USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Як вести бізнес в умовах війни: в Луцьку підприємці поділилися своїм досвідом зі студентами

7 Жовтня 2022 16:08
У Луцькому національному технічному університеті 7 жовтня організували масштабний бізнес-форум «Підприємницька діяльність як форма патріотизму: актуальні правові питання ведення бізнесу в умовах воєнного стану».

Своїм досвідом започаткування власної справи та юридичними нюансами ведення бізнесу, а також викликами воєнного часу зі студентами вишу поділилися місцеві підприємці, зокрема випускники луцького політеху.

Форум відкрила ректор Луцького національного технічного університету, доктор економічних наук, професор Ірина Вахович. Вона наголосила, що студенти – це майбутнє країни, своєю чергою, університет покликаний розвінчувати стереотипи й навчати молодь бути не найманими працівниками, а власниками бізнесу.
«Після університету ви маєте не шукати роботу, а надавати її іншим. Тому подібні бізнес-форуми організовано саме з цією метою – щоб ви вчилися, надихалися, повірили в себе і створювали. Серед наших спікерів – випускники нашого університету, які змогли це зробити. Чим ви відрізняєтеся від них? Тільки віком. Тобто у вас є перевага», – звернулася вона до присутніх студентів.

Ірина Михайлівна зауважила, що Луцький національний технічний університет конкурентоспроможний і стає потужним осередком знань. Зазвичай, на перший курс у виш набирали до тисячі студентів, натомість цього року вже прийнято на навчання дві з половиною тисячі першокурсників. До того ж, процес вступу ще триває.

«Захід країни нині відносно безпечна зона. Але я переконана, що це не єдиний фактор, чому абітурієнти обрали нас. Є ще такі фактори, як-от динамічний розвиток, неймовірний драйв, наш імідж, зусилля нашого колективу», – відзначила ректор ЛНТУ.
Попри те, що ЛНТУ – технічний вищий навчальний заклад, у структурі університету є теж факультет бізнесу та права. Передусім студенти з цього факультету і були слухачами форуму.

«Це той факультет, який дає можливість молоді в майбутньому ставати власниками бізнесу. Ми започатковуємо також школи бізнесу для аграріїв, IT-спеціалістів, автомобілістів, архітекторів, будівельників… Це лише початок нашої спільної роботи», – сказала Ірина Вахович.
Уже другий бізнес-форум у стінах ЛНТУ організувала кандидат юридичних наук, доцент кафедри права університету Олександра Філюк. На її думку, студенти повинні брати приклад саме з представників успішного бізнесу.
На бізнес-форум запросили спікерів із різноманітних галузей бізнесу, аби вони поділилися своїм досвідом зі студентами. Серед них – власники брендів одягу, косметики, мережі магазинів чи кафе, а також очільники соціальних проєктів.

Наприклад, кандидат економічних наук, СЕО ТОВ «Кей Ті Косметикс» Віталій Ткачук розповів, що в нього було всього 50 тисяч гривень стартового капіталу. Він розпочинав свою справу в невеликому приміщення з виготовлення кавових скрабів для тіла. Зараз же його косметичний бренд відомий далеко за кордоном.
Із початком повномасштабної війни Віталію, на щастя, не довелося робити паузу в підприємницькій діяльності. Навпаки з 24 лютого штат його колективу зріс на 20%.

«Як ми хочемо дихати, жити на цій землі, так само (як власники бізнесу) хочемо тут здійснювати нашу діяльність, розвиватися. Окрім нас, цього ніхто робити не буде. Ми – на своїй землі. Тому це природній стан речей», – акцентував він.
Натомість засновниці українського бренду одягу, власниці бутіку нішевої парфумерії Sillage Олександрі Забіяці з початком відкритої війни довелося зрозуміти, що галузь, яку вона представляє, ледь не найтяжче справляється з кризою.

«Ми з чоловіком вирішили йти ва-банк: усі заощадження вкладати в бізнес і далі розвиватися. Ми поглянули на власний бізнес, оцінили, наскільки він адаптований до кризових ситуацій. Він був не готовий. Ми не мали виходу на зовнішні ринки, куди зараз варто тримати курс… Наші луцькі маркетологи, розробники сайтів об’єдналися і створили портал, де продають одяг українських брендів покупцям зі США, таким чином допомагаючи їм вийти з кризи та реалізовувати свою продукцію», – сказала вона.
Окрім інформаційних панелей, у рамках заходу всі охочі могли долучитися до благодійного ярмарку на допомогу Збройним силам України.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Олексій Показати IP 7 Жовтня 2022 18:23
Зліва на першому фото нічо така бізнес леді
Радувець Ларіса до Олексій Показати IP 7 Жовтня 2022 20:49
Навіть про вид бізнесу відомо
Аліна Показати IP 16 Жовтня 2022 22:57
А то якась похожа на зимко
Віталій Показати IP 17 Жовтня 2022 01:44
Бабське царство
Жана Показати IP 17 Жовтня 2022 02:02
Але й мордулі
Гафійка Показати IP 17 Жовтня 2022 23:51
Аби но вже баби кірували
Крися Показати IP 18 Жовтня 2022 05:33
Який там бізнес
Чесна Показати IP 19 Жовтня 2022 07:07
Це вобще

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus