USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

За волинянина терорист «Моторола» обіцяв 25 тисяч доларів

18 Жовтня 2020 17:33
За Володимира Гринюка з Ківерців 25 тисяч доларів обіцяв бойовик «Моторола».

Про героїзм волинянина – у статті Вісник К.

Вся Україна про нього дізналася 5 років тому, коли молодий офіцер, на той час старший лейтенант, на чолі штурмової групи 10–11 лютого 2015-го пробивав «коридор» і розімкнув Дебальцівський котел, чим врятував сотні життів. Нині Володимир Гринюк – майор і командир батальйьону 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького. Він продовжує захищати нашу країну на сході.

Навіть поранений не залишив своїх бійців

Це протистояння стало однією з ключових подій у війні на Донбасі. Дебальцеве було окуповано в лютому 2015 року, після того, як регулярна армія Російської Федерації вдруге, після Іловайська, перейшла кордон й розпочала пряме вторгнення в Україну.

Бій біля села Логвинове Артемівського району Донецької області увійде в підручники військової історії. Треба було вибити з населеного пункту росіян і сепаратистів, щоб з оточення могли вийти наші бійці.

Як розповідав Володимир Гринюк, спершу вони спробували взяти Логвинове двома ударними групами на бронетехніці – не вдалося. До того ж втратили два танки. Тоді відійшли, проаналізували ситуацію, і у нього виник задум – атакувати пішки. Для бойовиків такі дії стали величезною та смертельною несподіванкою.

Штурмова група старшого лейтенанта заходила по центру. А зліва і справа мали наступати бійці інших рот. Але цього не сталося. Довелося виконувати завдання тільки його підрозділу.

– Бій тривав від сьомої години ранку і майже до вечора. Стрілянина не вщухала ні на хвилину. Нам тоді вдалося знищити більше трьох десятків терористів і три одиниці бойової техніки. Мене осколком поранило у поперек, та я не поспішав у госпіталь, залишився разом зі своїми бійцями, – згадував Володимир в одному із інтерв’ю.

– Зробив собі знеболювальний укол і якось наклав пов’язку. Пересуватись нормально не міг, тому мене посадили в машину, я їздив і командував підрозділом. Своїх ніколи не залишаю й не ховаюся за спинами солдатів. Я вивів бійців з Логвинового, ми приїхали до села Луганське. Там мене лікар обстежив і сказав, що потрібно зробити знімок. Я відмовився, і доки роту не відправив на Артемівськ, нікуди не поїхав.

Так вдалося захопити частину Логвинового і створити умови, щоб українські війська могли без перешкод покинути Дебальцеве. За цей подвиг мужньому командиру роти було присвоєно звання Герой України. По-своєму оцінили героїзм українського офіцера й вороги. «Моторола» за нього пообіцяв 25 тисяч доларів. Вже немає на цьому світі одіозного донецького бандита, а волинянина оберігає Покрова Пресвятої Богородиці та мамині молитви.

Здійснив мрію свого тата

За словами мами Світлани Іванівни, Володя з дитинства ріс впертим і наполегливим, здобув освіту вчителя, але бажання стати офіцером таки перемогло.

– Він здійснив мрію свого тата. Мій чоловік дуже хотів бути військовим, але у нього не склалося, – зізналася пані Світлана. – На війну син потрапив з першого дня. Коли Володю поранили, я цього не знала, але материнське серце відчувало, цілу ніч не спала, на душі було дуже тривожно. Вранці подзвонили чоловікові і повідомили, що сина привезли в госпіталь у Харків. У нього були серйозні поранення, осколки в хребті і контузія. Довго лікувався, спочатку у Харкові, потім у Луцьку в госпіталі. Жінка каже, що Володя про війну не любить говорити, береже її.

А стелилася Володі зовсім інша дорога, мирна. Під час навчання у Ківерцівській середній школі № 3 Гринюк захопився бальними танцями й зацікавився інформаційними технологіями. Згодом закінчив Луцький педагогічний коледж, отримавши два дипломи: з хореографії та інформатики. Пішов на службу в армію. З вдячністю згадує свого першого командира – майора Романа Процика. Саме він переконав юного бійця здобувати військову освіту.

У цій війні ми обов’язково переможемо, бо в нас немає іншого виходу, переконаний Герой України, який зараз не танцює, а воює за наше з вами мирне життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus