USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Грибний сезон на Волині: як уберегтися від отруєння

7 Жовтня 2015 10:23
Цьогоріч упродовж вересня-жовтня на Волині випадків отруєння грибами, на щастя, не зафіксовано, але ж грибний сезон ще попереду. Нагадаємо, за 2014 рік в області зареєстровано шість випадків отруєння грибами з шістьма постраждалими і одним померлим.

Багато хто іде до лісу збирати гриби, а хтось полюбляє їх купувати у грибників на базарах. Однак дуже важливо, щоб у людини не виникало жодних сумнівів щодо їх якості, а значить, треба мати впевненість, що гриб не отруйний.

Передусім слід ознайомитися не лише з їстівними, а й з отруйними грибами, навчитися розрізняти гриби-двійники, не збирати їх в межах промислових зон та поблизу автодоріг. Тоді ви не станете жертвами токсинів, алкалоїдів та сполучень важких металів, які містяться в недобрих грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду.

Отож, для запобігання отруєння грибами Служба порятунку «101» рекомендує правила поведінки під час збирання та вживання грибів:

Передусім, збирайте лише ті гриби, про які добре знаєте, що вони їстівні.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які зібрали діти. Усі сумнівні викидайте.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При обробці кип’ятіть гриби у воді 7-10 хвилин, після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.

У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби здатні викликати дуже важке захворювання – ботулізм. За статистикою в Україні щорічно хворіють ботулізмом понад 300 людей з яких 15-20 помирають. 75 % випадків захворювання цією недугою викликають саме герметично закупорені в домашніх умовах банки, без належного промивання і стерилізації грибів. А найнебезпечніші з них ті гриби, що вже „перезимували”.

Увага! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: усі їстівні гриби мають приємний смак; отруйні гриби неприємно пахнуть, а їстівні, навпаки, мають приємний аромат; усі гриби в молодому віці їстівні; личинки комах, черв’яки і слимаки не чіпають отруйних грибів; опущені у відвар грибів срібна ложка або монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби; цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кількагодинного кип’ятіння.

Пам’ятайте, що грибна отрута діє непомітно й виявляється пізно, коли вже усмокталася в кров. Отож щоб цього не трапилося, при перших ознаках нудоти, блюванні чи запамороченні в голові слід негайно викликати швидку медичну допомогу.

До її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими.

Після цих заходів дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу. Покласти на живіт і до ніг хворого грілки для полегшення його стану.

Потрібно пам’ятати, що успішне лікування залежить від того, чи терміново буде надана медична допомога. Для визначення причин отруєння слід залишити до прибуття лікаря рештки грибів і їхнє лушпиння. Це допоможе швидше з’ясувати, які токсини викликали отруєння, а значить врятувати людину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus