USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як сьогодні здають сесію волинські студенти

13 Січня 2014 15:03
У волинських студентів нині гаряча пора - сесія. Що цікаво, процес її здачі суттєво відрізняється від того, як було ще 10 років тому. В університетах - не людно. Бо екзамени тепер - це річ добровільна. Якщо старанно навчався упродож року, то усі іспити та заліки зараховуються автоматом.
Згідно з Болонською системою навчання, яку почали впроваджувати 8 років тому, два з трьох студентів не знають, що таке недоспані ночі перед сесією, - інформуєТРК «Аверс».

Студентка Юлія Пазенко розповіла: «Ми вже звикли до того відчуття, що ми здаємо усе автоматом. За останні 4 роки, це вже 5 рік, я здавала лише 3 чи 4 екзамени». Студент Віталій Цьось, своєю чергою, зауважив: «Екзаменів я не мав. Так само заліки також всі вийшли автоматом. Тому можна сказати, що ця сесія проходить для мене в формі канікул. Такі собі довгі зимові канікули».

Катерина Яремко - відмінниця. Дівчина переконує, що хоч усю сесію їй зарахували автоматично, проте вона добре знає, що таке усю ніч «гризти граніт науки»: «Або ти не досипаєш ночі під час семестру, або ти не досипаєш ночі на сесії. Одне з двох… У нас, принаймні, на факультеті вимагають глобальну підготовку - це повинен бути написаний конспект. Вже як ти його будеш вести, чи тезово, чи в розгорнутій формі - це не важливо, але ти повинен бути готовим до всього!».

Замість 5 балів - 100. Замість синіх заліковок - такі собі книжечки. Лише починаючи з цього року, тих, хто має за семестр менше 75-ти балів, тобто четвірки, забов’язали здавати сесію. На екзамени також приходять ті, хто хоче підвищити зароблену за півроку оцінку. Утім, в деяких студентів таки залишилися старі традиції та звички.

Віктор Демчук розповів про студентські прикмети: «Мій співмешканець одного року кричав перед екзаменом, у відкрите вікно: халява прийди! Моя сестра одного разу клала 5 копійок собі під п’яту, коли здавала екзамен… Я таке бачив, але я не забобонна людина. Все залежить тільки від самого студента. Від його бажання. Від його вміння».

Декан історичного факультету одного з луцьких вишів Анатолій Шваб відправив третину групи на перездачу. В Болонській системі, каже він, викладач та очільник факультету бачить, як переваги, так і недоліки. На його думку, 100 балів дають можливість ширше оцінити знання студента. Втім, така система оцінювання обмежує розвиток, до прикладу, його ораторських здібностей. «Заробляючи певну суму балів, не завжди мають добрі узагальнення. Є інша проблема того, що вони фактично мислять лише в межах одного, двох занять, а не бачать періоду в цілому. Згідно з системою навчання, яка була раніше, студент фактично мусив перед іспитом поновити весь курс, підготувати всі питання, узагальнити і мати цілісну уяву про предмет», - зауважив Анатолій Шваб. А ще, нарікає декан, базові знання майбутніх фахівців, які закладають у школі, стали на багато слабшими, ніж колись.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
студент Показати IP 13 Січня 2014 15:41
А,що навіть ще є такі студенти,що вчаться і здають Сесію.Можливо на групу 3-5 є. А це все барани,гроші заплатив, навіть на сесію не їздять.Особливо полішуки,заплатили за 5 років наперед.І гуляю собі,димплом готується.А на роботі працюю у тата, а він директор.
Маруня до студент Показати IP 13 Січня 2014 16:06
"Халява прийди", прям як деякі чиновники))))
вопше забужан до студент Показати IP 13 Січня 2014 18:04
Поліщуки - найкрутіша каста? Що ж ви, волиняки, так хлюпнули вниз?
lutchanka до студент Показати IP 13 Січня 2014 20:19
сам ти - БАРАН, бо без тата ніц не вартий. А . якщо тато(не дай Боже) окочуриться(всі під Богом ходимо) - що ти будеш робити, адже гроші мають звичку закінчуватися? знань у тебе- нуль(адже собі гуляв, а диплом готувався)і кому ти будеш потрібне - нікудишко. А тих полішуків, які вчаться запрошують на роботу, вони продовжують навчання за кордоном і стають самостійними людьми

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus