USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

З 1 лютого в Україні можуть ще раз змінити тарифи на газ

12 Січня 2021 15:31
Запропонований Міністерством енергетики новий підхід до формування ціни на газ для населення України дозволить знизити його вартість на 44%, до рівня 5,3 грн за кубометр.

Про це повідомив у соцмережі в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко, передає УНІАН.

За його словами, Міністерство енергетики запропонувало розглянути варіант, коли з 1 лютого ціна на газ для «вразливих» споживачів буде обмежена ціною на європейських хабах «мінус» транспортування газу в Україну, з додаванням певної граничної націнки постачальників, причому ціна буде зафіксована на рік.
«За нашими розрахунками йдеться про рівень ціни 5356 грн (за 1 тис. куб. м), тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%», – написав Вітренко.

Глава відомства розповів, що «Укргазвидобування» продаватиме постачальникам «вразливих» споживачів газ за ціною «хаб мінус». Ціна буде переглядатися раз на рік на підставі котирувань на біржі в листопаді.

«Для видобувної компанії навіть краще мати фіксовану ціну на рік, ніж кожен місяць переживати, що потрібно переглядати плани буріння через зміну ринкової кон’юнктури», – зазначив він.

Вітренко вважає, що таким чином постачальники газу зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни.

«Споживачі зможуть також вільно обирати собі постачальника, при цьому, якщо вони не є «вразливими» споживачами, то вони зможуть обирати й контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші контракти. Це крок вперед, до цивілізованого ринку з чесною конкуренцією. Інакше проблеми на ринку можуть призвести до дискредитації ринкових, європейських реформ, і політичного відкату назад», – підкреслив він.

Вітренко повідомив, що зараз пропозиція Міністерства енергетики знаходиться на стадії обговорення. Можуть бути «підводні камені», зокрема юридичні обмеження. Важливо врахувати всі ризики, зокрема ризик маніпуляцій з боку постачальників.

«Нам потрібно спокійно пояснити МВФ, що йдеться про якраз адекватну ринкову міру, а не про відкат назад», – додав глава Міненерго.

Як повідомлялося, з 1 січня в Україні діє нова ціна на газ, яку запропонували постачальники газу в рамках відкриття конкурентного ринку газу.

Газопостачальні компанії пропонують населенню України в січні купувати газ за ціною від 6,99 до 10,8 грн за кубометр, при цьому мінімальна ціна вище грудневої ціни на 11%, а максимальна – на 20,5%.

Крім того, з 1 січня в Україні почали діяти нові тарифи на транспортування газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Отакої Показати IP 12 Січня 2021 16:19
Це вже за межею психології...хоча комуністи і соціалісти ще не те витворяли...українці ви спите???Всі в смартфоні і дякуємо...кому???
слава чорнозему до Отакої Показати IP 12 Січня 2021 18:00
Розповідають старші люди що колись взагалі ні в кого лічильників на газ не було і за газ платили пару рублів. Це верх марнотратства.
Марія Василівна Коза Показати IP 12 Січня 2021 16:49
А чого нашим чиновникам та господарям країни, не зробити пониження ціни на газ з 01.01.2021 року. Всі люди, ті хто реально немає ні субсидій, ні пільг, а 100% оплачує комунальні послуги і на власній "шкурі" відчуває, як це платити у зимовий період за один тільки газ від 2500 грн. до 3500 грн. у місяць, я гадаю це забагато і чекаю з нетерпінням на зниження цін на газ. Я зараз не беру до уваги бідоття: субсидіантів, пільговиків, АТО/ООС, СБУ, прокуратуту, суддів, МВС, решта населення, що фактично зовсім не платить за користування газом, комунальними послугами. Як можна карати та знущатись над тими громадянами, які ще раз повторюся не мають ніяких пільг та платять 100% комунальних платежів. А потім, придумувати, що хтось винний, гратися на споживачеві та всім українцям розказувати, що Європа винна, бо у них ціни підскочили на газ на 44%, то і у нас в Україні ціни повинні на газ піднятись. Україна тут при чому, ми що вже являємось членами ЄС чи може в НАТО залізли???
Отакої Показати IP 12 Січня 2021 17:00
Як писала наша геніальна ЛЕСЯ-"Щоб не плакать,я сміялась..."
слава чорнозему Показати IP 12 Січня 2021 17:57
Ми не маємо грошей дайте нам дешевий газ це рабська психологія. Щоб жити як європа треба мати дорогі енергоносії і на усьому економити, впроваджувати енергоощадні технології. Українці не дурніші за німців, але ми на одиницю ввп витрачаємо у 20 разів більше газу ніж німці. Якщо ми використаємо цей ресурс енергоефективності то житимемо краще усіх на континенті і тоді будемо самі вирішувати чи пустити до себе поляків на заробітки чи краще взяти німця а може француза поробити на широких українських ланах.
ххх до слава чорнозему Показати IP 12 Січня 2021 18:56
може спочатку дайте оплату праці німецьку.а тоді робіть такі тарифи.
слава чорнозему до ххх Показати IP 12 Січня 2021 20:55
Ось вона рабська психологія. Дайте оплату як десь. Де ти вчився і де ти робиш що тобі платити як у євросоюзі?
До чорнозему Показати IP 12 Січня 2021 18:44
Все вірно.Але це мрії і фантазії,на жаль.І Ви це теж розумієте,відчай.Що поробиш,таке воно життя,буття...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus