USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Як зробити Волинь привабливою для інвесторів

12 Грудня 2017 18:33
У межах Волинської області можна створити 2-3 індустріальні парки для приваблення потужних інвесторів. Таку думку висловив радник Програми «U-LEAD з Європою» під час форуму «Регіональний розвиток Волині в контексті децентралізації» 12 грудня.

Організатор форуму - Волинський відокремлений підрозділ Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку.

Радник з питань планування та координації регіонального розвитку Групи радників з впровадження державної регіональної політики Програми «U-LEAD з Європою» Василь Федюк розповів, що у переліку обсягу капітальних інвестицій на одного мешканця Волинь займає 12 позицію серед 25 регіонів. Зокрема, на одного мешканця області припадає загалом 5755 гривень капітальних інвестицій. Зі слів Василя Федюка, цієї суми недостатньо і показник мав би бути у 2-3 рази вищим. Найбільше інвестують підприємства та організації, на другому місці – населення, яке інвестує 18% від загального обсягу капітальних інвестицій, переважно у будівництво житла. На думку радника, було б краще, якби населення вкладало кошти у заснування невеликих підприємств, створювало робочі місця. На третьому місці – кошти місцевих бюджетів (9%), на четвертому – кошти держбюджету (1%). Тобто, з місцевих бюджетів інвестують у 9 разів більше, ніж з державного бюджету.

Василь Федюк наголосив, що від того, наскільки успішно розвиватиметься бізнес у регіоні, залежатиме успішний розвиток громади. Якщо капітальні інвестиції на одного мешканця не перевищують тисячі гривень, ніякого розвитку не буде. Це потрібно враховувати та максимально сприяти створенню нових суб’єктів господарювання.

Щодо використання коштів держбюджету, зокрема, Державного фонду регіонального розвитку, радник зазначив, що Волинь має один із найкращих показників серед областей, отримавши 20 мільйонів гривень.

Європейський Союз виділяє 50 мільйонів євро секторальної підтримки – від Волині на конкурс надійшло вісім проектів. Для порівняння, Львівщина подала 98 проектів, Івано-Франківська область – лише чотири. Результати конкурсу наразі не оголосили. Якби на Волині була краща інституційна спроможність у підготовці проектів, регіон мав би більше шансів на залучення іноземних інвестицій.

Також Василь Федюк відзначив можливості використання державно-приватного партнерства на рівні регіонів: у п’яти областях вже визначилися з пілотними проектами, які впроваджуватимуть. Відповідно до Закону «Про державно-приватне партнерство», сферами ДПП на місцевому рівні є, до прикладу, теплопостачання, водопостачання, надання освітніх та медичних послуг, туризм, відпочинок, культура, рекреація та спорт, управління нерухомістю, комунальним майном, будівництво та капітальний ремонт будинків, управління пам’ятками архітектури та культурної спадщини, будівництво та експлуатація доріг тощо.

Щодо створення індустріальних парків, експерт зазначив, що вони можуть посилити конкурентні переваги регіону, але такі парки варто створювати неподалік від населених пунктів, автошляхів, маючи достатню кількість робочих місць, які будуть потрібні інвестору. У інвестиційному парку інвестор може приступити до випуску продукції вже за 4-6 місяців, а якщо підготовленого майданчика немає, така процедура може займати 3-4 роки. В Україні з 27 індустріальних парків 7 подали заявки на отримання фінансування з коштів державної підтримки. Розмір підтримки може становити до 48 мільйонів гривень, підсумки конкурсі наразі не підбили. На думку Василя Федюка, потрібно затвердити окрему державну програму, що була б спрямована на підтримку та розвиток індустріальних парків. Це дало б можливість залучити потужних інвесторів. З його слів, на Волині можна розглядати питання про створення до 2-3 індустріальних парків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Радник радника голов Показати IP 13 Грудня 2017 02:43
Федюк вже з Каськівом назалучав інвестицій, тепер поліз "залучати" у громадський сектор...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus