USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Якщо лучани й далі платитимуть в маршрутках готівкою – проїзд подорожчає

23 Лютого 2021 16:41
Якщо лучани продовжать розраховуватися у маршрутках готівкою, це може призвести до подорожчання вартості проїзду. Адже такі пасажири ніде не обліковуються, а це дозволяє перевізникам заявляти про нерентабельність перевезень й вчергове піднімати тему підвищення тарифів на проїзд.

Минулого тижня у Луцьку вкотре обговорювалося питання курсування готівки в маршрутках. Зокрема, з’явилася інформація про те, що водії ось-ось припинять брати з пасажирів «живі гроші». Паралельно на сайті місцевих петицій з’явилася петиція з пропозицією підвищити вартість проїзду в маршрутках для тих, хто платить живими грошима, а не карткою. Згодом перевізники звернулися в міськраду з проханням підвищити тарифи на проїзд. А днями одна з депутатських фракцій вирішила, що на сесію варто запросити представників компанії-інвестора, яка встановила в місті систему безготівкової оплати проїзду CityCard, мовляв, до їхньої роботи є чимало зауважень.

Про перспективи подорожчання вартості проїзду та чим такі публічні виклики «на килим» загрожують інвестиційному клімату в Луцьку, кореспонденти Інформаційного агентства Волинські Новини розпитали у директора департаменту економічної політики Луцької міськради Бориса Смаля.
Для початку давайте ще раз уточнимо: скільки місто заплатило за впровадження безготівкової системи оплати проїзду?

Місту це коштувало нуль гривень, і, мабуть, це єдиний проєкт, який скільки вартував для Луцька. Більше того, мені невідомо, чи є в Україні такі аналоги.

Вся процедура відповідає чинному законодавству: провели тендер, у якому взяли участь два інвестори, і переміг той, який запропонував кращі і вигідніші умови. В усіх маршрутках оператор встановив пристрої для зчитування карток, водії лише відповідають за їхнє збереження, роздав контролерам пристрої для контролю. Ніхто коштів з бюджету на жодному з етапів не вкладав. Наразі це власність інвестора, і якщо з ним розірвати угоду раніше, ніж через 10 років, то він все обладнання може забрати собі. Після 10 років це буде власність міста.

Дехто каже, що вартість пластику надто завищена.

Картка коштує 50 гривень, із яких 15 - вже на рахунку. І я не вважаю, що це дорого, бо картка багаторазова. Крім того, людям, які не хочуть купувати картку і вважають, що вона дорога, пропонується оплачувати проїзд через мобільний додаток або ж банківською карткою. Це запроваджено для зручності пасажирів, і кожен вибирає той спосіб, який йому до вподоби або дешевший.
Читати ще: Заплатив готівкою – їдеш зайцем: лучан закликають розраховуватись за проїзд е-квитками

Часто лунають претензії через комісію, яку стягує, коли оплачуєш проїзд в маршрутці банківською карткою.

Щоб комісії не було - це може зробити тільки банк. Адже саме завдяки комісії вони й працюють. Коли ми перераховуємо кому-небудь кошти, щось купуємо в інтернеті, платимо за комуналку – банки завжди знімають відсоток. Цей спосіб розрахований на того пасажира, який вибирає зручність. А в кожного банку ця зручність коштує по-своєму.

Ще одна з претензій – незначна кількість терміналів для поповнення.

По-перше, варто пам’ятати, що термінали інвестор ставить за свої гроші. І попит породжує пропозицію. Інвестор веде себе економічно грамотно і логічно, він вибудував мережу, в якій купують картки, але їх купують не настільки багато, щоб розставляти термінали на кожній зупинці. Тим більше, спосіб поповнення через термінал - не єдиний. Я жодного разу не поповнював так, мені зручніше це робити через інтернет, і це безкоштовно. Зараз, наскільки мені відомо, оператор розглядає нові локації, і нові термінали встановлять у найбільш людних місцях.

Третя сторона цих відносин – перевізники.

Відповідно до підписаних договорів, оператор отримує 10% від вартості за послуги. Перевізники завжди погано реагують, коли в них забирають кошти. Але такий спосіб обліку перевезень дав можливість майже півтора року не піднімати вартість проїзду, чого не було досі. І ось зараз перевізники заявили, що хочуть підвищити вартість. Але це пов’язано не з роботою системи CityCard, а з тією кількістю готівки, яка продовжує курсувати в маршрутках.
І все-таки: чи буде в Луцьку дорожчати проїзд?

Щиро сподіваюся, що цього вдасться уникнути. Детальніше поясню, що за ситуація виникла останніми днями і як варто, на мою думку, з неї виходити. Тут спрацювали два фактори. Перший – карантинні обмеження, які не дозволяють перевозити стоячих пасажирів. Хтось із водіїв цю заборону порушує більше, хтось менше, але це є. А другий фактор – та кількість готівки, яку лучани продовжують сплачувати. У результаті цих двох факторів в перевізників з’явилася можливість показати міськраді, що нібито перевезення нерентабельні і вони працюють в збиток. Мовляв, пальне купують, зарплату виплачують, а пасажирів немає. Хоча в нас є статистика, що з 10 пасажирів четверо платять готівкою. Тобто насправді пасажири є, але вони не обліковуються.

Ми зобов’язані такі звернення перевізників розглядати. Я намагаюся максимально донести цю інформацію лучанам і переконати: якщо продовжиться оплата готівкою в маршрутках, то це призведе до подорожчання. Але сподіваюся, що цього вдасться уникнути, і здоровий глузд в цій ситуації переможе. Це той випадок, коли без співпраці й розуміння громади неможливо зберегти тариф.

Читати ще: Не хочеш подорожчання проїзду – плати карткою. У громадському транспорті Луцька ініціювали постійні перевірки

Уже перевізники начебто заявляли, що не братимуть з пасажирів готівки...

Останніми днями ми часто зустрічаємося з перевізниками, вони на одній з таких зустрічей урочисто пообіцяли, що казатимуть водіям, аби ті не брали готівку. Насправді, це або не відбулося, або може не в такій мірі, або ж вказівки не було і готівку продовжують брати.

Я розумію, що перевізникам і водіям вигідно, щоб була готівка. Бо так вони приховують реальні доходи і кажуть, що їх немає.

Якщо вдасться достукатися до пасажирів і готівкою припинять розраховуватися в маршрутках, то це стримає тариф. Якщо ні – тариф не стримаємо. А на свідомість і порядність водіїв та перевізників я не покладаю надію.
Якщо виникне ситуація, коли саме водії не захочуть виходити на роботу, бо їм не вигідно, що в маршрутці зникне готівка? Чи є в міськради план дій?

Така ситуація цілком можлива, що водії, які працюють за наймом, вирішать такі умови поставити: поверніть готівку, бо інакше не працюватимемо. Зараз ми ведемо перемовини з центром зайнятості, і якщо раптом така ситуація виникне, то будемо запрошувати до перевізників тих водіїв, які не мають роботу і є в реєстрі центру зайнятості. В місті - 150 маршруток, я більше ніж впевнений, що в службі зайнятості без роботи не менше водіїв, які шукають роботу.

Чи виправило б ситуацію ранжування тарифу: карткою 6 гривень, а готівкою дорожче, як просили в петиції?

На мою думку ні, і це підтвердили водії. Вони так і сказали: «Ми все одно братимемо по 6 гривень з пасажира, тільки для того, щоб він зайшов до мене, а не до конкурента. А вам казатимемо, що возимо їх по 8, але вказуватимемо меншу кількість пасажирів». Так ми легалізуємо готівку, а все залишиться як є. І буде тільки гірше. Це повернення у минуле.

Як ви ставитесь до ініціативи депутатів викликати представників оператора на сесію і вказати їм на недоліки в роботі?

Це єдиний інвестор, який сюди зайшов повністю зі своїми грошима. І те, як орган місцевого самоврядування й громада себе з ним поводить, є показовим для інших інвесторів. Наш відділ інвестицій розмовляє постійно з різними компаніями. Потенційні інвестори дуже уважно придивляються, як з іншими поводяться, і розуміють: якщо зайдуть в Луцьк, то їм на сесії розказуватимуть, що вони не так роблять. Це неправильно. Інвестор відкритий до спілкування, вони щодня до нас приходять, і ми постійно співпрацюємо. Тож з представниками компанії цілком можна поспілкуватися на засіданні робочої групи. А коли ми опинимося в ситуації, що інвестору, який має кошти, казатимуть, куди їх витрачати, то він піде в інше місто вкладати гроші.

Тим більше, ми живемо в 21 столітті, а в серйозних компаніях питання незнання того, як поповнити картку чи як заплатити електронним способом, навіть не розглядається. Якщо в нас немає цивілізації - то й цивілізований інвестор не зайде.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 37
Уууу Показати IP 23 Лютого 2021 16:53
Це ж замкнуте коло. Подорожчає проїзд, і всерівно буде необлікована готівка, - саме цього і добиваються перевізники. Якщо міськрада це дозволить, значить в долі.
Отакої Показати IP 23 Лютого 2021 16:53
ХА-Ха.Яку гарну "відмазку"вигадали.Головне,що ніхто не здогадається.
123 Показати IP 23 Лютого 2021 16:54
хочуть підняти ціну і видумують різні оправдання без підставного підняття. Ви дорослі дядьки і тьотки придумайте не дитяче виправляння.
Лучанин Показати IP 23 Лютого 2021 16:55
Нехай за оплату готівкою видають квиток паперовий,і все буде обліковано Різні ситуації є_з передмістя приїхав,не той гаманець взяв,забув,згубив,не міг поповнити карту,діти також часто забувають Водії собі гребуть готівку,власники брешуть,а крайні ми
Анонім до Лучанин Показати IP 23 Лютого 2021 17:17
Видача квитака, це той самий точний облік надходження готівки. Тому мовчіть, БО ВОНИ СКАЖУТЬ, - якщо будуть видавати паперові квитки, то проїзд подорожчає вдруге.
ЛучанинУУУ до Лучанин Показати IP 23 Лютого 2021 23:08
Ви взагалі тю-тю і нічого не розумієте чи прикидаєтесь? Не у квитку справа, а у тому, що водій, видавши квиток, гроші тирить!!!
Валерій Показати IP 23 Лютого 2021 17:21
А в людей хтось взагалі питав про введення е-квитків?Хтось з приближених до влади розпочав прибутковий бізнес в якому чубляться і страждають самі ж прості люди.При Союзі зайшов з квитком,прокомпостував і їдеш не боячись ніякого контролю.Ніхто і ніколи не жалівся на таке обслуговування в громадському транспорті..........Владо!Не робіть з людей ідіотів.Створіть умови коли всім буде добре.......
ВалеріЮ до Валерій Показати IP 23 Лютого 2021 23:06
В наших людей питати нічого не можна! 10 людей - десять пропозицій! Досить вже гратись в "опитування"! Це цивілізована практика більшості країн, а українці обов'язково повинні своє показати...
К. лучанин Показати IP 23 Лютого 2021 17:23
Та не треба спекулювати питанням оплати готівкою!! Скільки вже можна мусолити ? Це не є проблема для лучан. Проблема у недостатній кількості терміналів у Луцьку!!! Мені здається що міськрада не хоче вирішувати цю проблему , а звинувачують пасажирів. Цікавий і показовий приклад людянсті показали вчора по ТБ журналісти із Житомира. Водій маршрутки провозив школярів безкоштовно тих, хто заробив за день відмінні оцінки Вони показували йому щоденник із оцінками. Оце молодець ВОДІЙ!!! Інші школярі оплачували за проїзд 3грн. Його питають чому він так поступає, він каже що таким чином стимулює потяг дітей до навчання. Які там е-картки? В Луцьку таке НЕМОЖЛИВО!
У луцький до К. лучанин Показати IP 23 Лютого 2021 23:05
Так це проблема водіїв, що у кишеню гроші кладуть, не сплачують податки і таким чином видають ситуацію з малим пасажиропотоком! Невже не зрозуміло, що треба братись за водіїв, а їх хто на роботу бере - от ті власники маршруток нехай зі своїх водіїв і питають і обліковують нал! От і вся проблема! Чому ніхто цього не розуміє?!
жорстко Показати IP 23 Лютого 2021 17:29
Оплату готівкою зберегти, видавати паперові квитки. Запустити 20-50 контролерів на рік на всі маршрути, половити зайців, поштрафувати на 1700-3400 грн, цей штраф запровадити постановою міськради. Не можеш заплатити, відроби 50 годин на користь міста. Через рік всі буть законослухняні
К. лучанин до жорстко Показати IP 23 Лютого 2021 17:38
Або садити, чи нагайок видавати зайцям. Ох помню дубінки омоновські класно луплять ...
жорстко до К. лучанин Показати IP 23 Лютого 2021 20:57
Дубінками не треба, а штрафчик навчить на все життя. Або метеш проспект Волі, на тобі жилетка з написом здоровими буквами ЗАЄЦЬ.
Дуже жорстко до жорстко Показати IP 23 Лютого 2021 17:57
У Сталіна навчився? І ди пролікуйся.
К. лучанин до Дуже жорстко Показати IP 23 Лютого 2021 19:37
І Берія був норм. Я їм обом симпатизую.
qwer до К. лучанин Показати IP 23 Лютого 2021 21:13
Симпатiя до психопатiв? Лiкуватися не намагалися?
Отакої Показати IP 23 Лютого 2021 18:04
Покажіть накінець роботу того сіті карда за 2020 рік,бо тут щось не те.Вони сюди йшли на заробіток,а напевно не дуже,тому і терміналів немає,бо кажуть німає коштів і лоббістів потрібно озвучити.А давайте все перекладемо на пасижирів...ось і почалося.
Ася Показати IP 23 Лютого 2021 18:14
Водiй 26а,брав ,i надалi бере готiвку .i в дупi всix мае.!!!
Вишивата Показати IP 23 Лютого 2021 18:17
Дикий українець вперто пхає палку в колеса свого велосипеду і з піною в роті волає, що всі навкого винні.
Але до Вишивата Показати IP 23 Лютого 2021 18:32
Але ж ти дурн*, але ж дур*е.
Анонім до Але Показати IP 23 Лютого 2021 19:54
Та ні, він як раз розумну річ сказав.
! до Анонім Показати IP 24 Лютого 2021 12:45
Для такого як ти, то може й розумну.
Анонім до ! Показати IP 24 Лютого 2021 19:21
Так, для розумних людей, його твердження розумне.
Радувець Ларіса Показати IP 23 Лютого 2021 19:15
Влада обманює і немає контролю над ситуацією
Анонім до Радувець Ларіса Показати IP 23 Лютого 2021 19:54
Наразі вони кажуть правду.
думка до Радувець Ларіса Показати IP 23 Лютого 2021 22:58
Бо вони мають відкат! Без цього влада не влада скрізь в Україні! Оптимізувати маршрути не хочуть і ще розмову ведуть з так званими перевізниками, що на такх домовинах людей возять! З такими слід договори відразу розривати і такий металобрухт не випускати у місто! А що ті недовізники скажуть з приводу самостійного припинення перевезень з 21.00? Їх хтось буде штрафувати? Так вони заробити хочуть? Їздили б до 24.00 - то і грошей би більше мали, а так постійно тероризують населення! Час вже лучанам проти них виступити, проти тих хапуг!
qwer Показати IP 23 Лютого 2021 20:23
Цi термiнали взагалi не принципове рiшення. Все-таки XXI столiття за вiкном. Безконтактну оплату в транспортi встановили. Чому вiдсутня можливiсть безконтактного поповнення картки, зокрема, в найближчому магазинi? Встановити додаток на комп i поставити "таблетку" для поповнення касиром + логотип картки на дверi магазину - копiйки коштують. До вас, панове керiвники, вже давно робочу схему в свiтi придумали i втiлили в життя. А ви все в спробах натягнути сову на глобус.
Ноунейм Показати IP 23 Лютого 2021 21:53
Можна зробити таким чином, пасажир платить готівкою, водій нажимає кнопку і з прінтера вилазить чек(квиток) прінтер може бути на подобії такого як стоять в магазах що чеки друкують, за відсутність чека пасажиру штраф, так само і штраф водію. Ц буде легше контролювати ніж ті бумажки які були раніше, родом з совка.
qwer до Ноунейм Показати IP 23 Лютого 2021 23:26
Завдання водiя - забезпечувати безпеку руху. Контроль оплати - лише поза рухом. Для цього винайшли звукову та вiзуальну сигналiзацiю для водiя.
Лучанин Показати IP 23 Лютого 2021 22:47
Нехай влада займеться контролем проїзду в маршрутках, в яких споконвіку не було ніяких контролерів, бо якось дивно звучить: Ми не контролюємо(читайте не здатні виконувати свої функціональні обов"язки), а ви громадяни, платіть, будь ласка, за це.
луцький Показати IP 23 Лютого 2021 22:54
Навіщо та ду...ня?! Хочуть перевізники гроші мати - нехай контролерів приставляють своїм водіям, щоб готівку всю здавали, а то дурника включають і хочуть лише прибутків, зрозуміло у який бік нахил мають - все їм мало! Але для тих драндулетів обшарпаних і 6 грн забагато, люди мають ще якусь гідність мати, щоб погоджуватись у такому їздити! Отримує місто тролейбуси - максимально запустити на маршрути де є лінії, а решта вже не так багато залишиться і туди пустити маршрутки! Навіщо взагалі їздить маршрутка №2 якщо там є лінія і можна тільки тролейбусом обходитись?! Влада оптимізувати маршрути не хоче і сама створює напруження!
Лучанка до луцький Показати IP 24 Лютого 2021 06:54
Даже вірно! Пора маршрут2 оптимізувати тролейбусними маршрутами і інші переглянути! Скільки ті бариги будуть умови про підняття цін ставити?! Транспорт маршрутний в занедбаному стані, водії про комфорт пасажирів взагалі не думають!!!
Дідо Показати IP 24 Лютого 2021 01:46
Рентабельність, яка вона під час карантину? Всі в збитках.
Да?! до Дідо Показати IP 24 Лютого 2021 12:44
Маршрутки забиті, люди як їздили так і їздять. Звідки збитки ? ПОКАЗИ ВАЛІДАТОРІВ В СТУДІЮ!!!
Дідо до Да?! Показати IP 25 Лютого 2021 10:37
Маю на увазі не тільки маршрутки збиткові...
Земляк Показати IP 1 Квітня 2021 17:25
Сьогодні вже 01/04/2021 року в маршрутках готівку беруть, решту дають. Контролери перевіряють тільки тих хто платив безготівкою, ті хто готівкою то їх ніхто не штрафує. Тобто нічого не змінилось!!!
Земляк Показати IP 17 Січня 2022 21:29
Пройшло вже більше року, а "віз" і нині там!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus