USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Заблоковані на кордоні з Польщею українські водії пригрозили голодуванням. Доповнено

1 Грудня 2023 18:55
Українські водії, які понад два тижні очікують на перетин кордону з Польщі в пункті пропуску «Корчова – Краківець», заявили про намір оголосити голодування.

Про це пише видання Радіо Свобода, яке цитує водія міжнародних перевезень Романа Власюка, пише «Європейська правда».

За словами водія, 30 листопада була домовленість, що польські перевізники пропускатимуть сім авто на годину, але після 22:00 домовленість була зірвана і водіїв знову поставили на проїзд в один автомобіль на годину.

Читати ще: З польського кордону евакуйовано 20 українських водіїв

«Наші вимоги – пропустити одним виїздом всі ті автомобілі, які мали вночі поїхати згідно з домовленістю «7 машин на годину», а також надалі збільшити пропуск до 14 машин на годину. Якщо наші умови не будуть виконані, ми офіційно заявляємо про голодування. Ми відмовляємося від волонтерської допомоги. Ми переходимо тільки на воду і чай», – заявив він.

Водночас один із водіїв у коментарі з місця події для ТСН зазначив: «ми оголосили голодування, поки не приймуть наші умови».

Читати ще: Україна та Польща домовилися про відкриття пункту пропуску «Угринів – Долгобичув» для порожніх вантажівок

За словами Власюка, близько двох сотень українських водіїв поблизу пункту пропуску Корчова оточила місцева поліція, коли вони йшли, щоб поспілкуватися з польськими протестувальниками.

«Нас заблокували серед поля. Нас тут близько 200 водіїв. Поліцейські сказали, що по їхніх законах згромадження людей в такій кількості не дозволене. Вони в повній амуніції, з балонами, газами, «перцовками». Зараз тільки на Корчовій ми маємо заблокованих 2000 вантажівок, тобто в Україну в очікуванні 2000 машин експорту», – розповів водій.

Він також заявив, що у четвер польська інспекція транспорту почала штрафувати українських водіїв за порушення графіку роботи.

Згодом у коментарі кореспондентові Укрінформу генконсул України в Любліні Олег Куць розповів, що у пункті пропуску «Корчова-Краківець» гуманітарна допомога пропускатиметься без обмежень, а також польські протестувальники погодилися збільшити кількість вантажівок, які щогодини пропускатимуть до ПП.

Дипломат також наголосив: якщо ці домовленості виконуватимуться, українські водії відмовляться від проведення голодування.

За його словами, консул України в Любліні Василь Йордан у п’ятницю зустрівся біля «Корчової» з українськими водіями, а також із представниками поліції, прикордонної та митної служб і польськими протестувальниками.

«Було узгоджено, що гуманітарна допомога їхатиме постійно, без будь-яких черг і обмежень. Крім того, сторони домовилися збільшити кількість вантажівок, які щогодини пропускають польські протестувальники. Власне, гуманітарна допомога не входить в цю кількість. Якщо усі ці домовленості виконуватимуться, то українські перевізники не розпочинатимуть голодування на кордоні», – наголосив Куць.
Нагадаємо, наприкінці жовтня польські перевізники оголосили, що з початку листопада і до кінця року планують заблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Рух транспорту заблокований у напрямку найбільших пунктів пропуску «Ягодин–Дорогуськ», «Краківець–Корчова» та «Рава-Руська–Хребене» із 6 листопада. Заблоковано й пункт пропуску «Медика–Шегині».

Нещодавно було анонсовано, що польські перевізники погодили продовження протесту до лютого наступного року. Також не виключають повної блокади кордону навіть на пропуск гуманітарної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 1 Грудня 2023 19:11
Поки водії стояли в черзі на кордоні, 400 нардепів про них попіклувалася. Без всяких черг прийняли Закон про вартість автомобільних номерів. Тепер ці водії можуть придбати блатні номери на свої авто за 50 тисяч гривень.
Клава Показати IP 2 Грудня 2023 02:27
чи готові браві польські поліцейські збирати в решето врожай рашистських мін на власних полях ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus