USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Єдиний мовний режим: у ВНУ відреагували на публікації у ЗМІ щодо професорки Луїзи Оляндер, яка нібито викладає російською

27 Лютого 2023 13:10
24 лютого в окремих волинських ЗМІ з'явилися публікації про обурення студентів щодо професорки Луїзи Оляндер, яка, з їхніх слів, нібито викладає російською мовою.

У Волинському національному університеті ім. Лесі Українки відреагували на закиди, йдеться на сайті вишу.

Відповідно до ст. 48 Закону України «Про вищу освіту» мова освітнього процесу у Волинському національному університеті імені Лесі Українки – українська. Заклад вищої освіти забезпечує обов’язкове вивчення всіма здобувачами освіти, зокрема й іноземцями, державної мови, а також її дослідження і популяризацію. Від початку повномасштабної війни на волонтерських засадах запрацював Розмовний клуб української мови, де вимушено переміщені й інші зацікавлені особи мають можливість удосконалювати рівень володіння державною мовою.

Читати ще: Розмовний клуб української мови у Луцьку за пів року відвідали двісті людей

Єдиного мовного режиму в університеті дотримуються всі учасники освітнього процесу, зокрема й пані професор Луїза Оляндер – перший доктор філологічних наук і перша жінка-професор на Волині, талановита організаторка освіти і науки, знана в Україні та слов’янському світі дослідниця української та інших слов’янських літератур, авторка більше як 300 наукових праць, зокрема монографій «Волинський текст в українській та польській літературах (ХІХ – ХХ ст.)», за яку 2010 р. отримала Міжнародну премію імені Миколи Гоголя «Тріумф», та «Гуманізм польської літератури ХХ – ХХІ століть у контексті європейської художньо-філософської думки», співавторка-упорядниця унікальної тритомної колективної монографії ««Роде наш красний...» (Волинь у долях краян і людських документах)». У науковій та освітній діяльності пані професор послуговується державною мовою, шанобливо й наполегливо досліджує та пропагує українську літературу, зокрема «волинський текст».

2021 р. професора Луїзу Оляндер Указом Президента України нагороджено Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, зразкове виконання службового обов’язку та багаторічну сумлінну працю, а Розпорядженням Кабінету Міністрів Україну їй довічно призначено стипендію Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти.

ВНУ просить засоби масової інформації дотримуватися журналістських стандартів, зокрема принципу об’єктивності, і не поширювати «сенсаційних» матеріалів, які ображають гідність пані професора Луїзи Оляндер та всю академічну спільноту Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Додік Показати IP 27 Лютого 2023 13:46
Так, якою мовою, все таки, викладає пані професорка? - Для чого це багатослів'я і для чого тут приплітати "всю академічну спільноту"?
Оля до Додік Показати IP 27 Лютого 2023 16:25
Викладає українською. Якщо вам важко дається розуміння статті, дивіться тік ток.Там для додіків про додіків
Додік до Оля Показати IP 27 Лютого 2023 17:20
Мені все легко дається - я відмінник і перфекціоніст, Олю. А чіплятись до імен - це така професорська, чи доцентська совкова звичка? ПС. Вся ця "академічна спільнота" (римується чомусь з нецензурно-вагінальним словом) недавно облизувала такого собі "палковніка" Діму Табачніка,
Оля до Додік Показати IP 28 Лютого 2023 11:39
Полюбіть себе ще раз у коментарях. Академічна спільнота за вами сумує))
Олі до Оля Показати IP 1 Березня 2023 09:44
Оля мала би знати, що в цивілізованому світі існує практика класифікації знань мови. Викладач-громадянин має знати мову держи або викладання на вищому рівні. Тому просте запитання - який рівень знання української мови посідає пані професорка?
Анонім до Олі Показати IP 1 Березня 2023 10:50
Вимагайте у себе на робочому місці, у себе вдома, а суспільство Вам нічого не "має". Насолоджуйтесь життям і вчіться
До Додік до Додік Показати IP 28 Лютого 2023 12:52
Суржиком
Гоцул Показати IP 27 Лютого 2023 13:50
Це недолуга помста неука - студентки. Я б на місці тої бабці - професорки покарав ії по повній програмі.
Александр - 1 Показати IP 27 Лютого 2023 14:20
З усякого правила є виключення. Бажаю всім студентам досягти хоч би половини того що досягла шановна професорка. А їй дайте спокій - вона вже допрацєвує.. Якщо хвилює питання чистоти мови то треба почати з себе, своїх друзів, свого студентського оточення. Суржик, мат через слово , русизми.. Це значно більша проблема чим вчителька якій в силу свого віку тяжко перейти в навчанні викладати українською. Її головна мета донести знання до вас. І якщо українською поки не дуже виходить то це не сама велика біда на сьогодні. Цінуйте її. Хто прийде їй на заміну? Можливо ще будете її згадувати хорошими словами..
чувачок до Александр - 1 Показати IP 27 Лютого 2023 16:49
Підтримую. Якщо я почую на вулиці чи в транспорті слова і фрази "поїхала криша", "тіпа", моргала (очі), "няша", генделик", "задовбати", "пофіг", чувак-чувіха, то я не сумніваюсь в тому, що це студенти ВНУ і що вони саме з факультету філології. Для певності (щоб не мучила совість), я навіть декілька разів перепитав. Не помилився.
чувачку до чувачок Показати IP 28 Лютого 2023 10:48
Список значно довший, але структура речень ще убогіша. Таке враження, що їх словниковий запас не перевищує 500 слів. Ось правда слово "генделик" - таки українського походження
До гоцул Показати IP 27 Лютого 2023 14:55
За що карати? Може прохфесорка зобов’язана державною мовою викладати?!.
123 Показати IP 28 Лютого 2023 10:37
Мовне питання у ВНУ залишається на останньому місці. Так було за всіх ректорів. Тим більш, що попередній мав очевидні мовні проблеми. Те ще на філологічному на перервах розмовляли і розмовляють суржиком, то це незаперечний факт. Те, що чимало викладачів іноземну знають краще за українську, або краще ставляться до іноземної, аніж до державної, то це факт. Те, що пані професорка є висококваліфікованою - беззаперечно. Те, що в неї є суттєві проблеми з українською вимовою, то це більш, як очевидно. Те, що вона за десятки років постійного перебування в Луцьку, будучі філологом, не опанувала українську, то це що? Рудимент великодержавного шовінізму? Професійна (викладацька) недосконалість чи совковість університетського керівництва?
Здоровий глузд до 123 Показати IP 28 Лютого 2023 14:42
Мав нагоду вчитись в київському ВУЗі та порівняти рівень викладання (рівень підготовки та загальний рівень культури студентів як наслідок ) в КНУ та ВНУ. Це "небо і земля". Вибачте за прямоту, але "педінститут" як був, так і залишився. Крапка.
Здоровому до Здоровий глузд Показати IP 28 Лютого 2023 17:10
Та на сьогодні ВНУ і до педінституту вже не дотягує. Час іде вперед, а він стоїть на місці, тому це вже мабуть ПТУ
Василь Показати IP 28 Лютого 2023 17:43
Так є викладачі, які розмовляють суржиком і на інших факультетах, а вцепились лише до цієї викладачки. Не зрозуміло на що дивиться керівництво університету, хоча, це, мабуть, у них норма!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus