USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити компенсацію за відмову реєструвати одностатевий шлюб

1 Червня 2023 22:02
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 1 червня ухвалив рішення, яким визнав порушення прав одностатевої пари в Україні.

Про це повідомили Українська гельсінська спілка з прав людини та центр захисту прав ЛГБТ «Наш світ», які представляли інтереси заявників у ЄСПЛ, пише Громадське.

Пара геїв, які проживають сім’єю як партнери з 2010 року, у 2014 році вирішили звернутися до Європейського суду з прав людини через неможливість легалізувати свої стосунки в Україні.

Суд встановив, що із заявниками поводилися інакше, ніж із різностатевими парами, через відсутність будь-якого правового визнання та захисту для них, і що їхня сексуальна орієнтація була єдиною підставою для відмінностей у поводженні.

Розглядаючи справу, суд визнав, що «на відміну від різностатевих пар, які вважають за краще не вступати в шлюб з особистих причин, але все ж мають право на юридичне визнання і захист, заявники не мають ані доступу до шлюбу в Україні, ані можливості отримати будь-яку альтернативну форму юридичного визнання».

Так, суд констатував порушення Україною статті 14 у взаємозв’язку зі статтею 8 Європейської конвенції з прав людини.

Тож ЄСПЛ ухвалив виплатити кожному з пари по 5 тисяч євро компенсації моральної шкоди, а також відшкодувати витрати на працю адвокатів.

А втім, як повідомляли в Мін’юсті, Україна не виконала більш як третину рішень ЄСПЛ. У Мін’юсті пояснювали це тим, що більшість указаних рішень стосуються системних і структурних проблем, або ж тим, що провадження тривають надто довго.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Всім усе! Показати IP 2 Червня 2023 01:41
А що ви хотіли, ми ж вже Європа, пора звикати до європейської толерантності.
Ґач і Мучі Показати IP 2 Червня 2023 16:41
Так і не ясно при чому їх орієнтація до одностатевого шлюбу. Державний шлюб це в першу чергу економічний союз, а потім все інше і нема жодного закону, який забороняє оформити шлюб геям і лесбійкам, гей може одружитись з лесбійкою, ніякої любові чи взаємного статевого потягу закон не регулює. В нас поки що такий закон, що не можуть одружитись люди однієї статі. Так що їх претензії за орієнтацію безпідставні, адже їх орієнтація нікого не цікавила. Вони однієї статі і саме це було вирішальним фактором. Гендер не орієнтація!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus