USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як скандали тижня вплинуть на рейтинг Порошенка. Аналітика

1 Березня 2019 12:19
Через низку різноманітних скандалів, пов’язаних з українською владою, які відбулися за останній тиждень, Петро Порошенко опустився в рейтингу кандидатів у президенти і втрачає шанси потрапити у другий тур виборів, пише Страна.

Спершу повним фіаско закінчився скандал з Євробаченням, оскільки троє фіналістів відбору (Freedom Jazz, Kazka і Brunettes Shoot Blondes) проявили солідарність з переможницею конкурсу Maruv, якій НСТУ запропонувала підписати кабальний договір, і відмовилися від участі в пісенному конкурсі.

Після цього Суспільне заявило про відмову України від участі в конкурсі в цьому році. Скандал навколо відбору на конкурс викликав не тільки шквал критики на Заході, а й обернувся масштабними фінансовими втратами для країни. Як виявилося, Україна вже сплатила 19 млн грн внеску за участь в Євробаченні. І навіть якщо ніхто не поїде, цей внесок державі вже ніхто не поверне. Вийшло, що гроші платників податків були викинуті на смітник.

Але ці суми – ніщо в порівнянні з наступним грандіозним скандалом тижня – розкриттям корупційних схем в Укроборонпромі, в яких замішані близький друг, соратник і бізнес-партнер президента Петра Порошенка Олег Гладковський і його 25-річний син Ігор. Журналісти, які опублікували перші частини розслідування щодо махінацій в українській оборонці, стверджують, що державний концерн Укроборонпром купував контрабандні російські запчастини сумнівної якості через фірми-прокладки, на рахунках яких осідали сотні мільйонів гривень.

Ще один скандал останніх днів пов’язаний з рішенням Конституційного суду, який орієнтується на президента Петра Порошенка, про невідповідність Основному закону статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення.Оскільки наявність такої статті було одною з головних умов Заходу з надання фінансової допомоги, а також для введення безвізу, наслідки для президента можуть бути вкрай серйозними.

Нарешті, головний скандал, пов’язаний безпосередньо з президентом Порошенко, це історія з #сіткою – системою організації підкупу виборців. Існування цієї схеми фактично підтвердив глава МВС Арсен Аваков.

Страна вирішила розібратися, як всі ці скандали позначаться на диспозиції сил в розпал виборчої кампанії.

Удар по рейтингу президента

Лютневі соціологічні опитування кілька тижнів показували тенденцію незначного зростання рейтингу Петра Порошенка. Так, саме в лютому він перемістився з третього місця на друге. Провідні соціологічні компанії країни – КМІС, група «Рейтинг», Центр Разумкова, «Соціальний моніторинг» одноголосно звітували про те, що найвищі шанси вийти в другий тур мають Володимир Зеленський, Петро Порошенко і Юлія Тимошенко.

«Те, що відбувається в українському політикумі в останні дні, вже відобразилося на самому президентові. Наприклад, рішення КС про скасування покарання за незаконне збагачення остаточно відвернуло від Порошенка західних партнерів. Зараз варто буде комусь в Європі заявити про перспективи скасування безвізу – і це остаточно відріже всі шляхи Порошенка до другого туру», – розповів Страні політолог Руслан Бортник.

Про те, що нинішній скандал завдасть шкоди рейтингу президента, тому що б’є в саме серце патріотичного електорату, розповів Страні і політолог Вадим Карасьов.

«Щодо оборонпрому був даний сигнал патріотичному електорату, що це не просто корупція, це справжнє мародерство на війні. І це мародерство покриває особисто президент Порошенко. Це все б’є по ключовій позиції президента, що тільки з ним Україні гарантована безпека. Він вже не той кандидат, якому вірять», – говорить Карасьов.

«Соціологія масового ураження»

Український соціолог з 40-річним досвідом, доктор соціологічних наук і керівник компанії Ukrainian Sociology Service Олександр Вишняк говорить, що штабісти Порошенко ще розраховують підняти рейтинг чинного президента роздачею пенсій до виборів.

«Ми бачимо тенденцію, що у Порошенка не спрацював Томос. На Томос вони не напирають, тому що він нікого не хвилює. Тільки 10-15% цікавиться цією проблематикою. З армією теж не виходить, полізли всі ці скандали. З іншого боку, про корупцію Порошенко виборець знає не один рік, і це для нього не новина. Деякі можуть, звичайно, відвернутися. Але він тепер зробить ставку на роздачу грошей», – вважає соціолог.

У той же час один з відомих соціологів, чия служба якраз зараз проводить заміри, каже, що падіння рейтингу Порошенка вже фіксується.

«Скандал з сіткою скупки голосів викликав сильне роздратування народу – бо виходить, що гроші дістануться тільки тим, хто голосує за Порошенко. І то не всім, а тим, хто записався у програму соціальної допомоги. Іншим же пропонується відчути себе лохами.

Також цей скандал разом з історією зі скасуванням статті за незаконне збагачення остаточно убив імідж президента як проєвропейського реформатора, що протистоїть начебто популістам Тимошенко і Зеленському. А це була одна з ліній піару президента. Нарешті, скандал в Укроборонпромі сильно вдарив по іміджу президента як патріота, який створив українську армію. А історія з «Євробаченням» просто показала весь маразм і неадекватність української влади», – говорить соціолог.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ангст Показати IP 1 Березня 2019 13:21
Питання перше: а нахолеру нам те Євробачення взагалі, якщо там внесок 19 млн? немає куди діти гроші? Питання друге: а чому ці всі скандали вилізли саме перед виборами? Де ви були раніше зі своїми розслідуваннями? 4 роки всі мовчали. Схоже на змагання хто кого більше брудом обільє, а не на передвиборчу компанію. Кандидати не пропонують варіанти як зробити краще в країні
знайКО Показати IP 1 Березня 2019 13:39
А там у Укроборонпромі ще і Гунчик сидить... :)
Яша Показати IP 3 Березня 2019 17:33
Ще контрабандою завезли багато автомобілів ,військової амуніції і т.д.А військові в АТО .розбомбили гражданські споруди і т.д.Де розслідування? Це якісь маразм ,викручувались як могли .а ще залишилися винні.Якім боком тут Порошенко ? Виходить ,якщо торгує цукерками то бізнес партнер? Мало того, фігурує син продавця цукерок, якій завозив контрабандою запчастини ,які не виробляли в Україні.В три рази дорожче ,це як рахували? банани в Африці ростуть безкоштовно , нас обдирають!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus