USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

З життя волинських школярів: тренуються на «чарівних мотузках» і «запалюють» з помпонами на руках

4 Травня 2021 11:21
Ось уже шостий рік у Підгайцівському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа I-III ступенів-гімназія», що в Луцькому районі, діє гурток, на якому учні займаються за оздоровчою системою альфа-гравіті.

Суть методики полягає в тому, що тренування відбуваються на мотузках, до яких людину підвішують за стопи й руки, і в такому стані вона виконує комплекс вправ.

Ініціатором відкриття тут такого гуртка та його керівником є учителька фізичного виховання Анна Гаврилюк. Допомагати дітям підтримувати здоров’я її спонукає фах фізичного реабілітолога, здобутого у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.
Має вона за плечима також досвід роботи фітнес-тренером. Тоді їй випала нагода побувати на майстер-класі Володимира Єзельського, розробника альфа-гравіті. Анну дуже зацікавила його авторська система, яка містить у собі щось і від фітнесу, і від йоги, і від пілатесу, і яку ще називають «чарівними мотузками».

Спочатку випробувала її на собі, потім почала тренувати інших. Згодом з’явилося бажання зробити доступним це ноу-хау й для підгайцівських школярів.

Але однієї ідеї було замало. Заняття альфа-гравіті потребували професійного спорядження. Придбанню необхідного знаряддя сприяло попереднє керівництво навчального закладу, залучивши спонсорську допомогу.
Анна Гаврилюк пояснює, що вправи на мотузках під власною вагою зміцнюють опорно-руховий апарат, скелет, суглоби. Розтягуються різні групи м’язів, підвищується гнучкість, відчувається приплив сил. І, що дуже важливо, зникає нервове та психологічне напруження, з’являється відчуття заспокоєння і навіть внутрішньої гармонії.
«Охочих опановувати в гуртку цей оригінальний вид активного дозвілля не бракує», – каже вчителька фізкультури. Додає, що вже більше двох років у навчально-виховному комплексі до оздоровлення за системою альфа-гравіті долучають учнів з особливими освітніми потребами. Зокрема, це діти, що мають порушення опорно-рухового апарату, затримку психічного розвитку.

А за ініціативи лідерів учнівського самоуправління на базі Підгайцівського НВК було створено команду з чирлідингу. До слова, чирлідинг в Україні офіційно визнаний видом спорту та поєднує в собі елементи шоу і видовищних спортивних видів (танці, гімнастика, акробатика). Характерним атрибутом танцівниць чирлідингу є помпони з синтетичного волокна, закріплені на руках.
«В Україні діє громадська організація «Федерація чирлідингу та чирспорту України», а на Волині діє громадська організація «Волинська федерація аеробіки та фітнесу», складовою частиною якої є чирлідинг. У Підгайцівському НВК створено осередок цього спортивного об’єднання. Ставши повноправним членом цієї федерації, наша команда з чирлідингу може брати участь у змаганнях різного рівня з цього виду спорту», – розповідає заступниця директора з виховної роботи Юлія Ющук.
На цьогорічному традиційному фестивалі «Тато, мамо, я – спортивна сім’я» в Луцьку відбувся дебютний виступ чирлідерів Підгайцівського НВК. Щоб спортивний танець видався дійсно видовищним, потрібно було докласти чимало зусиль.
А нещодавно підгайцівські школярки взяли участь у Всеукраїнському онлайн-турнірі шкільних груп підтримки з чирлідингу. У ньому змагалися 904 учні з 69 закладів загальної середньої освіти 20 областей України. Команда «Black Fox» Підгайцівського навчально-виховного комплексу «ЗОШ I-III ступенів-гімназія» у виді програми Cheer Dance Show maxi-team SL Juniors LEVEL 1 отримала від суддів найбільшу суму балів – 209.

Це перші результати наполегливої праці шкільної команди з чирлідингу під керівництвом тренера Марини Яценко. У навчальному закладі вірять, що не останні.

Ярина ЦИМБАЛЮК

Фото з особистого архіву Анни Гаврилюк та із соціальних мереж
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus