USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Державне регулювання» призведе до ще більшого зростання цін, – Ігор Палиця

20 Травня 2021 10:11
Від початку року в Україні швидкими темпами зростають ціни на комуналку, пальне та продукти харчування. Спроби влади стабілізувати ситуацію за допомогою «ручного регулювання» у найближчій перспективі призведуть до ще більшого здорожчання товарів і послуг.

Про це пише народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця у своєму блозі на сайті Кореспондент.

Газ

У лютому, коли ціна на газ стрімко злетіла до 10 грн за куб. м, уряд на три місяці запровадив «фіксований тариф» на рівні 6,99 грн. Однак уже в квітні, коли його дія закінчилася, газ коштував 9–13 грн залежно від постачальника.

Як зауважив Ігор Палиця, намагаючись цьому завадити, ще в січні депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє» зареєструвала у Верховній Раді постанову №4609 про введення мораторію на підвищення комунальних тарифів мінімум на 1 рік.

За цей час пропонували збільшити видобуток українського газу, переглянути оптову ціну, яку встановлює державна компанія-монополіст «Нафтогаз», та запровадити економічно обґрунтований тариф.

Згідно з розрахунками, це дозволило би знизити ціну на газ для українців до 60%.

«Нас підтримали місцеві ради по всій Україні та інші фракції парламенту. Але голосів не вистачило через демарш моно більшості», - зауважує парламентар.

Продукти

Ціни на продукти харчування почали помітно зростати ще в жовтні 2020 року. Але влада звернула на це увагу тільки навесні, коли ситуація вийшла з-під контролю.

На сьогодні ціни на хліб, м’ясо, яйця, масло, цукор та молоко в Україні, яка є одним з основних світових виробників сільськогосподарської продукції, уже на 20–30% вищі, ніж у країнах Євросоюзу. При цьому середня зарплата в Україі нижча в чотири рази.

Читати ще: Ціни на продукти в Україні на 30% вищі, ніж в ЄС. Як «ЗА Майбутнє» пропонує їх знизити

Замість того, щоб ринковими методами обмежити експорт соняшнику, кукурудзи, борошна та іншої сировини і спрямувати їх на потреби внутрішнього ринку, влада веде безрезультатні перемовини з торговими мережами щодо зменшення націнки та пропонує виробникам підписати меморандуми про зниження або фіксацію ціни.

Парламентар наголошує, аби знизити ціни на продукти в Україні, потрібні комплексні та ефективні дії уряду, а не точкове «гасіння пожеж».

Депутатська група «ЗА Майбутнє» ще минулого року розробила та зареєструвала у ВР законопроєкт №3305, який запроваджує знижену ставку податку на додану вартість у розмірі 7% на соціально значущі послуги та продукти. Це б дозволило вже зараз зменшити споживчі ціни в середньому на 10%.

Читати ще: Держава має підтримати малий бізнес на час пандемії. «ЗА Майбутнє» пропонує п’ять обов’язкових кроків

Пальне

Хоча ціни на пальне зростають уже п’ятий місяць поспіль, Кабмін лише на початку квітня провів перемовини з великими мережами АЗС. Вони обіцяли не підвищувати вартість бензину більше 30 грн за літр взамін на запевнення, що ринок очистять від нелегальних гравців. Здавалося б, у цьому має бути зацікавлена і влада: за оцінками експертів, лише за 2020 рік через тіньові схеми держбюджет недоотримав понад 20 млрд грн.

Однак насправді уряд нічого не зробив, більшість нелегальних АЗС продовжує працювати, тому з 1 травня ціни на заправних станціях знову пішли вгору. У результаті 14 травня влада вручну обмежила торгову надбавку на бензин та дизель на період карантину. У перспективі це призведе до зменшення чисельності легальних автозаправок, погіршення якості пального та в результаті все одно спричинить зростання цін.

«Влада має усвідомити, що ручне регулювання ринків не вирішує проблему зростання цін. За коротку відстрочку доводиться потім розплачуватися набагато більшими втратами в держбюджеті та економіці загалом. А найбільше постраждають прості люди. Хоча все це начебто робиться заради них.

В історії України вже були приклади ручного регулювання. І це завжди закінчувалося ще більшим зростанням цін. Влада з цього отримує короткострокові дивіденди у вигляді піару, а бізнес та держава несуть величезні збитки.

Насправді ж це свідчення непрофесійності уряду та відсутності стратегічного планування. Вони намагаються замаскувати свою некомпетентність і показати бурхливу діяльність із порятунку країни. Хоча рятувати її потрібно від них», - підсумовує Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus