USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Завідувачка лабораторії в Луцьку: що таке ІФА-тест, кому робитимуть і скільки коштує

5 Червня 2020 07:00
Що таке імуноферментний аналіз, чим він відрізняється від ПЛР-тестування, кому слід його робити, скільки це коштуватиме і коли буде готовий результат?

Про це розповіла завідувачка лабораторії обласного центру з профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом Алла Кінах у програмі UA: Волинь.

Нагадаємо, як повідомила головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко, тестування методом імуноферментного аналізу на визначення антитіл до коронавірусу в області розпочали проводити з 28 травня.

Тестування роблять, зокрема, обласна клінічна лікарня, обласна інфекційна лікарня, дитяче медико-територіальне об’єднання, центр з профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом. Загалом – близько 11 лабораторій.

«Імуноферментне тестування – це аналіз, за допомогою якого в цьому випадку (при коронавірусі) ми виявляємо антитіла. Загалом імуноферментним аналізом можна виявляти як антиген, так і антитіло, – зазначила Алла Кінах. – При коронавірусній інфекції в організмі людини у відповідь на те, що в організм потрапив вірус, починають виділятися антитіла трьох видів: класів А, М та G. Найперше (приблизно на 3–5 день захворювання) з’являється антитіло класу А, потім (на 5–7 день, навіть до 14 дня) починають проявлятися антитіла класу М і уже на 14–21 день – антитіла класу G. Коли в крові виявляються антитіла класу А чи М, незалежно від того, чи людина має гострі прояви захворювання, чи хвороба проходить безсимптомно, це говорить про те, що процес – гострий, тобто людина хворіє. Наявність антитіл G говорить про те, що людина перехворіла або організм зустрічався із вірусом. І у відповідь на це імунна система виробила антитіла. Тобто в людини формується імунітет, захист. Наскільки від тривалий при коронавірусній інфекції, то на сьогодні це питання залишається відкритим, адже не до кінця вивчене. Кажуть, що імунітет тримається не менше трьох місяців – до року».

Завідувачка лабораторії пояснила: якщо аналіз показує наявність у пацієнта антитіла класу G, то це позитивний фактор, адже означає, що людина вже має захист.

Алла Кінах зазначила, що на сьогодні в пріоритеті залишається ПЛР-діагностика, адже полімеразно-ланцюгова реакція дозволяє виявити сам вірус ще в перші дні захворювання. «Якщо реакція йде позитивна, це говорить про те, що в крові організму людини є частинки вірусу», – сказала вона.

Водночас додала, що, згідно з нормативною базою, пацієнту, у якого ІФА-тест виявив антитіла класів А чи М, потрібно робити аналіз методом ПЛР, аби підтвердити наявність коронавірусу, адже людина в цей період ще може бути заразною. При виявленні антитіла класу G робити ПЛР-тестування немає сенсу.

Алла Кінах повідомила, що ІФА-тести робитимуть медичним працівникам, пацієнтам із гострою формою перебігу захворювання, контактним особам, представникам силових структур, нацгвардії, особам, які чекають на планову госпіталізацію чи операцію.

Як зауважила, центр вирішив долучитися до дослідження з власної ініціативи, адже його працівники мають колосальний досвід із проведення ІФА-тестів (починаючи з 1995 року). Та запевнила, що пройти ІФА-тест у лабораторії центру можуть усі охочі, однак закликала тих, хто почувається зле, насамперед звертатися до свого сімейного лікаря. ІФА-тестування в лабораторії коштуватиме близько 100–150 гривень, а результат буде готовий за дві години.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus