USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як у Луцькій громаді підтримуватимуть фермерів

4 Серпня 2021 11:01
У Луцькій громаді підготували Програму підтримки розвитку АПК, відповідно до якої фермерам та сільгосппідприємствам передбачили кошти на компенсації та дотації.

Відповідний проект рішення погодили члени виконавчого комітету Луцької міської ради під час чергового засідання.

Після децентралізації до складу Луцької громади входять: місто Луцьк, селище міського типу Рокині, Прилуцький старостинський округ (села Прилуцьке, Дачне, Жабка, Сапогове), села Жидичин, Клепачів, Кульчин, Липляни, Небіжка, Озерце, Забороль, Антонівка, Великий Омеляник, Всеволодівка, Олександрівка, Одеради, Городок, Сьомаки, Шепель, Заболотці, Охотин, Княгининок, Буків, Брище, Зміїнець, Милушин, Милуші, Моташівка, Сирники, Тарасове, Боголюби, Богушівка, Озденіж, Іванчиці. Тож в міській громаді опинилася чималі площі сільгоспземель.

Загальна площа сільськогосподарських угідь Луцької міської територіальної громади становить 24016,2 га, ріллі – 18147,2 га, багаторічних насаджень – 1125,7 га, пасовищ – 2301,9 га, сіножаті – 1792,0 га, лісів та лісовкритих площ – 6149,6 га.

У Луцькій міській громаді є й підприємства агропромислового комплексу: це агропідприємства, фермерські господарства та особисті селянські господарства, які займаються вирощуванням зернових, бобових та олійних культур, ягідників, розведенням великої рогатої худоби, молочарством, овочівництвом та бджолярством.

Також на території міської територіальної громади частково сформована інфраструктура аграрного ринку. Зокрема, до її складу входять: агропромислові біржі, асоціації та громадські організації фермерів і бджолярів, сільськогосподарські виробничі кооперативи тощо. Сільськогосподарська продукція постійно реалізовується на семи ринках у Луцьку та під час проведення фермерських ярмарків (постійних і періодичних).

Саме тому в місті назріла потреба ухвалення Програми розвитку агропромислового комплексу Луцької міської територіальної громади, яка охоплюватиме 2021-2025 роки.

Загальний бюджет програми на п’ять років – 3,96 мільйона гривень. З них 2,27 мільйона – кошти бюджету Луцької міської територіальної громади і 1,69 – обласного бюджету.

Ці кошти планують використати на виплату дотацій власникам ОСГ, які мають три і більше корів, на утримання телиць та нетелів, які народилися в результаті штучного осіменіння, часткове здешевлення вартості штучного осіменіння маточного поголів’я ВРХ, покращення природних пасовищ, відшкодування вартості висіяного сертифікованого насіння і посадкового матеріалу, відшкодування витрат на боротьбу з борщівником Сосновського, часткове відшкодування вартості проведення досліджень фактів отруєння бджіл, часткове відшкодування вартості доїльного та холодильного обладнання, часткове відшкодування вартості придбаної сільгосптехніки.

Проект рішення про затвердження програми мають також розглянути депутати міськради та проголосувати за нього під час сесії.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus