USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Закривати не будуть: батьки відвоювали школу в селі на Волині

28 Серпня 2022 12:52
У школі села Рокитниця Ковельського району в дев’яти класах навчаються понад 60 учнів. Завдяки батькам і вчителям, які неодноразово зверталися до Колодяжненської сільради, цей заклад освіти не закрили.

Як розповідає мама учнів Тетяна Топельська, школу хотіли закрити через брак фінансів, відсутність укриття та невелику кількість учнів. Батьки вже два роки борються за школу в селі, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Ми виступали, просили і письмово, і усно. Нас не чули. Наші звернення, зібрані підписи незрозуміло де дівалися. В червні була попередня сесія. Розглядали те саме питання. Проголосували, аби школа було до 2024 року. Пройшов місяць, знову дали оголошення, що 31 серпня школа закривається, хоча майже всі депутати проголосували за те, щоб школа була», – говорить Тетяна Топельська.

«Два-три роки тому було вкладено два мільйони гривень у ремонти, у школу, у їдальню. У нас шикарна їдальня. У нас новий посуд. У нас шикарні класи. Для чого було вкладати два мільйони, щоб тепер закривати? Нам говорять, що немає фінансування. То в нас пенсіонерів забагато, то в нас дітей немає. Це неправда. Я не знаю, чому вони причепилися до нашої школи», – наголошує мама учнів закладу освіти в Рокитниці Олена Корж.
Читати ще: На Горохівщині планують закрити низку шкіл

Учитель школи Микола Чуль пригадує: учнів хотіли перевести на навчання в школу, що за сім кілометрів від їхнього села. Дітей мали возити автобусом.

«Це означає, що розпочався процес реорганізації. Хотіли понизити школу до другого ступеня. Ми виїжджали на сесії в Колодяжному, зверталися до депутатів, до різних інстанцій, щоб нас підтримали і залишили школу в такому статусі», – зазначає він.

У боротьбі за навчальний заклад об’єдналися і батьки дошкільнят, і ті, хто привів у школу вже правнуків. Ольга Максимчук плаче, коли говорить про школу. Вона допомагала її будувати.

«Сьогодні триває війна. Люди тікають. Люди плачуть. Люди не знають, що робити. А їм у голові – потрібно школу розбирати. Для чого це? Я не знаю. Я не можу зупинитися, плачу: яка совість у людини, яке серце, щоб таке робити зі школою?» – не стримує емоцій жінка.

Люди запевняють: якщо в Рокитниці не буде школи, село просто вимре.

«Школу найлегше закрити. Потім ніхто її не відкриє. У нас був великий, двоповерховий клуб. Його закрили. Ніхто його не відкриє знову. Садочок закрили. Його теж ніхто не відкриє. Як закриють ще школу, то село вимре», – зауважує Людмила Мельник.

Наталія Кузьміна колись мешкала в Ковелі. Згодом придбала будинок у Рокитниці. Вона нарікає: «Зараз у мене троє внуків. Вони всі тут. А що буде, якщо закриють цю школу? Навіщо тоді я сюди переїжджала, купувала той будиночок? Щоб мої внуки їздили по інших селах. Зараз я хочу забрати невістку зі ще двома внуками. Напевно, вони тут будуть жити. І куди потім їм? Діток у нашому селі дуже багато».

Також місцеві дякують учителям, які нині вже на пенсії. Таких у школі кілька. «Я так само вчилася в цій школі. Вчителі дуже хороші», – говорить мама дошкільнят Наталія Мельник.

Спільні зусилля батьків і вчителів принесли результат. Депутати Колодяжненської сільради вирішили, що школу в селі закривати не будуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Волиняка Показати IP 28 Серпня 2022 19:58
Ідіотство. Оприлюднили б, скільки обходиться навчання одного учня в такій школі, вжахнулися б. В найдорожчому столичному вузі дешевше виходить, ніж у школі, де по сім учнів у класі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus