили про підтримку, але ніхто наші послуги не оплачував. Небайдужі люди збирали по копійці благодійну допомогу, і так ми вирішували ці питання, щоб бійці були нагодовані.

Можу впевнено сказати, що наш колектив не пасе задніх.

Із початком літніх канікул колектив підприємства йде у відпустку?

Дійсно, період шкільних канікул характеризується певним затишшям у діяльності Луцького комбінату шкільного і студентського харчування. Намагаємося складати графіки планових відпусток працівників з урахуванням виробничої завантаженості та фінансових можливостей підприємства. Звісно, мусимо вводити певні обмеження, але все відповідно до чинного законодавства та Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX.

Навіть у поточних непростих умовах ми шукаємо різні варіанти, щоби підприємство не простоювало, а люди мали гідні зарплати й умови праці.
Яким чином Луцький комбінат шкільного і студентського харчування може розвиватися в умовах воєнного часу?

Думаю, розвиватися можна в будь-яких умовах. Залежить, що вважати розвитком. Якщо говорити про матеріально-технічну базу, то варто бути реалістами й усвідомлювати, що зараз це для нашого підприємства не на часі. Якщо ж ідеться про розвиток управлінських, професійних умінь і навичок у фахівців підприємства, покращення комунікації з постачальниками, активний зворотній зв’язок із батьками учнів, запровадження систем контролю за діяльністю виробничих підрозділів, то період воєнного стану показав, що підприємство з цим успішно справляється. Ми успішно «прокачуємо ці скіли».

Впевнена, ми в колективі змогли знайти такі управлінські та господарські інструменти, що дозволяють нам надавати якісні послуги з харчування, виходячи з тих грошових норм на харчування пільгових категорій учнів закладів загальної середньої освіти, які виконком Луцької міської ради затверджує, зважаючи на можливості місцевого бюджету. При цьому враховуємо середньостатистичну готовність батьків оплачувати харчування самостійно за учнів, які не належать до пільгових категорій і харчуються за батьківські кошти. Необхідно враховувати інтереси й можливості всіх категорій населення та забезпечувати всім дітям однакове харчування, незалежно від джерел його фінансування. Тобто якщо норма на харчування пільгових категорій учнів становить 40 гривень за гарячий обід, то й діти непільгових категорій теж харчуються в цих цінових межах.

Чи відповідає вимогам ринку ціна за гарячий обід у розмірі 40 гривень? Усі ходять на ринки і в магазини, готують їжу вдома й добре знають поточні ціни, тому кожен може мати розуміння. Попри це, ми докладаємо максимум зусиль, щоб за ці невеликі кошти діти мали повноцінний збалансований обід.

Хочу наголосити, що на якість продуктів, які закуповуємо для учнів, це жодним чином не впливає. Здоров’я дітей – на першому місці, і ми усвідомлюємо, що ніяких компромісів тут не може бути. Для дітей – тільки найкраще!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus