USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як зміниться процедура отримання посвідчення водія відповідно до угоди з ЄС

22 Липня 2017 19:00
Із 1 липня в Україні майбутні водії складають тести нового формату для отримання посвідчення на право керування авто. Якщо раніше частина питань містила неточності, а правильні відповіді в такому випадку доводилося просто запам’ятовувати, то нині у Головному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ звітують: усе виправили.

Про це йдеться у матеріалі Волинські Новини №28 (76).

Втім для водіїв та майбутніх шоферів то не всі сюрпризи. Підписавши Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, Україна взяла на себе обов’язок змінити законодавство відповідно до європейських норм. Тож держава має лічені місяці, аби підігнати відповідно до плану втілення змін вітчизняне законодавство.

ЯК СТАТИ ВОДІЄМ В УКРАЇНІ

Аби отримати посвідчення водія, нині треба пройти курси в автомобільній школі та скласти тестову і практичну частини. Перед цим отримати медичну довідку. Кожна з автошкіл має відповідні ліцензії. Учень відвідує теоретичні лекції, паралельно додається практична їзда у супроводі інструктора.

Попри те, що кожен такий урок передбачає виконання різноманітних маневрів, їзду в різний час доби, за різних умов, на практиці таких вимог аж ніяк не завжди дотримуються.

За результатами навчання у школі учні складають внутрішній екзамен. А тоді вже теоретичну частину в сервісних центрах і за умов успішного складання – практику. Учня просять проїхатися певним маршрутом, здійснити зупинку, розворот чи якийсь інший маневр. Якщо помилок немає – права у вас в кишені на довгі роки за умови чемного водіння.

Навчання в Луцьку коштує близько 5-6 тисяч гривень, якщо йдеться про популярну категорію B (легковий автомобіль).

ЯКІ ПРОБЛЕМИ Є НИНІ?

Відповідно до інформації Управління безпеки дорожнього руху, протягом 2016 року в Україні сталося майже 160 тисяч дорожньо-транспортних пригод. А це – більш як 430 ДТП на добу. Порівняно з минулим періодом, тобто 2015 роком, кількість ДТП збільшилася на 14,6%. Загинуло 3410 осіб. На Волині кількість ДТП зросла на 26,9%. Загинуло 134 людини. Відповідно до звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я за 2013 рік, показник смертності в Україні на 100 тисяч осіб складав 13,5. А відповідно до даних, щоправда, 2016 року, у Греції цей показник – 9,1, в Італії – 6,1, а у Швеції – мінімальний: 2,8.

Найтиповішою причиною ДТП є порушення правил дорожнього руху, а саме – перевищення швидкості, погана оцінка дорожньої ситуації, водіння у стані алкогольного сп’яніння. Тобто найчастіше причина саме у водії. У поліції неодноразово підкреслювали: аби громадяни не мали спокуси порушити ПДР, варто збільшити штрафні санкції. Чималу роль відіграє фактор корупції на всіх етапах: від підготовки водія до розгляду справи про порушення правил дорожнього руху в суді.

У країнах ЄС процедура отримання посвідчення настільки ретельна та недешева, що водії не ризикують порушувати правила, адже це може призвести до великих штрафів та позбавлення права керування.

ЯК ЦЕ ЗА КОРДОНОМ

Лучанка Оксана Цимбалюк, проживаючи у Польщі, вирішила отримати посвідчення водія. Попри те, що в сусідній країні це зробити дорожче та складніше, є мовний бар’єр, записалася на курси саме там. Пояснює: маючи посвідчення водія європейського зразка, вона зможе керувати авто у Європі без обмежень (українські права чинні кілька місяців). Та найбільша мотивація – вона хотіла саме якісно навчитися навичок водіння та мала сумнів, що такі знання надасть українська автошкола.

У Любліні, де жила Оксана, автошкіл – до кольору до вибору. Середня ціна навчання – близько 1100-1500 злотих (8-10 тисяч гривень). Ще 140 злотих коштує практичний екзамен, 30 злотих – теоретичний екзамен, а медичне обстеження обійдеться в 200 злотих. Але з-поміж європейських країн це невисока ціна. Наприклад, скласти на права в Норвегії коштує 35-40 тисяч крон (близько 120 тисяч гривень), у Німеччині – півтори тисячі євро (майже 45 тисяч гривень).

Медогляд зайняв близько 15 хвилин. У кандидата в водії беруть аналіз крові, аби визначити рівень цукру, та перевіряють зір. Якщо людина хвора на діабет, їй доведеться частіше поновлювати посвідчення водія. Якщо ж усе гаразд, то посвідчення дійсне протягом 15 років.

Опісля кандидат реєструється у відділі комунікації місцевої ради Любліна. І вже тоді починається навчання в школі, яке включає на початку теоретичну, а потім і практичну частини. Пропускати навчання не можна, усе фіксують у табелі, який може перевірити поліція.

«Теоретичних та практичних занять – по 30 годин. Я відвідувала тричі на тиждень уроки, які тривали по 4 години. Попри мої скептичні очікування, методика викладання була дуже цікавою. Нам не лише пояснювали самі правила, а демонстрували на відео, картинках різні ситуації, показували деталі автомобіля. І, звісно, ми проходили тестування», – розповідає Оксана.

Кожне практичне заняття тривало дві години. Їздили на автомобілі марки «Шкода» у місті. Саме така марка авто була й під час екзамену. Коли заняття в школі закінчуються, учні складають внутрішній екзамен, а вже потім у WORD – місцевий аналог українського Сервісного центру МВС (колишнього МРЕВ). Під час складання теорії учень має набрати не менш ніж 68 балів із 74.

«Практична їзда триває близько 30-40 хвилин. У машині лише кандидат та людина, яка його оцінює. Авто оснащене камерами спостереження. Тестові завдання з’являються на комп’ютері у випадковому порядку. Кандидат у водії має вміти налаштувати під себе машину (дзеркала, сидіння), робити всі види паркування, рушати під гору з ручника, показати аварійне гальмування на швидкості 50 км/год (максимальна у Польщі для їзди в місті), знати, що і де під капотом, маневрувати тощо. Якщо колесо наїде на суцільну смугу – екзамен провалено», – згадує Оксана.

Ті, хто складав на права в Луцьку, розуміють, наскільки відрізняється польська модель від українських реалій.

ЩО МАЄ ЗМІНИТИ УКРАЇНА?

Відповідно до підписаної Угоди, Україна має імплементувати дві євродирективи про посвідчення водія та про початкову кваліфікацію і періодичну підготовку водіїв деяких видів автомобільного транспорту для перевезення товарів або пасажирів. В Українському центрі європейської політики аналізували законопроекти, які розробили в Україні відповідно до плану імплементації угоди.

Світлана Майструк, експерт Українського центру європейської політики, розповіла, що до впровадження директиви 2006/126/EC у країнах ЄС в майже 300 мільйонів водіїв було близько 110 видів водійських посвідчень, а кордони є відкритими. Це створювало певні незручності. Ще однією проблемою було те, що в одній країні права могли бути скасовані, в іншій про це не знали. Тобто стояло безпекове питання. Директива мала на меті створення єдиної системи обміну даними щодо водійських прав. Створюючи цей документ, також брали до уваги аналіз учасників ДТП. Виявилося, що вразливими категоріями є молоді мотоциклісти та водії, яким понад 50 років. Тож у документі є рекомендації щодо ретельнішої перевірки для цієї категорії осіб. Підписавши Угоду, Україна погодилася уніфікувати законодавство під ці стандарти. Це важливо для того, щоб підвищити безпеку дорожнього руху.

Один із основних моментів – це термін дії посвідчення. В Україні його видають на 30 років, а відповідно до директиви, термін дії становить від 10 до 15 років залежно від категорій. Це важливо для того, щоб мати змогу періодично оновлювати інформацію, зменшити кількість підроблених документів. Світлана Майструк підкреслює, що заміна самого посвідчення не означає повторний екзамен, а є лише адміністративним заходом.

Інший момент – це проходження медичного огляду. Для водіїв категорій А та В в країнах ЄС є спрощена система – перевірка зору та у терапевта. Якщо є певні захворювання, що впливають на водійські навички, то людину відправляють до вузькопрофільних медиків. Після 50 років медогляд стає частішим. Попри те, що введення мікрочипа в посвідчення не є обов’язковим, уряд таку новацію вважає слушною. Адже це дасть можливість краще обмінюватися інформацією та є ще одним способом ідентифікувати особу. Втім це спірне питання. Експерти вважають, що нині ліпше зосередити увагу на розробці баз водійських посвідчень. Натомість впровадження чипа може зробити сам бланк посвідчення дорожчим. Тим паче, що є проблеми зі зчитуванням даних з чипів.

ОБОВ’ЯЗКОВІ ДО ВТІЛЕННЯ

Якщо 126-ту директиву наша країна має виконати частково, то 59-ту, що стосується комерційного транспорту, – повністю.

Володимир Коськовецький, експерт з питань транспорту, розповів, що професійні водії, які перевозять вантаж чи пасажирів, повинні мати інший рівень знань та підтверджувати власну кваліфікацію. Якщо зараз достатньо мати посвідчення відповідної категорії, аби працювати за наймом, то у ЄС це неможливо. Має бути початкова кваліфікація, водій має пройти 280-годинний курс (або прискорений, який має вікові особливості). Надалі кожні 5 років поновлювати знання. Він матиме свідоцтво професійної компетентності. Нині, кажуть експерти, в українському законопроекті нечітко прописані ці моменти. Щодо медоглядів, то для професійних водіїв передбачений повний огляд. Термін проходження прив’язується до підтвердження кваліфікації, втім він може бути зменшений залежно від віку.

Владислав Криклій, начальник Головного сервісного центру МВС України, пояснює, що в уряді розглядають 15-річний термін дії посвідчення для звичайних водіїв та п’ятирічний – для професіоналів.

«Нині для особистого користування людина може отримати вантажівку, автобус, перевозити людей, і ми розуміємо, які ризики це несе. У жодній європейській країні такого хаосу немає. Більше того, є перекваліфікація і водіїв, і екзаменаторів, які приймають іспити. Поки що це для багатьох абстрактні речі, але, гадаю, всі погодяться, що їх потрібно імплементувати», – зазначив Владислав Криклій.

Щодо корупції у навчальних закладах, які готують водіїв, Владислав Криклій підкреслив, що нині є заборона на перевірку приватних автошкіл. Аби зменшити корупційні ризики, планують впроваджувати фото- та відеофіксацію практичної і теоретичної частин складання іспиту. І якщо кандидати у водії показуватимуть надто низькі результати чи будуть претензії до їхніх навичок, постане питання щодо кваліфікації самих інструкторів.

Проекти законопроектів, що впроваджують зміни відповідно до директив ЄС, профільні міністерства планують надати до обговорення Верховній Раді у вересні. Надалі слово – за парламентом.

***

Днями Україна офіційно ратифікувала Угоду про Асоціацію з ЄС. Це означає, що Угода повністю вступить у дію у вересні. А отже, Євросоюз матиме всі юридичні підстави питати, що держава виконала щодо євроінтеграції. Окреслені вище норми дуже важливі, адже зачіпають щонайменше 10 мільйонів водіїв України та стосуються мільйонів інших учасників дорожнього руху.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Семен Показати IP 22 Липня 2017 20:20
"Чіпи" були в радянських правах. Дайці їх проколювали голкою (переважно фото) в певних місцях. Інший Даєць читав - того можна доїти, того не трогай - подзвонить - лиха наберешся.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus