USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Заборона на порушення спокою сусідів: у Луцькій громаді будуть нові правила додержання тиші

2 Серпня 2022 17:33
Луцька міська рада підготувала нові правила додержання тиші в громадських місцях на території громади. Буде заборонено, наприклад, гучно вмикати телевізор, щоб не порушувати спокій мешканців багатоквартирних будинків.

Проект рішення «Про затвердження правил додержання тиші в громадських місцях на території Луцької міської територіальної громади» обговорили 2 серпня за участі представників структурних підрозділів міськради та місцевих підприємств. Відтак документ мають розглянути депутати на сесії.

Директор департаменту економічної політики міськради Борис Смаль розповів, що чинні правила додержання тиші в громадських місцях узагальнено та дещо змінено.

«Створено документ, який координує роботу департаментів економічної політики, муніципальної варти, культури, молоді та спорту тощо. Усі заходи, які відбуваються в громаді, стосуються цих підрозділів міськради. Цей документ регулює загальну діяльність усіх учасників цих процесів, аби нашим мешканцям було комфортно проживати на території громади», – пояснив він.

Прийняття цього документа має сприяти захисту прав жителів громади на тишу, зменшенню кількості скарг на суб’єктів господарювання щодо недодержання ними режиму тиші, контролю за додержанням тиші в громадських місцях і багатоквартирних будинках.

«Одна з причин, чому ми прописали нові правила додержання тиші в громадських місцях, – це приєднання до Луцька навколишніх сіл. Ми мусимо встановити єдині правила на території сіл громади і на території Луцька. Щоправда, зміни до правил визрівали давно. Попередні були ефективні, але з часу їх прийняття багато чого змінилося, – прокоментував Борис Смаль. – Враховано, наприклад, рекомендації Державної регуляторної служби України, якій ми скеровували проект рішення. Усі процедури пройдено. Пора депутатам голосувати».
Відповідно до оновлених правил додержання тиші в громадських місцях, суб’єкти господарювання та громадяни, зокрема, будуть ЗОБОВ’ЯЗАНІ:

- здійснювати відповідні заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;

- забезпечувати під час роботи закладів ресторанного господарства, торгівлі, сфери надання послуг, розважального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів рівні звучання апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих майданчиках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих будинках і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;

- отримувати в уповноваженому органі дозвіл на проведення висотного, низького, концертного феєрверку, кінозйомок із використанням піротехнічних виробів.

Також нові правила додержання тиші в громадських місцях Луцької громади будуть передбачати низку обмежень і заборон. Зокрема, буде ЗАБОРОНЯТИСЯ:

- у нічний час (із 22:00 до 08:00) гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів;

- у робочі дні з 21:00 до 08:00, а у святкові та неробочі дні цілодобово проведення на захищених об’єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом;

- встановлення на балконах, відчинених вікнах і сходах будинків, споруд, інших місцях звуковідтворювальної апаратури та/або інших джерел побутового шуму і увімкнення їх на значну потужність;

- у нічний час (з 22:00 до 08:00) звучання музики, що відтворюється через підсилювальну апаратуру (виступ музичних груп, музичне обслуговування), на відкритих літніх майданчиках закладів ресторанного господарства, літніх кафе, танцювальних та інших майданчиках;

- стоянка автотранспорту з постійно ввімкненими двигунами на прибудинкових територіях та внутрішньо-квартальних проїзних дорогах жилих будинків упродовж доби, за винятком транспорту служб оперативного реагування та спеціалізованого транспорту, що обслуговує жилі будинки та інженерні мережі;

- прослуховування радіо та музики при відчинених дверях та спущених шибках автомобілів на прибудинкових територіях, стоянках, при русі, що перевищує рівні шуму, встановлені санітарними нормами;

- використання піротехнічних виробів, які створюють світлові та/або шумові ефекти ближче ніж за 100 метрів від потенційно небезпечних об’єктів, закладів охорони здоров’я, освіти, культури, культових споруд, дитячих будинків, геріатричних пансіонатів, інших суспільних споруд і жилих будинків, високовольтних ліній передач, на шляхопроводах, мостах, транспортних магістралях, місцях поблизу нафто-, газопроводів, місцях біля будівель органів державної влади чи місцевого самоврядування.
Окрім того, згідно з новими правилами, буде ЗАБОРОНЕНО вмикання в багатоквартирних будинках телевізорів, радіоприймачів, магнітофонів та іншої апаратури з рівнем звуку, що порушує спокій мешканців багатоквартирних будинків, гру на музичних інструментах, спів, свист, крик із балконів, лоджій та відчинених вікон будинків, а також проведення вуличних мистецьких виступів, які можуть спричинити розпалювання міжнаціональної, етнічної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, закликати до агресії та містити ненормативну лексику, які проводяться особами у стані алкогольного сп’яніння чи під впливом наркотичних речовин.

Заборони не будуть стосуватися, наприклад, проведення зборів, мітингів, масових заходів, про які завчасно повідомлено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, гри на музичних інструментах, що не порушує спокій мешканців багатоквартирних будинків, чи погоджених вуличних мистецьких виступів.

Порушення правил буде тягти за собою відповідальність, передбачену Кодексом України про адміністративні правопорушення, Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та іншими нормативно-правовими актами.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Андрій Показати IP 2 Серпня 2022 17:55
дайте цим чиновникам закон почитати...
Еуропа Показати IP 2 Серпня 2022 18:26
Соромно це все слухати..... ХТО (!!!) буде за виконанням цим правил слідкувати ? Раніше по вулицях ходив дядя-міліціонер. До нього можна було підійти і повідомити про (хулігана або курця, що курив у неположеному місці і т.д) Цей дядя міг оштрафувати на 3 крб. пішохода за перехід на червоне світло чи розняти бійку підлітків. Де ви останній раз бачили на вулиці поліціянта ? Будете в кращому випадку дзвонити на 0-800 (нажміть 1,2,3,4,5)....
Совок до Еуропа Показати IP 2 Серпня 2022 19:51
Раніше в кожного не було мобільного, щоб зателефонувати. Вчиться сучасним технологіям
Вчись читати до Совок Показати IP 2 Серпня 2022 23:18
Прочитай уважно-зараз будеш набирати0-800 і тобі повідомлять що твій дзвінок важливий для нас'. Раніше дядя- міліціонер рішав всі питання відразу на місці. Невже не дійшло?
Совок до Вчись читати Показати IP 3 Серпня 2022 07:56
Та вмію. Якийсь лєвий дядя згадує часи своєї молодості. Яке 0-800? Телефони екстрених служб, доречі, треба знати
Дядя міліціонер до Еуропа Показати IP 3 Серпня 2022 14:25
Ходимо пішими патрулями, не їздимо в "пріусах". Нарід наш вихований, багато нас не треба, залишено, де найбільше викликів. Оці хлопці/дядьки з автоматами, що ходять по місту, то- ми. Користуйтеся нами.
Анонім Показати IP 2 Серпня 2022 19:28
дурники
АндрійКо Показати IP 2 Серпня 2022 19:31
Хороше починання, але хто ж в назві такого документу додумався використати термін "громадські місця", що по суті обмежує вкладений зміст?? Це про багатоповерхівки - квартири не є такими місцями.
Консерватор. Показати IP 2 Серпня 2022 21:05
Борис Смаль! Почитай для початку закон. Потім вигадуй в рамках ЗАКОНУ!
Чуча Показати IP 2 Серпня 2022 22:09
Правила гарні але-в сусідньому будинку роблять в квартирі оемонт.Ріжуть плитку перед своїми вікнами болгаркою.. Час та норм дотримуються починають в 8.30 ,а закінчують в 21.00.Вибачте але за 5днів деркотіння вони вже за*бали.Нема кому на них вплинути.Фізична розправа ,певно в цей час недоречна.Зробіть для нас щось і Ви.
Отакої до Чуча Показати IP 4 Серпня 2022 09:28
Все так, але трішечки не так. От коли питання ремоту торкнеться власне Вас, то тоді ці "правила" вже діяти не будуть - "Ну так я ж мушу доробити..." чи щось подібне або взагалі увалите кудись на той час - то ж робочі шумлять а не Ви. Не так? Правила пишуть так щоб вони задовільняли всі сторони. В даному випадку ви не бачите іншої сторони.
Анонім Показати IP 2 Серпня 2022 22:13
Кожного ранку десь в 6.00 приїжджає КаМАЗ мусорка із своїм звуком і свистом гуркотом грузить сміття. То можна буде її розстріляти, щоб тиша до 8.00 була?
Анонім Показати IP 2 Серпня 2022 23:38
собака яйця лиже від нудьги невже хлопці вам немае роботи
Лучанин Показати IP 2 Серпня 2022 23:43
Ви дятли!!! Як комунальники в 6.00 косять траву або сусід Коля вище поверхом пилососити то це порушення???!!! Їб....ст не проснутись. Нема слів нормальних просто
Ернандо Показати IP 3 Серпня 2022 01:27
А у мене сусід голосно хропе, а ще в них дитина кричить після 23.00
Імя Показати IP 3 Серпня 2022 07:37
Тепер через чергову *банутих бабку/діда, яжмать/яжбать і інших добво*обів весь багатоквартирний будинок буде ходити на шпильках. Це узаконення їхньої шизи. І всі зрозуміли про яких "людей" я зараз писав.
Істина Показати IP 3 Серпня 2022 07:58
Живу не далеко, від "так званої церкви" ортодоксів!! І їхнє биття в дзвони--не дає нормально відпочити, прспати у визідний день!!!
Вася Показати IP 3 Серпня 2022 09:35
Розберіться з тим місцем де смітник мали встановлювати на Бандери бо яма так і не облагороджена !)))) то не актуальна стаття і не та "проблема" якою треба займатися начальнику управління економіки це абсурд !
Проходив мимо Показати IP 3 Серпня 2022 09:52
А машини з глушаками гучними? Чи "вониждіти" з 6 ранку до 10ї внчора і в урбанпарку на горках? І навіть повітряна тривога їх з батьками не бентежить. Прописали всяку фігню. Отже повісити полку вдома в суботу я не можу (в будні дні я на роботі)? Бо ж вихідний.
Лучанка Показати IP 3 Серпня 2022 12:03
Краще б щось із смородом вирішили нарешті, на вулиці знаходитися не можна і вікно на ніч відкрити!!!
Олександр Показати IP 3 Серпня 2022 12:26
Як кажуть:"Всі хвороби від нервів". Гучні звуки, чи то музика, чи то крики людей і т.п. - все це негативно впливає на здоров'я людей, тому ідея боротьби з надмірним шумом гарна. А от як боротись з ревінням двигунів легкових авто та мотоциклів, які після 22 години проносяться проспектом Соборності і можливо іншими вулицями Луцька зі швидкістю явно більшою, чим дозволено ПДР. Національна поліція не підпорядкована міській владі і не підконтрольна, а незаважало би періодично отримувати інформацію по порушників такого виду порушень і ПДР і правил дотримання тиші в місті.
Александр - 1 Показати IP 3 Серпня 2022 12:54
Закон нужный. Но под него нужно финансирование. Транспорт, горючее, зарплаты тем кто будет следить за порядком, выезжать на вызовы , штрафовать. И так далее.. Без этого не заработает. И не надо спешить - все острые моменты нужно хорошо продумать - учесть мнения разных жителей города.
rrrr Показати IP 3 Серпня 2022 14:24
Спочатку війну виграйте а потім лад в себе наводьте....
Ірина Показати IP 3 Серпня 2022 19:57
Якщо я правильно розумію, то тепер полішукам, які палять траву в навколишніх селах, не боячись нічого і нікого, треба буде це робити тихо, не включаючи музику, і не свистіти...
Нврешті Показати IP 4 Серпня 2022 07:55
Я вже 6 років не можу нормального відпочити,бо сусід(що працює в господарському суді ) купив суперпотужні колонки!Скажіть,а з 8 до 22 мені куди подітись?!Управи на нього немає,бо в нього "криша".
Лучанка Показати IP 4 Серпня 2022 07:59
А може карати "яжематерів" які купують дитині колонку і випирають на вулицю,хай сусіди її чадо улюблене слухають!!!!!!
Лучанка Показати IP 4 Серпня 2022 09:52
От наприклад є медсестра реанімаційного відділення яка проживає в багатоповерхівці. О 23:30 вона лягає спати бо зранку їй на роботу - дивится за важкохворими, але до 4 години ранку не може заснути бо за стінкою (зверху, знизу тощо) бухають сусіди - кричать, слухають музику, "співають" пісні. Ну а що ж тут такого - вони молоді, їм треба погуляти, а згадайте себе. Все чудово, але ж їй вставати о 6й ранку а потім з "квадратною" головою ціле чергування пояснювати хворим що вона хоче спати бо не виспалася. Якось так? А якщо хтось з тих "хто проти" випадково потрпить до неї у відділення то точка зору зміниться чи з спокійною душею на той світ? Або на її місці може бути водій маршрутки, а ви в неї сядете... От питання якраз актуальне і було б дуже цікаво куди можна було б повідомити щоб та медсестра могла виспатися і нормально піти на роботу, а не викликавши поліцію пів ночі слухати ще й їх та писти різні папірці? Краще не хворійте!
Улюлюк Показати IP 4 Серпня 2022 18:47
Радіоприймачів, магнітофонів, радіол , грамофонів та іншої печерної звуковідтворювальної апаратури))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus