USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

«Так повинно бути у кожній їдальні»: триденний майстер-клас від відомого шефа для кухарів луцьких шкіл. Фоторепортаж

2 Листопада 2023 16:40
Нині пора шкільних канікул. Аби максимально корисно провести цей час, керівництво комунального підприємства «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» організувало своєрідний навчальний табір для кухарів.

На три дні кухня луцького ліцею №27 стала схожою на знімальний майданчик гастрономічного шоу. Однак, на відміну від розважальних телевізійних проєктів, тут все серйозно – справа стосується харчування дітей.
«Розумію усю відповідальність, адже діти повинні їсти поживну і здорову їжу. А ще різноманітну, досить просту у приготуванні та й не за всі гроші», – каже відомий український майстер-шеф, засновник власної кулінарної школи, учасник професійних міжнародних освітніх програм, куратор столичних ресторанів, експерт і фуд-продюсер знакових передач: «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Таємний агент», «Дешево та сердито», «Життя без обману» Євген Чернуха.

Він як кухар з багатолітнім стажем добре розуміє усю складність поставленого завдання – поділитися професійними секретами зі шкільними кухарями.
Директорка комунального підприємства «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» Світлана Шмід розповідає: перед тим, як запросити Євгена Чернуху, провели серйозний відбір.

«Багато хто думає, що смачні сучасні страви можуть готувати лише приватні підприємства, а комунальні підприємства – це щось застаріле. Усе зовсім не так. Адже ми намагаємося динамічно розвиватися і постійно удосконалюватися. Шукаємо різні шляхи для цього, одним з яких і стала ідея провести професійне навчання, аби підвищити рівень наших кухарів. На кандидатурі Євгена Чернухи зупинилися після вивчення його репутації, детального аналізу досягнень, ознайомлення з відгуками про його кулінарну школу. Від кухарів за ці дні чую лише позитивні відгуки. Зрештою, будемо намагатися робити так, щоб такі страви, а головне – атмосфера, були у кожній їдальні, – зазначає директорка комбінату. – Перед нашим колективом – непрості завдання: щоб і страви були різноманітні, поживні та смачні, але й у наявну ціну харчування ми маємо вписатися. Тому страви готуємо з урахуванням фудкосту».
Три дні інтенсивного навчання по шість-сім годин, як розповідають учасники, вже принесли користь. Дізналися багато нового: від назв сучасних страв, соусів, деяких компонентів і аж до рецептів.

Читати ще: Як харчуються луцькі школярі та чи зросте вартість порції з 1 вересня. Інтерв'ю з очільницею комбінату, який годує 29 шкіл громади

Запитуємо шефа про головне завдання майстер-класів та шляхів його досягнення.

«Я консервативно ставлюся до їжі. Не знаю, скільки ще часу потрібно, щоб діти з великим бажанням їли сирий перетертий буряк. Тому готуємо традиційне меню – поживне і здорове, з продуктів, які ми звикли їсти. Головне завдання для мене – адаптувати шкільні програми, які трохи застарілі, зокрема, і через оновлення технології виробництва. Зустрічав раніше, що багато кухарів не знають базових основ приготування. Сьогодні я пояснюю, готуємо разом за класичними рецептами, даю поради.
Вчимося на практиці. Наприклад, вчора готували салати, закуски, супи. Сьогодні працюємо з основними стравами: м’ясо, птиця, гарніри, пироги, запіканки, соуси. Завтра – снеки, перекуси, сендвічі, десерти», – пояснює Євген Чернуха.
Професійний досвід кухаря луцького навчально-реабілітаційного центру Наталії Мельник – більше 30 років. За цей час здобула чималий досвід, однак каже, що заняття від шефа приносять велику користь:

«Такі навчання потрібні. Ми бачили все це в передачах, однак, коли це готують перед тобою вживу – зовсім інші враження і досвід. Прекрасний майстер. Головне, що дуже доступно розказує і показує, у нього гарні презентації. Звичайно, не все можна приготувати на шкільній кухні, але дізнаємося про нові технології, які можна застосовувати для звичних страв. От сьогодні – сирники і запіканки з соусами. Дещо інакша рецептура, змінюєш соус – і страва стає інакшою на смак».
Наостанок говоримо про враження шефа від майстер-класів. Євген Чернуха підсумовує: «Найцінніше, що люди вмотивовані до нових знань. Запитують, занотовують, цікавляться, чим можна замінити страву чи складник. Скільки разів спостерігав, як у ресторани до мене приходили кухарі і їм складно було адаптуватися. А тут зібралися люди різного віку, з різним досвідом роботи, але в усіх бачу готовність вчитися, змінюватися, розвиватися».

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 2 Листопада 2023 19:54
А що, меню выд Клопотенка не спрацювало? В нашій шкільній столовій половина дітей не хоче їсти, не смачно, зроблено тяп-ляп
Радник до Анонім Показати IP 2 Листопада 2023 20:22
Про який заклад йдеться? Якщо маєте конкретні претензії чи пропозиції, зверніться до дирекції ліцею або до керівництва комбінату. Врахуйте, що комбінат не відповідає за розробку «меню Клопотенка». Окрім того, слід врахувати, що страви за цим меню: - вимагають певного обладнання на харчоблоках, якого нема по школах; - по собівартості можуть не вписуватися в ціну 40.00 грн. Той випадок, коли мистецтво не дуже поєднується з ремеслом/з реаліями. Тому, напевне, можна сказати, що «меню Клопотенка» не спрацювало.
Оля Показати IP 2 Листопада 2023 20:04
круто!)
Батько Показати IP 3 Листопада 2023 10:52
Молодці! Головне не зупинятися в своєму професійному зростанні! А в школах Луцька харчування набагато краще і дешевше ніж у школах того ж Києва.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus