USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Зайві суми у платіжках за газ: що робити

22 Лютого 2019 18:03
18 лютого 2019 року НКРЕКП отримала від Державної регуляторної служби дозвіл на позапланові перевірки 20 облгазів, на Волині зокрема. Підставою стали чисельні скарги українських споживачів газу на появу у платіжках надлишкових обсягів газу. Зі слів голови НКРЕКП Оксани Кривенко, комісія планує розпочати перші перевірки вже у березні.

VoxConnector розібрався, як розвивалася ситуація та що робити споживачам, які отримали зайві суми у платіжках, пише Конкурент.

Звідки у платіжках з’явилися зайві суми

Конфлікт навколо додаткових нарахувань розпочався у листопаді 2018 року, коли споживачі з встановленими газовими лічильниками отримали у платіжках, окрім нарахувань за місяць, додаткові суми за «різницю в об’ємах спожитого газу в стандартних і робочих умовах».

Що кажуть НКЕРКП та Нафтогаз

НАК «Нафтогаз» закликав українців не вірити облгазам і в жодному разі не оплачувати за «приведення до стандартних умов», підкресливши, що не має жодного стосунку до появи у платіжках додаткових сум.


«Нафтогаз жодним чином не причетний до рішення газзбутів вимагати зі споживачів додаткові суми та засуджує такі дії. Відповідні витрати вже компенсуються спорідненим структурам газзбутів – облгазам через механізм виробничо-технологічних втрат».


У Нафтогазі також вважають, що донарахування можуть стати причиною подвійної оплати за газ або ж виникнення віртуальних боргів, через які споживачі не матимуть змоги вільно змінити свого постачальника газу.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підтримує позицію Нафтогазу. 23 листопада 2018 НКРЕКП заборонила облгазам донараховувати споживачам додаткові суми за приведення обсягів газу до стандартних умов.

Яка позиція уряду

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ще на початку грудня 2018 року пообіцяв проведення перевірки облгазів.

«Платіть не більше 8,55 і тільки по лічильнику. Все інше – шахрайство. Ніяких попередніх боргів бути не може», – заявив Гройсман під час години запитань до уряду у ВРУ.

У перевірці мають взяти участь Міністерства енергетики, а також регіонального розвитку і ЖКГ, а також НКРЕКП.

Що кажуть облгази

Облгази компанії «РГК» Дмитра Фірташа незадоволені забороною на донарахування. Більш ніж 15 облгазів звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з позовом проти НКРЕКП. Мета позову – скасувати рішення регулятора та повернути можливість донараховувати споживачам борги за приведення обсягу газу до стандартних умов.

Якими є поточні норми споживання газу для побутових споживачів

Постановою Кабінету міністрів від 30 січня 2019 року встановлено такі норми споживання газу для домогосподарств без лічильників:

3,29 кубометра за наявності газової плити та централізованого постачання гарячої води;

5,39 кубометрів за наявності плити, але без централізованого постачання гарячої води;

10,49 кубометрів за наявності плити та газового водонагрівача.

Що робити, якщо ви отримали завищені платіжки

Нафтогаз рекомендує наступний порядок дій:

Звернутися до облгазу зі скаргою та вимагати провести перерахунок, надіславши відповідний лист-вимогу.

Надіслати до НКРЕКП скаргу на дії газзбуту.

Сплатити за газ в тій сумі, яка не оспорюється.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Любарт Показати IP 22 Лютого 2019 19:50
Дивна ситуація.Якщо все так однозначно то чому: 1) Й надалі облгази продовжують враховувати коефіцієнт 2)Після виникнення проблеми вже пройшло декілька місяців (самих холодних) і тільки зараз ніби збирають комісію ,яка зовсім не факт що найближчий час, і зовсім не факт що взагалі щось вирішить. 3) Рекомендують писати якісь заяви і скарги, якщо за їхніми ж роз'ясненнями закон і так на стороні людей.
УКРАїНЕЦЬ Показати IP 23 Лютого 2019 07:30
А що споживач не може сам порахувати скільки споживає газу і відповідний платіж зробити за газ(товар),який використав?Ну тоді нехай платить,що йому "малюють"приватні монополісти.
Залевський Микола Показати IP 24 Лютого 2019 19:39
А за приписані кВт ? В кінці грудня 2018 мені приписали , сказали автоматично, 300 кВт до дійсних показників лічильника , і по реформі ринку елпостачальників стало два , старий приписав 300 кВт і виставив рахунок , а новий прийняв показники від старого і нічого змінити не може , бо це не його рахунок . На чотири листи -звернення про корекцію - розводять руками , запропонували написати листа директору РЕМ , теж без гарантії про зміни , а найгірше , що за приписані кВт виставили рахунок по тарифу 1,68 , тобто приписали , виставили по подвійному тарифу , вивіску змінили і плати "борг" , радій , що приписали не 1000 кВт , або 2000 кВт , а яка різниця !? 12 лютого прислали обхідника з приписом про відключення за несплату боргу , обхідник зняв дійсний показник лічильника , розписався на приписі про це і порадив їхати в РЕМ , споживача зробили без вини винним і безвихідно . Показники збирає старий постачальник , а рахунки виставляє новий - і вся реформа

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus