USD 39.76 40.10
  • USD 39.76 40.10
  • EUR 39.80 40.00
  • PLN 9.85 10.00

Засіяв успадкований пай: агрофірма судиться з волинянином за 350 тисяч гривень

6 Вересня 2023 19:29
Житель села Шепель Луцького району після смерті мами успадкував пай і хоче на ньому господарювати. Але чоловіка судять за те, що він засіяв успадковану землю, не дочекавшись закінчення договору оренди з агрофірмою. Агропідприємство зазначає: волинянин перегорав її посівні й зробив це самовільно.

Договір – до 2024 року. На копії договору – підпис покійної мами Василя Соколюка. Син переконаний, що підпис підроблений. Оригіналу договору він не знайшов, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Батько восьми дітей Василь Соколюк говорить, що попереджав фірму про намір горати пай.

«Я викликав поліцію. Поліція зафіксувала документи. Поки поліція була, вони сіяли в стороні, межі відбивали. Вони не засівали, поки ми були. Потім я приїхав горати і бачу, що вже засіяно. Подумав: ну вже хай так буде», – каже чоловік.

Додає, що дочекався наступного року, дав фірмі зібрати засіяний врожай і знову звернувся.

«Я їм повідомив. Я їм надіслав лист. Прийшли відповіді: ви не маєте права, бо в нас із вашою мамою договір. Я кажу: дайте мені той договір, я хоч би ознайомлюся. Я ж власник. Вийшло так, що вони посіяли, зібрали пшеницю, а через день засіяли ріпаком. Я приїхав і засіяв, я ж попередив... усе», – коментує Василь Соколюк.

Представник агрофірми розповідає, чому фермерське господарство стало судитися з чоловіком. Мовляв, підприємство орендує земельну ділянку з 2017 року.

«Відповідач не дочекався закінчення строку дії договору оренди й самовільно розорав цю земельну ділянку, вчиняє перешкоди підприємству в можливості використовувати її в межах дії строку договору оренди, – зазначає представник ФГ «КОРСОЙЛ-АГРО» Дмитро Смоленський. – Отримав у підприємства винагороду за використання цієї земельної ділянки. Він її отримує і в грошовій, і в матеріальній формі. У матеріалах справи є всі документи, які підтверджують факт отримання відповідачем орендної плати за оренду цієї земельної ділянки».

Василь Соколюк отримував винагороду за оренду до того часу, поки самостійно не перегорав земельну ділянку.

«Із того часу він відмовляється отримувати орендну плату, хоч вона нараховується. Він може отримати її в будь-який момент», – додає Дмитро Смоленський.

Нині фермерське господарство хоче стягнути з Василя Соколюка чималу суму, оскільки підприємство понесло збитки і має втрачену вигоду. Ідеться про 350 тисяч гривень.

У суді, однак, ніхто не може побачити оригінал договору оренди.

Василь Соколюк переконаний, що на копії договору підпис не його мами.
Представник ФГ «КОРСОЙЛ-АГРО» Дмитро Смоленський зауважує, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право оренди строком на сім років – до 2024 року.

«З огляду на це підприємство вважає, що воно мало право правомірно використовувати цю земельну ділянку у своїй господарській діяльності з метою отримання прибутку», – наголошує представник фермерського господарства.

Василь Соколюк упевнений, що фірма не надає оригінал договору, тому що знає, що експертиза виявить підробку підпису його мами.

Дмитро Смоленський акцентує, що підприємство зацікавлене в тому, аби встановити істину.

«Є почеркознавчі експертизи. Ми не заперечували проти цього клопотання. Ми також переслідуємо мету встановлення істини в цій справі», – каже представник ФГ «КОРСОЙЛ-АГРО».

Своєю чергою, Василь Соколюк додає, що його знайомий виграв позов до цієї ж фірми в Рожищенському райсуді. Тоді почеркознавча експертиза встановила, що підпис на договорі оренди підроблений.

Суддя відклав справу. Будуть проводити почеркознавчу експертизу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Правдоруб Показати IP 6 Вересня 2023 22:26
Вже давно пора перевірити всіх цих "орендарів "на наявність договорів та їх дійсність так як в багатьох немає договорів або їх терміни давно закінчились чи орендодавці давно покинули цей світ...
Етер Показати IP 7 Вересня 2023 07:43
То виходить, що той Смоленський на ріпаку з дного паю мав заробити 350 тисяч. Цікаво, а стільки він податку сплачує з того паю і орендної плати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus