USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

За які заслуги ректор СНУ отримав медаль ветерана ВМФ Росії

1 Березня 2019 13:02
Доктор біологічних наук, академік Ігор Коцан за 13 років на посаді ректора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки нажив неабиякі статки та був удостоєний багатьох відзнак.

Про це пише Віталій Іщук на сайті «Під прицілом».

Серед грамот та подяк у нього вдосталь і медалей та нагрудних знаків:

2007 – золота медаль Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова «Михайло Петрович Драгоманов 1841–1895 рр.»;

2008 – пам’ятна медаль Міністерства закордонних справ України «90-річчя сучасної дипломатичної служби України»;

2009 – Бронзова медаль Президії адміністрації Люблінського воєводства «За заслуги у пожежних справах»;

2010 – орден Святого Юрія-Переможця;

2010 – срібна медаль «Князь Василь-Костянтин Острозький»;

2015 – медаль «Григорій Сковорода», та ін.

Однак, в офіційній біографії ректора волинського вишу чомусь не вказана ще одна не менш цікава відзнака – «Медаль ветерана ВМФ». Саме так, медаль «Военно-морского флота» Російської Федерації.

Хоча ректор Східноєвропейського університету Ігор Коцан у 1984-1986 роках і служив у лавах Радянської армії, та де саме – в офіційній біографії не вказано. І усе б нічого, та медаль військово-морських сил РФ була видана Коцану Ігорю Ярославовичу «26 июля(июня) 2011 года». Відзнака – оригінальна, про що свідчить підпис голови ради ветеранів ВМФ РФ, Адмірала флоту В.Н. Чернавіна. Більше того, посвідчення до медалі завірене мокрою печаткою Російського нагородного комітету.

Згідно з даними в інтернеті, Володимир ЧернавінГерой СССР, останній головнокомандувач Військово-морських сил СССР, голова Міжрегіональної громадської організації «Союзу моряків-підводників ВМФ Російської Федерації», який і до нині мешкає у Москві та є провідним експертом Міноборони Росії.

Що ж до медалі, то журналістам вдалось відшукати її у переліку офіційних нагород Російської Федерації.

Єдина відмінність – колір стрічки на п’ятикутній колоді, який змінили кілька років тому. Та дивує не це, а те, за які такі заслуги Ігоря Коцана було удостоєно такої високої відзнаки Російської Федерації. Адже в офіційному описі медалі чітко вказано: «Згідно Положення, медаль «Ветеран ВМФ Росії» вручається ветеранам Військово-морських флоту за вислугу років і бездоганну службу.

Фактично, за кілька років до початку війни на сході України через анексію Криму і неофіційне вторгнення російських військ на Донбас.

Навіть, якщо теоретично припустити, що Ігор Коцан прибав медаль ветерана ВМФ Росії на чорному ринку і підробив запис у посвідчення – це щонайменше викликає подив. Адже ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, який, до слова, знаходиться у Луцьку, завжди офіційно декларував про дотримання європейського вектору розвитку освіти і науки в Україні. Тож залишається загадкою, за які особливі заслуги він отримав таку високу нагороду від ради ветеранів МВФ.

«Однак, з огляду на те, що й диплом доктора наук він також отримав у Росії, – стає очевидним його давнє приятелювання з зовнішнім неофіційним ворогом країни», – зазначає Віталій Іщук.

Зокрема, ЗМІ свого часу оприлюднили інформацію про те, що свій диплом доктора наук ректор СНУ Ігор Коцан отримав у російській cтруктурі «Международный межакадемический союз», яка відома тим, що за плату пропонує захист наукових робіт та наукові звання. Про це писали журналісти «Российской газеты» (це розслідування російських журналістів збереглося лише у кеші пошуковиків. Воно показує розцінки за наукові звання, які пропонує вказана структура, – ред.) – писав Інформаційно-аналітичний портал «Четверта влада», який не так давно зазнав тиску з боку невідомих структур.

«Высшая межакадемическая аттестационная комиссия» (ВМАК) своїм рішенням № 0182-2Д від 17 червня 1998 року присвоїла звання доктора біологічних наук Коцану Ігорю Ярославовичу. І вручила диплом ДБ № 0103.

У докторській дисертації Ігор Коцан досліджував тему впливу краєзнавчої діяльності на розвиток підлітків. Проте згодом Ігор Ярославович чомусь передумав послуговуватись своїм вченим званням і вирішив отримати ступінь доктора наук вже в Україні.

Виявилось, що його докторська дисертація схожа з російською. І навіть назви робіт повністю ідентичні: «Физиологическая характеристика влияния туристско-краеведческой деятельности школьников на их организм» і «Фізіологічне обґрунтування ефективності впливу туристично-краєзнавчої діяльності на організм підлітків». У самій дисертації можна знайти чимало подібного: від актуальності проблеми до досліджень та використаної літератури.

Перший раз ректор став «російським» доктором у 1998 році, а українську дисертацію захистив у 2000 році. Чинною на той час була Постанова Кабміну «Про затвердження порядку присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань». Зокрема ч.12 цього Порядку передбачає що «... Докторська дисертація повинна містити раніше не захищені наукові положення...», а в заяві на ім`я голови спеціалізованої вченої ради потрібно зазначити чи вперше захищається дисертація.

І таких дивних співпадінь у біографії ректора волинського вишу Ігоря Коцана – доволі багато. Тим не менше, на неодноразові спроби журналістів різних місцевих видань поспілкуватись з ним і поставити кілька цікавих питань – академік, доктор наук і «ветеран ВМФ» не реагує.

«Вочевидь, ректор Східноєвропейського національного університету, який носить ім’я славетної поетеси Лесі Українки, свого часу пробував грати на «кількох фронтах». Тож заручившись підтримкою давніх знайомих у Росії – зумів отримати звання доктора наук та ще й – був удостоєний такої вагомої медалі. Однак за які заслуги – лишається таємницею», – підсумовує Віталій Іщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Льоха Показати IP 1 Березня 2019 13:19
давно казали що чувачок з гнильцею!!! пора вивести його на чисту воду!!
Корiнний лучанин до Льоха Показати IP 1 Березня 2019 14:40
Льоха.похвались своiми досягненнями на основi яких Ти береш собi право судить людину досить поважну у адекватному суспiльствi.
Катя до Корiнний лучанин Показати IP 2 Березня 2019 20:24
Хто поважаний - Коцан??? Хіба такими самими "адекватами"
висновок Показати IP 1 Березня 2019 13:28
Полювання на відьм продовжується....
Микола Показати IP 1 Березня 2019 13:54
є достойні на ректора, як Ліпич, як Чуліпа, а не цей клоун, він позорить СЄНУ, і лише тягне все в свою кишеню,
лучанин до Микола Показати IP 1 Березня 2019 14:05
Ліпич та Чуліпа ЦЕ ХАБАРНИКИ ВИЩОГО ГАТУНКУ ! ЦЕ КРАХ ВУЗУ ТА ОСВІТІ ,КОЛИ ЦИХ ПРОЙДОХ ПОСТАВИТИ ДО ВЛАДИ
ахахахахах до Микола Показати IP 1 Березня 2019 17:04
о богі хахахахахахахахахахахахахахах це вже просто пі%%ец
Болільники Показати IP 1 Березня 2019 14:33
Перепрошую чуліпа кандидат, а треба прохвесора, але чувачок розумний. Згода.
Ста Показати IP 1 Березня 2019 16:56
Ставити треба Літковця Тараса. Вченій,атовець. Людина нової генерації.
Навуходоносор Показати IP 1 Березня 2019 17:04
Даже режим Сталина высоко ценил царские боевые награды военных, например награждение Гергиевскими крестами. На груди у многих советских военачальников они висели рядом с другими боевыми наградами! Никогда и никому из них не было выдвинуто ни одной претензии! Даже гитлеровцы с уважением относились к боевым наградам советских офицеров, попавших в плен, понимая, что это свидетельство высокой личной храбрости! Стыдно читать идиотские комментарии о "гнильце" человека и другие скабрезные вещи от "диванных экспертов", чьи познания о флоте ограничиваются рекой Стырь!
Тор Показати IP 1 Березня 2019 17:09
На жаль СНУ дає студентам диипломи за їх же студентські гроші, а от знання на жаль не дає. Сумно і образливо.
Випускник до Тор Показати IP 1 Березня 2019 18:19
Це біда не тільки СНУ, а і ЛНТУ, як і всієї вищої освіти!
123 Показати IP 1 Березня 2019 18:55
Нагорода 2011 року, тоді ще не було війни.
Назар Показати IP 1 Березня 2019 19:34
коцан все навчання провів в будзагонах,на будівницті корпусів вишу. Заліки, екзамени ставили " автоматом" який з нього доктор, типу науковець?? я вас умоляю )))
ще не зовсім свідоми Показати IP 1 Березня 2019 19:58
Зрозуміло, що воював на "колчаковських фронтах", а тому і отримав у відповідності до чинного російського законодавства.А скільки ще таких, як пан ректор, в україні хероїв, що сплять у вишиванках та сім'ю ( і старих, і малих, і ненароджених) о шостій ранку будять для спільного виконання державного гімну неньки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus