USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Яку суму треба буде відшкодувати за зрубане дерево чи знищений газон у Луцьку

11 Жовтня 2021 07:20
У Луцьку триває обговорення проекту рішення виконавчого комітету Луцької міської ради «Про затвердження показників для визначення відновної вартості зелених насаджень на території Луцької міської територіальної громади».

Круглий стіл за участю представників структурних підрозділів ради, представників КП «Парки і сквери міста Луцька» відбувся 8 жовтня.

Зокрема, документом, який обіцяють винести на найближче засідання виконкому, пропонується затвердити відновну вартість зелених насаджень (дерев, кущів, газонів, квітників) на території громади. Ці суми належить сплатити при видаленні зелених насаджень або при їх втраті у зв’язку із відведенням земельної ділянки комунальної власності.

Як зазначають у відділі екології, вартість відшкодування розраховуватимуть відповідно до спеціальної формули.

«Є три зони містобудівної цінності. Загальна формула розрахунку компенсації буде наступна: вартість посадки дерева плюс вартість утримання. Вартість утримання, своєю чергою, розраховується так: вартість утримання протягом року множиться на вік дерева, множиться на коефіцієнт якісного стану і на коефіцієнт зонального розподілу. Якщо дерево розташоване в центрі – це буде дорожче, ніж в іншій зоні. Після прийняття цього рішення має бути так: дерево, наприклад каштан, віком 40 років в хорошому стані в першій зоні коштуватиме 10252,6 грн», – пояснила очільниця управління екології Оксана Лисак.

До І центральної зони відноситься центральна територія Луцька та смт Рокині (орієнтовно 1,5 км) від центру населених пунктів.

До ІІ зони належать: території сіл Забороль, Княгининок, Прилуцьке, Жидичин та частина Луцька (з півночі обмежена вулицями Ківерцівська та Гордіюк, зі сходу – проспектом Відродження та вулицею Електроапаратною, з півдня – вулицею Дубнівська від перехрестя з вулицею Карпенка-Карого до залізничного переїзду, на заході – вулицею Карпенка-Карого).

До ІІІ зони відноситься інша територія міста.

Пропонована вартість посадки одного дерева – 836,38 гривні, одного куща – 321,02 гривні, квадратного метра газону – 213 гривень.

Крім того, планується затвердити вартість річного утримання зелених насаджень на території громади. Вартість утримання одного дерева 142,67 гривні, одного куща – 71,33 гривні, квадратного метра газону – 150,47 гривні на рік.

Таким чином, якщо у першій зоні відновна вартість 40-річного каштану в хорошому стані сягатиме 10 252,6 грн, то у ІІ зоні його вартість складатиме 8 112,55 грн, а в ІІІ зоні – 5 236,48 грн.

Раніше вартість була нижчою: 4 118,4 грн, 3 556,8 грн та 3 182,4 грн відповідно у І (центральній), ІІ (середній) та ІІІ (периферійній) зонах відповідно.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Запитання Показати IP 11 Жовтня 2021 09:34
Який штраф передбачений за незаконну ( самовільну ) висадку дерев і кущів на дорогах, біля парканів і т.д. Потім ці дерева розростаються, травмують перехожим лице і т.д ???? Про це хто подумав??
Азаза до Запитання Показати IP 11 Жовтня 2021 11:26
Незаконна висадка дерев??? Що далі? Незаконне самовільне прибирання вулиці, незаконна допомога потребуючому її. Травмують лице дерева :))) А ще інколи асфальт піднімається і теж травмує лице. А очі навіщо?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus