USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Як працює пункт благодійної допомоги переселенцям у Ковелі

9 Лютого 2023 08:39
Ковельська громада прийняла понад п’ять тисяч людей із регіонів, де тривають активні бойові дії. Там вони знайшли прихисток та дах над головою. Не усім вдається самотужки здолати численні виклики, тому з перших днів війни для підтримки внутрішньо переміщених осіб у Ковелі організували пункти благодійної допомоги.

Про це повідомляють у Ковельській міській раді.

В одному з пунктів, що розташований у колишньому РАЦСі, команда волонтерів тричі на тиждень зустрічає добрих знайомих.

У звичайному житті Лілія Літвін працює костюмером в народному домі «Просвіта», Поліна Панюс – керівницею народної аматорської хорової капели, а ще пів року в їхньому колективі перебуває Тетяна Тінькова.
Жінка 7 березня приїхала з Харкова. Каже, що 24 лютого о пів на п’яту ранку вони уже відчули, що таке війна. Коли виїжджала, то картина була жахливою: будинки у шістнадцять поверхів палали знизу догори. Її дім на Північній Салтівці вцілів. Але зараз район непридатний для життя.

Пані Тетяна сама неодноразово скористалася послугами пункту допомоги. Навіть з чоловіком написали статтю про привітних ковельчанок, які з усмішкою і добрими порадами зустрічали їх.
«Чоловік проводить онлайн лекції для студентів авіаційного університету. Він зайнятий. Тепер і для мене три дні пролітають непомітно в хорошому товаристві», – розповідає жінка.

Читати ще: В Україні переселенцям роздадуть $1050: як отримати і на що можна витратити

Лідер цієї жіночої команди – Лілія Літвін. Її досвід костюмера дуже став у пригоді. Силу-силенну речей довелося перебрати, пофасувати, розкласти в коробки, розвісити, аби відвідувачам було легше знайти необхідне.
Часто приходять колеги з народного дому «Просвіта», щоб допомогти. Перші місяці війни практично усім колективом працювали у пункті в спорткомплексі. Тепер локацію змінили. Територія менша, але з часом усе впорядкували.

«Якщо спочатку багато допомоги надходило з-за кордону, то зараз більше отримуємо від ковельчан. Ось, наприклад, дитячі книжки та розмальовки привіз місцевий підприємець. Люди приносять різне: одяг, взуття, дитячі речі, посуд, електротовари тощо. Часто приходять і залишають повідомлення, що у них є меблі, побутова техніка, посуд. Такі ж записки у нас є і від переселенців. І так підбираємо, допомагаємо. Одна родина у перші місяці взяла манеж для малюка. За 11 місяців їхнє дитятко підросло, а інша родина якраз шукали таку річ. От і передали одразу», – каже жінка.
Лілія зауважує, що пункт став ще й своєрідним обміном інформацією. Тут не лише дорослі вибирають одяг та взуття, а діти – іграшки, але й розповідають про себе, діляться наболілим.

Сьогодні тут нічого не пропадає. Хтось бере в’язані речі, розпускає на нитки і приносить клубки, а дівчата-переселенки та ковельчанки з них в’яжуть шкарпетки, які згодом волонтери передають солдатам на фронт. А у відповідь – фото від бійців.
Одна жінка з донечкою, які приїхали з Харкова, виготовляють ляльки-мотанки. По матеріали й тканину теж приходять у пункт та обов’язково щось підбирають для власних виробів.

У кожного, хто тут буває, своя історія, своя доля. Тетяна з великою родиною приїхала з Гуляйполя. Вона прийшла з двома онуками. Спочатку їх прихистили в готелі на одному з автосервісів міста.

«Надзвичайно хороші люди. Ми там прожили 11 місяців. Зараз винаймаємо квартиру. Обживаємось. Максим уже танцює у «Барвінку». Пункт нас дуже виручає. Найчастіше беремо речі для дітей», – ділиться враженнями жінка.
Був період, коли стало менше приходити людей. Зараз знову на день буває понад п’ятдесят відвідувачів. Географія досить широка. Це – Харківська, Донецька, Луганська, Запорізька області. Нині приїжджають переселенці з Херсона, Мелітополя, Дніпра.

«Це дуже добре, що є такий пункт. І дівчата тут привітні. Приходжу двічі на місяць, вони завжди порадять щось корисне», – розповідає мешканка Запоріжжя.

Пункт благодійної допомоги для внутрішньо переміщених осіб розташований на вулиці Степана Бандери, 18 у Ковелі. Він працює тричі на тиждень: у понеділок, середу, п’ятницю з 10:00 до 13:00.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Маруся Показати IP 9 Лютого 2023 13:50
Судячи по назвам фірм російською на продуктах ,вони поступили з росії . Це як ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus