USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Як у газовій камері. Дим від лісових пожеж несподівано сильно нагріває Землю

12 Серпня 2023 00:21
Учені виявили, що в диму від лісових пожеж є досі невідомі частинки, які здатні затримувати велику кількість тепла, нагріваючи планету.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в Nature Geoscience.

Очікується, що через зміни клімату найближчими роками лісові пожежі стануть сильнішими та частішими. А дим від них посилить глобальне потепління.

Дослідники використали реактивний літак, перетворений на літаючу наукову лабораторію, щоб проаналізувати дим від пожеж у США. Їхні висновки показали, що новий вид частинок, повʼязаних із цими пожежами, який назвали органічним «темно-коричневим вуглецем», сильно поглинає тепло – настільки, що на нього припадає понад половину загального тепла від лісової пожежі.

«Зазвичай кліматичні моделі ігнорують або відкидають органічний вуглець як незначний проти чорного, коли йдеться про потепління, але польові спостереження показуют інше», – зауважив провідний автор дослідження Раджан Чакрабарт.

Як повідомляли, на Гаваях через лісові пожежі загинули вже щонайменше 55 людей, а в Середземноморʼї через лісові пожежі померли понад 40 людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Правдоруб Показати IP 12 Серпня 2023 07:30
Курці створюють більше викидів в атмосферу ніж пожежі та автомобілі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus