USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Засуха може стати новою пандемією, – ООН

18 Червня 2021 07:20
Близько 130 країн можуть зіткнутися з великим ризиком посухи вже цього століття. В ООН заявили, якщо дефіцит води та посуха будуть зростати, то це може спричинити наступну пандемію.

Про це на брифінгу сказала спеціальний представник ООН з питань зменшення ризику катастроф Мамі Мізуторі, поінформувало Reuters у четвер, 17 червня, передає ТСН.

За її словами, посуха на межі перетворення на наступну пандемію, від якої немає вакцини для лікування, а економічні збитки, які посуха вже спричинила, сягають щонайменше $124 мдрд і торкнулися понад 1,5 мільярда людей в період від 1998 по 2017 рр., згідно з оприлюдненим сьогодні повідомленням ООН.

Крім того зазначається, що оприлюднені цифри є, швидше за все, валовими недооцінками.

Згідно з повідомленням, глобальне потепління посилило посуху на півдні Європи та в Західній Африці. І кількість жертв може різко зростати, якщо світ не діятиме. Вже цього століття близько 130 країн можуть зіткнутися з великим ризиком посухи.

Мізуторі наголосила, що посуха, як і вірус, як правило, триває довгий час, має широкий географічний діапазон і завдає значної шкоди.

«Це може побічно вплинути на країни, які насправді не переживають посуху, шляхом нестачі продовольства та зростання цін на продовольство», – зазначила вона, додавши, що в ООН очікують частих і сильних посух у Африці, Центральній та Південній Америці, Центральній Азії, Південній Австралії, Південній Європі, Мексиці та США.

У свою чергу відповідальний в ООН за боротьбу з опустелюванням Ібрагім Тьяу додав, що погіршення стану ґрунту частково спричинене неправильним користуванням землею, і це наблизило світ до «точки неповернення».

«Це, безумовно, явище, яке відбувається в інших частинах світу і цілком може трапитися в Європі», – сказав він.

Читати також: «Стоїмо на краю прірви»: в ООН повідомляють про наближення екологічної катастрофи

Тим часом, за свідченнями вчених, через кліматичні зміни Україна переходить до зони надвисоких температур і погодних катаклізмів. У найближчі 30-40 років країні загрожує опустелювання великих територій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus