USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Замість ДАБІ – ДІАМ. Як в Україні будуть ліквідовувати Держархбудінспекцію

12 Березня 2021 11:18
Концепція законопроекту про реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції практично готова до подання в профільний комітет парламенту. В проекті – чимало змін в будівельній галузі, зокрема планується вивести на ринок нові компанії, які будуть займатися наглядом за будівництвом, введенням в експлуатацію.

Про це стало відомо під час виїзного засідання Конфедерації будівельників України, яке відбулося на Волині 11 березня.

Як повідомив перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський, у березні цього року вже минає рік від початку реформи ДАБІ. Планували реформу завершити ще до вересня минулого року, проте в ці терміни не вклалися, а перший крок був невдалий. Наразі в Мінрегіоні допрацьовують концепцію проекту закону і протягом найближчих тижнів її планують надіслати на розгляд у профільний комітет парламенту. Він переконує: якщо у Верховній Раді погодять варіант Міністерства, то законопроект, який має завершити реформу ДАБІ, приймуть наприкінці весни – на початку літа.

Василь Лозинський зауважив: замість держархбудінспекції буде створений новий орган – державну інспекцію архітектури і містобудування (ДІАМ). Деякі функції будуть передані нотаріусам, органам місцевого самоврядування.

Загалом, реформа ДАБІ стосуватиметься чотирьох функцій. До прикладу, реєстрація дозволів на виконання підготовчих/будівельних робіт має повністю стати автоматичною. Планується, що забудовники зможуть в автоматичному режимі завантажувати пакет документів згідно з визначеним чек-листом. Тож це зменшить час очікування. Також об’єкти класу СС1 зможуть і надалі реєструвати органи місцевого самоврядуванні. Також планують дозволити реєстрацію об’єктів класів СС1, СС2, СС3 нотаріусам. Так, каже представник Мінрегіону, в забудовників буде вибір: реєструвати свої об’єкти самостійно чи звертатися за цим до фахівців.

Реформа також стосуватиметься функції архітектурно-будівельного контролю. Зокрема, об’єкти класу СС3 підвищеної небезпеки та такі, що становлять державну таємницю буде контролювати новостворена ДІАМ. Об’єкти самочинного будівництва контролюватимуть органи місцевого самоврядування.

А ще планується ввести на ринок нові юридичні особи – компанії, які контролюватимуть будівництво об’єктів класу наслідків СС1 (громадські споруди), СС2 та СС№ (крім повноважень ДІАМ). Ці юридичні особи повинні мати ліцензованих і кваліфікованих працівників і надаватимуть послуги архбудконтролю.

Архітектурно-будівельний нагляд також вестимуть фахівці ДІАМ та юридичні особи, які пройшли акредитацію, та органи місцевого самоврядування в межах їх повноважень. Аналогічно зміни відбудуться і в контексті прийняття в експлуатацію завершених об’єктів.

Зокрема, об’єкти класу СС3 підвищеної небезпеки та такі, що становлять державну таємницю, вводитиме в експлуатацію ДІАМ. Решту об’єктів вводити в експлуатацію зможуть приватні компанії, які були акредитовані в Мінрегіоні, здійснювали супровід будівництва та виправляли виявлені порушення й зауваження.

«Ми хочемо, щоб був максимально великий вибір у замовника до кого звертатися. Якщо є конфлікт в себе на території, то ви зможете звернутися за дозволом щодо введення в експлуатацію або до органів місцевого самоврядування, або шукати ліцензовану юридичну особу», - пояснив Василь Лозинський.

Водночас, зазначили учасники заходу, має бути передбачена й відповідальність за порушення, щоб ні в кого з учасників процесу не було спокуси порушувати законодавство.

Нагадаємо, колишньому керівнику Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) Олексію Кудрявцеву повідомили про підозру за використання підробленого іноземного диплома при влаштуванні на роботу. Його також оголосили в розшук.

Довідково:

Державна архітектурна-будівельна інспекція України (ДАБІ) була створена у 2014 році і є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через міністра розвитку громад та територій і який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Основні завдання ДАБІ – здійснення державного архітектурно-будівельного контролю за дотриманням стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт; здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил; виконання дозвільних та реєстраційних функцій у будівництві у визначених законодавством випадках; ліцензування будівництва об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) класами наслідків та здійснення контролю за додержанням суб’єктами господарювання ліцензійних умов будівництва об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) класам наслідків.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ЗЕ-КЛОУНАДА Показати IP 12 Березня 2021 14:48
перестановка стільців продовжується

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus