USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Замість цілющої води – болото: в селі на Волині роками не можуть розчистити джерело, яке занедбав несумлінний орендар

13 Серпня 2022 08:00
У селі Білосток Торчинської громади місцеві жителі роками намагаються достукатися до влади, аби врятувати цілюще джерело.

Вода там забруднилася мулом після того, як біля джерела почали господарювати орендарі, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Місцеві розповідають, що вода в джерелі має особливі властивості, адже воно починає бити з-під церкви.

Із цього джерела століттями пили воду. Колись тут був монастир. Усе змінилося після того, як навколишні землі взяли в оренду. Джерело перетворилося на болото.

«Було чисте дно. Було видно, де джерела б’ють… Воно дане природою. А люди собі приватизували все. Порили все. Тут і форель мали запускати. Усе порили, позамулювали», – розповідає місцева жителька Олена Куліш.
Близько семи років тому тутешні землі за символічну плату (менш ніж 500 гривень на місяць) віддали в оренду на 25 років Степану Божуку. Він обіцяв місцевим золоті гори, зокрема до кінця 2015 року – роботу та риболовлю.

Обіцянки орендар розсипав, уже не будучи підприємцем. Згідно з відкритими даними, на той момент власну справу він припинив.

Нині в селі Білосток немає ні нових робочих місць, ні джерела. Місцеві чекають, коли влада почне робити рішучі кроки, аби розчистити джерело й повернути селу пам’ятку.

«Треба, щоб нам трохи допомогли. Люди долучаться. Потрібно все зробити. Там була така хороша вода. Завжди чиста», – зазначає місцева жителька Зоя Зінчук.

Як наголошує староста села Іван Шендюх, потрібно запрошувати екологів. Коли це вдасться зробити, поки невідомо.

«Сьогодні трішечки гальмує справу те, що в нас іде війна. Тому багато питань, які можна було б залагодити вже, відходять на другий план», – нарікає він.

Відзначимо, що повномасштабна війна триває кілька місяців, а проблема з джерелом тягнеться роками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus