USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як стримати ріст цін на продукти напередодні Великодня: партія «ЗА Майбутнє» пропонує два шляхи

21 Квітня 2021 12:52
Тільки за перший місяць 2021 року вартість соняшникової олії зросла на 7,6%, овочів – на 6,3%, цукру – на 5,5%, хліба – майже на 3%.

За даними Інституту аграрної економіки, вартість великоднього кошика порівняно з минулим роком зросла на 25,8%. Суттєво подорожчало усе – масло, борошно, м'ясо, овочі, фрукти, а ціна на яйця взагалі зросла на 90%. За різними прогнозами, до сезонного зниження у червні, коли буде зібраний новий урожай, ціни на продукти зростуть ще на 15-25%.

На зростання цін впливають як зовнішні, так і внутрішні чинники. На жаль, уряд не зміг адекватно підготуватися до жодного з них. Про це пише лідер партії «ЗА Майбутнє», народний депутат Ігор Палиця у своєму блозі на сайті «Кореспондент».

Причини – непрофесіоналізм уряду та світовий попит

1. Прискорення рівня інфляції, яке стало несподіванкою для уряду та Нацбанку.

Замість того, щоб завчасно вжити комплексних та ефективних заходів, зараз Кабінет Міністрів проводить перемовини з великими виробниками та продавцями, намагаючись вручну зафіксувати ціни.

2. Зростання світових цін на с/г продукцію.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), індекс споживчих цін у січні цього року за місяць зріс на 4,3% та встановився на найвищому рівні, починаючи з липня 2014-го.

Читати ще: «Золоті» яйця, дорогі олія та цукор. Чому ростуть ціни на продукти

Значно підвищилася вартість зернових (+7,1%), зокрема, ціни на кукурудзу зросли на 42,3% порівняно з минулим роком.

3. Підвищення собівартості виготовлення м’яса, молока, масла та яєць через дефіцит комбікормів.

Через дефіцит на світовому ринку кукурудзи, з якої виготовляються комбікорми, збільшується її експорт з України, і відповідно зростають ціни на продукцію тваринництва та птахівництва.

4. Зростання цін на комунальні послуги, яке виробники вимушені закладати у вартість продукції.

На початку року уряд різко підвищив комунальні тарифи. Ціни на електроенергію зросли на 36,6%, на водопостачання – на 10,9%, на водовідведення – на 17,3%. В результаті зросла собівартість продукції і відповідно ціни для споживачів.

5. Карантинні обмеження у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID-19, які завдали суттєвих збитків аграріям.

Заборона функціонування продовольчих ринків, де більшість фермерів збуває свою продукцію, змусила багатьох виробників змінити сферу діяльності або підвищити ціни.

6. Відсутність належної реакції Антимонопольного комітету.

Деякі великі виробники не випускають продукцію на ринок в очікуванні вищих цін. Наприклад, на сьогодні в Україні зерно продається дорожче, ніж у світі. Але навіть за таку високу ціну його складно купити.

Тож депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє» пропонує два шляхи зниження цін на основні продукти харчування в Україні.

Зі слів Ігоря Палиці, у найближчій перспективі різке зростання цін призведе до суттєвого погіршення матеріального стану більшості українців, передусім пенсіонерів та малозабезпечених.

Тому уряд повинен терміново вжити комплексних та ефективних заходів, які дозволять знизити інфляцію та ціни за допомогою ринкових інструментів.

«Перший шлях – це посилення державної підтримки українських виробників с/г продукції. Зокрема, встановлення жорстких правил імпорту-експорту в інтересах українських виробників.

Крім того, необхідно передбачити у державному бюджеті на 2021 рік цільові кошти для підтримки фермерів і розвитку тваринництва. Щороку в Україні зменшується кількість худоби, відповідно зростають ціни на м’ясо та молоко», – зазначив парламентар.

Читати ще: «Влада відмовилася знизити грабіжницькі тарифи», – Ігор Палиця

Другий шлях, який пропонує партія «ЗА Майбутнє», – запровадження зниженої ставки податку на додану вартість у розмірі 7% на соціально значущі товари та послуги.

Ігор Палиця наголосив, що це поширена практика у країнах Європейського Союзу, запроваджена з 2006 року Директивою Ради ЄС про спільну систему ПДВ.

«Наприклад, Польща використовує 2 знижені ставки ПДВ: 5% – на соціально значущі та 8% – на всі інші продукти харчування. В результаті там вони коштують дешевше, ніж в Україні, при зовсім іншому рівні пенсій та зарплат», – заявив Ігор Палиця.

Читати ще: Уряд бреше українцям про виконання бюджету, а насправді просто «заощаджує» на людях, – Ігор Палиця

Зауважимо, депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє» вже зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт № 1164-ІХ для запровадження зниженої ставки ПДВ у розмірі 7% на основні послуги та продукти харчування. Це дозволить зменшити їхню вартість на 10% та зупинити зростання цін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВІРУС Показати IP 21 Квітня 2021 15:13
Потрібно вести здоровий спосіб життя.На ПАСКУ об'явити загальнонаціональні ГОЛОДНІ ДНІ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus