USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Збірна виставка «Молода Волинь 2020» в Галереї мистецтв: пейзажі, концептуальні проєкти, карантинна еротика

30 Липня 2020 12:04
Щороку в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України проводиться спеціальна виставка, де можна переглянути доробки молодих талановитих волинян.

Навіть з огляду на карантин, цей рік не став виключенням – збірна експозиція «Молода Волинь 2020» вже розгорнулася в усіх залах статусної арт-локації. Вирішили відмовитися від традиційної багатолюдної презентації і запропонували мистцям спілкуватися з шанувальниками і журналістами на мінізустрічах з дотриманням правил соціального дистанціювання, маскового режиму.

«Для нас було принципово важливим не відмовлятися від проведення молодіжної виставки навіть за таких непростих обставин, – розповів голова правління Волинської організації НСХУ Володимир Марчук, – бо молоді потрібна підтримка, особливо на початку мистецької кар’єри. От і цього року в нас є багатообіцяючі дебютанти і вже знайомі публіці талановиті художники. До підготовки молодіжної виставки долучився Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» і придбав для Галереї мистецтв два мультимедійні проєктори, щоб волинські художники могли на сучасному рівні показувати свою творчість».
Якими були критерії відбору авторів і творів до виставки? Насамперед, до участі допускалися художники віком до 35 років, пояснив куратор виставки Володимир Марчук. Важливою вимогою є новизна і актуальність робіт, що показують коло мистецьких практик учасників протягом крайнього року. Окрім того, до презентації заохочувалися дебютанти, які пропонували цікаві творчі ідеї. І насамкінець, автори мали можливість продемонструвати не 1-2 картини, як зазвичай на великих виставках, а показати свої досягнення у невеликій, завершеній серії робіт. Отож, до проєкту «Молода Волинь 2020» долучилися 7 мистців: Андрій Горбаль, Ірина Дяченко, Анастасія Кашталян, Анастасія Кічук, Іштван Кус, Артем Лук’янчук і Влад Холодний.
У шанувальників сучасного українського мистецтва є нагода наживо познайомитися з творчістю молодих волинян протягом місяця роботи виставки. І розпочати перегляд експозиції «Молодої Волині 2020» варто з Нижньої зали галереї. Невелика і затишна, вона ідеально підходить для презентації камерних серій, а також невеликих за форматом творів мистецтва. Зараз там демонструється серія пейзажів «Північ, південь, захід, вихід» молодої художниці Анастасії Кічук, в якій дівчина розповідає про неповторні заходи Сонця у різних куточках Землі. Малювала вона протягом 66 днів під час карантину по надісланих фото своїх підписників в інстаграмі, відчуваючи у сповільненому темпі життя планети справжність, красу і неповторність цієї миті. Дебютантка не продумувала заздалегідь концепції роботи, а просто віддалася плинності моменту і трансформувала його у творчість – це стало своєрідним викликом Анастасії самій собі у осмисленні подій навколо.
Простір Великої зали дозволяє сформувати експозицію окремими авторськими частинами. І розпочинає експозицію проєкт «Жива лінія» Андрія Горбаля – художника вже добре відомого у культурно-мистецькому середовищі Волині, України. Роботи – графіка і розпис на тканині – створені автором безескізним способом, в якому неможливі подальші втручання чи покращення. Художник взаємодіє з різними середовищами і досліджує, як проявить себе спонтанний рух його руки і створить лінію, штрих, пляму – новий живий образ. Одна із демонстрованих на виставці робіт написана ним у співавторстві з Артемом Лук’янчуком.
Творчість наймолодшого члена Волинської організації НСХУ Артема Лук’янчука уважно відстежується колегами-спілчанами, знавцями і шанувальниками. Він запам’ятався публіці персональними виставками в Луцьку, Рівному, Львові, Кременчуку, Києві. Особливу прихильність завоювали його теплі емоційні жіночі портрети – декілька цих творів представлені в його серії під назвою «Волинські мотиви». До жанрових уподобань Артема належить і пейзаж. Під час карантину він написав серію сільських сюжетів, навіяних думками про малу батьківщину. Наразі в його творчості простежується зацікавлення автентичними волинськими орнаментами, вивчення їхньої символіки, етнокодів, колористики. Артему вдалося заінтригувати глядачів: куди приведе його творча уява, яку заполонили бачені ще у дитинстві в рідній хаті орнаменти рушників і вишиванок?
«Чорнозем» – авторська серія Влада Холодного, яка експонується в центральній частині Великої зали. Живопис талановитого лучанина вирізняє виразний впізнаваний авторський почерк – чітка, імпульсивна, ритмічна лінія, стримана і контрастна кольорова гама, по-новому побачена нібито банальна тема, з розряду тих, що буквально «лежать під ногами». Мистець проводить власну паралель між живописним полотном і земельним наділом, використовуючи підкреслено просту, грубу пластику, яка, тим не менш, пульсує експресією та енергією. Молодий обдарований художник зумів привернути на себе увагу під час попередньої персональної виставки у цьому ж залі, і зараз переконливо підтвердив свій мистецький поступ, глибинність візуалізованих тем та індивідуальність власного ракурсу.
Знаному мистцеві-концептуалісту Іштвану Кусу вкотре вдається змусити публіку замислитися над болючою соціальною темою. Його проєкт «Альфа, шишки, фен…» апелює до сенсів і кодів створених нашвидкуруч теґів, естетика котрих не має жодного відношення до високого мистецтва. Художнику цікава культура графіті та її історичний зв’язок з кримінальним світом, де теґ на паркані, стіні міської будівлі тощо несе конкретний меседж певному прошарку людей, а наступне замальовування цих послань символізує боротьбу з цілим суспільним явищем.
У своїх «Карантинних нотатках» студентка мистецького вузу Анастасія Кашталян фантазує про дозвілля молоді під час тривалого вимушеного #stay_home. Аркуші з еротичними малюнками зі свого записника молода дівчина представила в окремій частині Великої зали. Під час карантинної ізоляції інтернет заповнили різноманітні пропозиції «прокачати» англійську, опанувати нову професію на онлайн-курсах, зайнятися спортом… Але Анастасії найцікавішим видалося вести календар власних пікантних вигадок, які стали для неї приємним заняттям під час соціальної самотності.
Мультимедійний проєкт «Не з кам’яним серцем» популярної луцької художниці, фотографки і моделі Ірини Дяченко теж пов’язаний з темою коронавірусу і карантину. Авторка ставить перед собою і глядачами важливі питання про дійсно вартісні речі, про які нас змушує замислитися і по-новому оцінити цей непростий час. Хто ми є насправді? Чого ми насправді хочемо? Кого ми любимо? Яке наше майбутнє? Життя радикально змінилося: ми носимо рятівні маски, кордони закриті, мандрівки скасовані, плани зруйновано, щоденна статистика відміряє рахунок інфікованих... Ірина зафіксувала відомі статуї знаного луцького скульптора Миколи Голованя, одягнувши їм маски. У відео і фотороботах показана символіка «некам’яного серця» у час, коли люди згуртовуються, піклуються один про одного, підтримують медиків у їхній самовідданій роботі, проявляють реальними справами любов до ближнього.
Запрошуємо глядачів до живого перегляду виставки «Молода Волинь 2020», яка щойно розпочала роботу і триватиме протягом місяця. Обов’язковими умовами задля безпечного відвідання Галереї мистецтв є наявність масок і соціальне дистанціювання.

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr20/movo/

Фото Віктора Чухрая

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 31 Липня 2020 22:41
Молодці!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus