USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

«Якби дочка не вмерла, я б і польку станцювала б»: 99-річна бабуся з Волині поділилася секретами довголіття

30 Вересня 2021 07:00
Які секрети довголіття ми з вами знаємо? Хороше харчування, спорт, відсутність шкідливих звичок... У кожного свої фішки. Утім те, що порадила молоді 99-річна бабуся Ганна Патріарших з Волині, дещо відрізняється від усього переліченого вище.

Волонтерки Анастасія Рудик та Вікторія Пащенко разом з оператором Олександром Слободою вирішили вкотре навідати 99-річну бабусю Аню, яка мешкає у селі Купичів Турійського району, аби дізнатися, як дожити майже до 100 років, не втрачаючи оптимізму та жаги до життя.

Про це та інше розповідають у онлайн-проекті на ютуб-каналі «Рожева душа», у якому розміщують відео на благодійну тематику із закликами до волонтерства та допомоги власним прикладом.
Незважаючи на те, що в бабусі Ані є син Сильвестр, який за можливості допомагає старенькій та навідує її, невтомні луцькі волонтерки щотижня привозять старенькій подарунки та смаколики.
«Бабуся ніколи нічого не просить, але ми щотижня намагаємося привезти їй щось смачненьке. Вже на місці дивимось, чи потрібно щось по господарству, купуємо то масло, то молоко», – розповідає Настя Рудик.

Бабуся Аня одягає «робочу уніформу» – халат і йде на город.

– Що ви робили сьогодні на городі? – запитує Сашко Слобода у жінки.

– Полола. Оно картопля моя, а ось городина. Перець є, капуста, буряк.

– І це все ви садите сама?

– Сама! Воно мені не потрібне, мо’ й зогниє. Мій син прийшов, відро картоплі накопав і каже: нате, мамо, їжте! Він у мене рибак, ягоди носить, гриби, все помагає.

Бабуся показує на подвір’ї кущ винограду, що налився соковитими ягодами.

– Дивітеся, що робиться! Ото баба ті ягоди обірве, а син приїде, перекрутить на той сік, заправляємо цукром і вино робимо, – з гордістю каже.
Окрім городини, баба Аня тримає гусей та курей.

Вона охоче ділиться секретами оптимізму та довголіття.

«Щоб дожити до ста літ, знаєте, що треба робити? Бути терплячому, роботящому, нікого не ображати! Любити батьків своїх, сім’ю, сусідів, і навіть чужих любити. Я всіх люблю. Мені всі люди добрі», – щиро переконана бабуся.

Не без смутку в очах старенька каже, що якби у неї дочка не вмерла, то ще б і польку станцювала би.

«Раніше, як танцювала краков’як, то й до землі не торкалася. А як доньки не стало – все, не можу», – вже серйозно провадить.
Незважаючи на поважний вік і непросту долю, бабуся Аня дуже любить музику й не забуває час від часу жартувати: «Боже-батьку, дай жінку гладку, як не схоче робити, щоб було по чому бити».

Насамкінець волонтерки запитали у жінки, чи брати на її столітній ювілей наступного року оркестр, на що бабуся з гумором відповіла: «Як і вмру, то все одно приїжджайте на похорони з музикою».

Вікторія СЕМЕНЮК

Фото з особистого архіву Анастасії Рудик та Вікторії Пащенко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus