USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Європейський суд зобов'язав Україну скасувати мораторій на продаж сільгоспземель

22 Травня 2018 14:42
Абсолютна заборона в Україні на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Відповідне рішення ухвалив Європейський суд з прав людини у справі "Зеленчук та Цицюра проти України", інформує Європейська правда.

Справа стосувалася скарги двох громадян України щодо державної заборони на продаж сільськогосподарських угідь, що, як вони заявили, порушує їх права власності як власників таких ділянок.

Суд зауважив, що після падіння Радянського Союзу Україна переважно віддавала сільськогосподарські угіддя людям, які раніше працювали в колгоспах, але ввела, нібито тимчасово, заборону на продаж такої землі.

"Уряд стверджував, що цей крок перешкодить концентрації землі в декількох руках, зупинить збіднення людей у сільській місцевості та забезпечить, щоб земля і надалі оброблялася. Однак суд встановив, що держава не забезпечила справедливого балансу між загальними інтересами громади та майновими правами заявників", - йдеться у повідомленні.

Суд зазначив, що жодна інша країна, яка входить до Ради Європи, на мала такої заборони, і наголосив на невідповідності підходу України щодо припинення мораторію.

"Також незрозуміло, чому не такі жорсткі обмежувальні заходи були б менш ефективними для досягнення тих самих цілей", - зазначається в рішенні.

Суд постановив, що український уряд повинен прийняти законодавчі заходи для забезпечення необхідної справедливості балансу для власників сільськогосподарських земель, хоча це не означає, що Україна повинна негайно запровадити необмежений ринок сільськогосподарських угідь.

Жодної грошової компенсації заявникам не було присуджено. "Однак якщо держава проявить необґрунтовану затримку у прийнятті необхідних заходів, грошові виплати можуть стати гарантованими", - зазначив суд.

Рішення Європейського суду з прав людини є обов'язковими для виконання державами-членами Ради Європи; це стосується також положень, які містять вимогу про зміну національного законодавства. Водночас ЄСПЛ не має юридичних інструментів для самостійної зміни законодавства. Остаточне рішення має ухвалювати національна влада.

Нагадаємо, волиняни організовували мітинги, аби до керівництва держави тезу про те, що продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні означатиме продаж головного стратегічного багатства. Адже у Конституції вказано, що земля є національним багатством України та власністю народу.

Мораторій на продаж землі сільгосппризначення 30 грудня 2018 року президент Петро Порошенко продовжив ще на рік.

Як повідомлялося, в уряді назвали ціну сільгоспзеплі у разі скасування мораторію на її продаж – ціна за гектар може коштувати 50-60 тис. грн.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман виступає проти продажу землі агрохолдингам та іноземцям. "Можливо допустити обіг землі між фермерами-українцями - фізичними особами в тих обсягах, які необхідні для створення сільськогосподарського підприємства", - зазначав глава уряду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
888 Показати IP 22 Травня 2018 15:03
панщина не за горами... (((
777 до 888 Показати IP 22 Травня 2018 15:21
Скоро і в Польщу їхати спину гнути не прийдеться, будемо гнути в дома на поляка, історія повторюється, а що далі???
Степан (Крымчанин) до 777 Показати IP 22 Травня 2018 15:30
Дуже "оитимістичні" прогнози. Особливо восени-почнуться вибори традиційно. Кастрюлю на голову і палити покришки. Це вже традиція. Не думаю, що від України щось залишиться.
волинянин Показати IP 22 Травня 2018 15:36
УРА !!! Накінець люди стали добиватись захисту своїх прав !!! Зараз почнуть правда скиглити що все пропаде і все скуплять і т.д. ! Весь цивілізований світ має ринок землі, оскільки земля це капітал !!! Існуюча оренда землі це дурниця і вигідна тільки магнатам і політиканам для пропаганди!!!
скептик до волинянин Показати IP 22 Травня 2018 15:59
не такий він вже і ліберальний, той ринок землі, у світі. у Польщі, наприклад, іноземцеві потрібно одержати дозвіл, щоб купити землю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus