USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинським аграріям пропонують нові джерела фінансування бізнесу

24 Січня 2018 19:00
Проект «Аграрні розписки в Україні» презентували на Волині. Для аграріїв це новий механізм залучення додаткового фінансування у виробництво, зокрема це стосується середнього та малого бізнесу.

Круглий стіл щодо презентації проекту відбувся в облдержадміністрації 24 січня. На нього запросили учасників проекту, представників банків та аграріїв.

АГРАРНА РОЗПИСКА – МЕХАНІЗМ, ЯКИЙ РОЗВИНУВ АПК У БРАЗИЛІЇ

На початку зустрічі регіональний представник Проекту «Аграрні розписки в Україні» Ігор Дудка зауважив, що аграрна розписка – це новий інструмент, який допомагає аграріям отримати доступ до фінансових та матеріально-технічних ресурсів під заставу майбутньої сільськогосподарської продукції.

«Ми часто чуємо у пресі, що потрібно збільшувати кількість продовольства, аби прогодувати зростаючу кількість населення на планеті Земля. Ми вважаємо, що українська земля і є тією площадкою, яка в майбутньому даватиме потужні ресурси. Втім, ми знаємо, що інколи Україна на своїх чорноземах збирає менше урожаю, ніж німці на своїй глинці та камінні. Але це не через непрофесіоналізм людей. Тут варто враховувати й інвестиції у агросферу. Нині аграрні розписки – це нові можливості для розвитку Волині, як аграрної області», - наголосив Ігор Дудка.
Аграрні розписки, розповідає директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко, стали поштовхом до успішного розвитку агробізнесу в Бразилії.

«Бразилія починала розвивати агросферу саме із аграрних розписок. Нині ця країна має потужний потенціал та ресурси в агросфері. У першу чергу ними будуть користуватися малі та середні агропідприємства. Перший пілотний проект почав працювати в Полтаві і дав хороші результати. Тому впродовж двох місяців ми будемо їхати в кожен район області і презентуватимемо ці можливості нашим аграріям», - каже Юрій Горбенко.
ПЕРЕВАГИ ТА МОЖЛИВОСТІ АГРАРНОЇ РОЗПИСКИ

Серед переваг аграрної розписки учасники круглого столу визначили те, що сільгоспвиробники мають спрощений доступ до фінансових та матеріально-технічних ресурсів. Окрім цього є можливість попереднього продажу сільгосппродукції. Даючи під заставу майбутній врожай, аграрій збільшує суму заставного майна, що дозволяє залучати більші кошти та виходити на нових споживачів.

Окрім цього, аграрна розписка корисною буде і для покупців сільгосппродукції, адже це механізм зменшення ризиків відмови від поставки.

Скориставшись один раз аграрною розпискою, всі дані вносяться в один реєстр і далі процедура стає значно швидшою.

Порівнюючи аграрну розписку та інші фінансові інструменти, то перша має значні переваги. Для прикладу, аграрна розписка передбачає безумовні зобов’язання постачальника, чого немає у форвардному контракті. Окрім цього, передбачено можливість виконання зобов’язань частинами, отримувати товар у якості виплат, можливість управляти валютними та ціновими ризиками – усього цього не передбачає вексельна угода. Також лише в аграрній розписці зобов’язання, забезпечення та реєстрація відбувається в одному документі, ведеться кредитна історія та всі дані збережені в єдиному централізованому державному реєстрі.

УСПІШНИЙ ДОСВІД В ІНШИХ ОБЛАСТЯХ

Аграрні розписки в Україні почали видавати з 2015 року, тоді їх отримали 11 аграріїв на суму 60 мільйонів гривень. Торік їх отримали 110 на суму 760 мільйонів гривень. Загалом, за три роки видали 196 аграрних розписок на суму 1,2 мільярда гривень.

У заставу майбутнього врожаю найбільше вносили кукурудзу, соняшник та пшеницю, оскільки ці товари йшли на експорт. Також аграрні розписки давали під врожай сої і ріпаку. Минулого року почали давати під заставу і гречку, яблука, малину.

Важливим моментом тут є і те, що земля не є заставою за аграрною розпискою, лише товар. Втім, у аграрія має бути належно оформлена документація на землю.

Представник Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» Олександр Муляр зауважив, що аграрна розписка відкриває перед виробниками сільгосппродукції двері нових можливостей.

«Ми щасливі, що тепер проект діятиме й у Волинській області, адже раніше це працювало лише в пілотних регіонах. Наша організація - це потужний ресурс експертів та досвіду, а проект, який нині презентуємо – не єдина міжнародна програма. Адже аграрна розписка дозволить виходити на нові ринки з новими потужностями та поглиблювати співпрацю з іноземними інвесторами», - наголосив Олександр Муляр.
Насамкінець учасники круглого столу поділилися враженнями та обмінялися контактами для тісної співпраці.

Зауважимо, що Проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджує IFC, Група Світового банку у партнерстві із Швейцарською Конфедерацією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 25 Січня 2018 10:04
Коли вже цих «аграріїв» в кудись відправлять. Невже важко зрозуміти, що це продовження Гунчика, що вони нічого не здатні толкового зробити. Вони хоча б приблизно розуміють, що таке розписка, що таке зобов’язальне право, які правові гарантії є цього приводу в Україні?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus