USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Закон про антикорупційний суд дозволяє амністію топ-корупціонерів

13 Червня 2018 14:53
Громадська організація «Transparency International Україна» закликає виправити положення про апеляцію у законі про Вищий антикорупційний суд.

Про це повідомляє прес-центр Transparency International Україна.

У відомстві пояснили, що у тексті закону з'явилася норма про те, що апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не апеляційній палаті Антикорупційного суду.

При цьому правка не була зачитана головою комітету правової політики та правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед ухваленням закону та не обговорювалася на комітеті.

«Ця норма з’явилася в тексті правок до закону, розданому в комітеті за годину до голосування, а сьогодні – у вже оприлюдненому законі. Цієї норми також не було у запропонованій комітетом редакції порівняльної таблиці до другого читання, опублікованій на сайті Верховної Ради», – пояснюють у відомстві.

Відповідно до правки, справи НАБУ, розгляд яких почався в загальних судах першої інстанції, будуть завершені так само в загальних судах. Це означає, що апеляція відбудеться в обхід Антикорупційного суду.

Втім, відповідно до домовленостей з міжнародними партнерами, апеляція таких справ мала б проходити в апеляційній палаті Антикорупційного суду.

«Ця норма – це амністія для всіх ТОП-корупціонерів, чиї справи вже в судах. Це зміна попередніх домовленостей і тексту самого законопроекту прямо перед голосуванням», –

зауважив голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

За його словами, тепер справи одіозних ТОП-посадовців так і залишаться в звичайних судах та будуть «злиті».

Це також означає, що найближчі вироки проти топ-корупціонерів країни буде винесено не раніше, ніж через 2-3 роки. Це пов'язано з тим, що Антикорупційний суд будуть створювати щонайменше півроку, а ще 1,5-2 роки в двох інстанціях розглядатимуться самі справи, які тільки туди потраплять.

«Необхідно терміново виправити цю помилку, проголосувавши за відповідні зміни до закону. Ухвалена норма відкладає винесення остаточних рішень по справах НАБУ ще на кілька років. Ця норма означає, що саме тому Президент України має невідкладно подати зміни до закону та виправити цю помилку», – наголосив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

Нагадуємо, сьогодні, 13 червня,

закон України «Про Вищий антикорупційний суд» опублікували офіційно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
АНАТОЛЬ Показати IP 13 Червня 2018 15:01
Все буде як завжди, короч
Лучанин до АНАТОЛЬ Показати IP 13 Червня 2018 17:45
С*КИ вони!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus