USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Як працює система SWIFT і які наслідки матиме її відключення для Росії

25 Лютого 2022 17:53
США і країни Європейського Союзу заявляють про безпрецедентні санкції проти Росії через її напад на Україну. Найбільш жорсткий варіант передбачає заборону доступу РФ до фінансової системи SWIFT.

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Борель зазначив, що Європейський Союз відповість на вторгнення російських військових в Україну найбільш жорстким чином, зокрема найсуворішими санкціями, пише Business Insider Polska.

Відключення Росії від міжнародної міжбанківської системи SWIFT називають найбільш жорсткою з можливих санкцій.

Що таке SWIFT?

Система SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) – міжнародна система, яка дає можливість банкам у різних країнах швидко обмінюватися інформацією та проводити платежі.

Її заснували на початку 1970-х років. Нині системою користуються 11 тисяч світових фінансових установ для надсилання захищеної інформації та проведення платежів.

SWIFT стала найпопулярнішою міжнародною платіжною системою. Щодня за її допомогою банки проводять кілька мільйонів платежів, а щорічно через цю систему проходять мільярди транзакцій.

Система SWIFT – це зручний спосіб зробити грошовий переказ з-за кордон зі свого рахунку на рахунок фізичної або юридичної особи.

Аналогів SWIFT немає

Якщо Росія не матиме доступу до цієї системи, то фінансові установи не зможуть перераховувати кошти в цю країну. Це означає, що Захід не матиме можливості купувати, наприклад, російські нафту та газ, що призведе не тільки до проблем в Європі, але й до краху економіки РФ.

Близько половини експорту Росії (вартістю 550 мільярдів доларів) іде у країни ЄС і Велику Британію. У Китай – лише майже 10%, у Білорусь – близько 5%.

Відключення Росії від SWIFT, імовірно, спровокує крах російської економіки, однак наслідки цього будуть відчутними у всьому світі, особливо у Європі.

Читати ще: ЄС повідомив деталі нових санкцій проти Росії за війну в Україні

Нагадаємо, країни Балтії виступають за заборону доступу РФ до фінансової системи SWIFT.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus