USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

За півтора року в Ковелі провели 14 операцій з пересадки органів

26 Березня 2021 23:48
КНП «Ковельське МТМО Ковельської міської ради Волинської області» одним із перших в Україні отримало ліцензію на медичну практику за спеціальністю «Трансплантологія». З вересня 2019 року по березень 2021 року тут вже провели 14 операцій з пересадки органів.

Про це стало відомо під час засідання медичної комісії облради 25 березня.

Тимчасовий виконувач обов’язків начальника управління охорони здоров’я ОДА Роман Рудоквас нагадав, що Закон України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» вступив в дію з січня 2019 року.

Уже в вересні 2019-го Ковельське МТМО одним із перших в Україні отримало ліцензію на медичну практику за спеціальністю «Трансплантологія».

У закладі затверджений перелік показів та протипоказів до госпіталізації у відділенні трансплантації відповідно до чинного законодавства України про охорону здоров’я. Після поступлення хворого у відділенні проводиться його комплексне обстеження із залученням рентгенографії, МРТ, КТ, інші діагностичні процедури проводиться позачергово за призначенням лікаря-трансплантолога.

Госпіталізація пацієнтів здійснюється із приймального відділення МТМО. Після цього заповнюється медична карта стаціонарного хворого в паперовому і електронному форматі, інформована добровільна згода пацієнта на проведення діагностики, лікування та проведення операції.

Рішення про лікування хворих приймається консиліумом лікарів. При потребі викликаються спеціалісти вищого рівня. Зі слів Романа Рудокваса, на базі Ковельського МТМО проводяться всі необхідні обстеження.

Очільник обласного управління охорони здоров’я розповів, що за час функціонування відділення трансплантології у закладі провели 14 операцій з пересадки органів. У 2019 році виконали одну родинну трансплантацію нирки, дві посмертні трансплантації нирки, одну трансплантацію серця. У 2020 році ковельські фахівці виконали одну трансплантацію серця, дві родинні трансплантації нирки та чотири посмертні трансплантації нирки. У 2021 році тут відбулися три операції: одна трансплантація серця та дві посмертні трансплантації нирки.

Читати ще: У Ковелі дівчині-сироті пересадили нирку, а чоловіку з Турійського району – серце

Нагадаємо, на Волині також планується відкрити відділення трансплантології на базі КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради. Ліцензію на проведення таких операцій лікарня уже отримала. Починати планують з трансплантації нирок. Згодом обіцяють підготувати фахівців, які зможуть робити пересадку серця, печінки, кісткового мозку та рогівки.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus