USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Загубився паспорт. Як переселенцям відновити втрачені документи

26 Травня 2023 06:14
Ситуація, коли у ВПО немає паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, є досить поширеною. Відсутність документів обмежує можливості реалізації їхніх прав. Це, зокрема, перешкоджає офіційному працевлаштуванню, отриманню меддопомоги, здобуттю освіти.

Як відновити страчені документи – у матеріалі NV.

На сьогодні документом, що підтверджує громадянство та визначає належність особи до держави, є внутрішній паспорт громадянина України – ID-картка або книжечка зразка 1994 року, а також закордонний паспорт.

Куди звернутися для відновлення втраченого паспорта

Із заявою про втрату документа потрібно невідкладно звернутися до поліції та отримати витяг з ЄРДР. Надалі, для оформлення нового документа, необхідно особисто прийти до однієї з трьох установ:

– у підрозділ ДМС України;

– у ЦНАП;

– у центр обслуговування громадян Паспортний сервіс.

Важливо знати, що оформити новий паспортний документ можна за місцем звернення особи, але лише в населених пунктах на підконтрольних Україні територіях, де безпекова ситуація є контрольованою.

Які документи потрібно подати

Для оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки, замість втраченого або викраденого, треба подати:

– заяву про втрату паспорта;

– витяг з ЄРДР (у разі викрадення паспорта);

– документ, що підтверджує сплату адмінзбору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;

– довідку органу реєстрації встановленого зразка про місце проживання (за наявності).

Крім того, для відновлення паспорта громадянина України у формі ID-картки, замість втраченого або викраденого, можуть знадобитися додаткові документи. Які саме, інформація є на офіційному вебсайті ДМС України.

Зазвичай відновлення внутрішнього паспорта громадянина України триває з дня оформлення нового документа та становить до 20 робочих днів.

Як посвідчити особу, поки оформляється паспорт громадянина України

В Україні для посвідчення особи можна використовувати наступні документи:

– закордонний паспорт (у випадку втрати ID-картки або паспортної книжечки);

– водійське посвідчення;

– цифрові документи в мобільному застосунку Дія, адже вони мають таку ж юридичну силу, як їхній паперовий чи пластиковий аналог;

– єДокумент – тимчасовий документ для посвідчення особи в період воєнного стану, він створюється автоматично на підставі даних із BankID або даних біометричного документа.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) – це люди, які переселилися в межах України внаслідок війни. Українська держава забезпечує ВПО допомогою різного рівня, включаючи фінансову допомогу.

Відповідно до законодавства, внутрішньо переміщені особи мають право на отримання допомоги з боку держави у вигляді грошових виплат. Умови та порядок отримання грошової допомоги для ВПО встановлюються законодавством України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus