USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Чим займатися молоді під час ізоляції?»: інтерв’ю з авторкою еротичних «Карантинних нотаток» Анастасією Кашталян

17 Серпня 2020 21:19
В Галереї мистецтв ВО НСХУ відкрита для огляду публіки збірна виставка «Молода Волинь 2020». Навіть карантин не завадив проведенню щорічного арт-проєкту, до участі в якому цьогоріч долучилися 7 обдарованих волинських художників: Андрій Горбаль, Ірина Дяченко, Анастасія Кашталян, Анастасія Кічук, Іштван Кус, Артем Лук’янчук і Влад Холодний, які представили окремі жанрово-тематичні серії.

Цікаво, що тривалий карантин так чи інакше вплинув на тематику деяких творів: на фотороботах Ірини Дяченко скульптури Миколи Голованя одягнені у захисні маски; Анастасія Кічук протягом 66 днів щодня малювала заходи сонця у різних куточках Землі за надісланими їй фото; Артем Лук’янчук, перебуваючи за кордоном, думками був з малою батьківщиною і писав волинські пейзажі.
Серія «Карантинні нотатки» студентки, резидентки луцького арт-осередку PVS Анастасії Кашталян теж присвячена часу, який вона провела у вимушеній домашній ізоляції. Раніше дівчина неодноразово подавала свої роботи на групові виставки в Галереї мистецтв, а цього разу дебютувала з персональним доробком в статусній арт-локації – еротичними рисунками. І вони відразу привернули увагу численних глядачів.
Домовившись із художницею про інтерв’ю, я чекала на неї в залі, де демонструються її роботи, і дуже захопилася їхнім розглядом. Лаконічні, виразні, дещо ламані лінії рисунків, зроблених на аркушах записника гелевою ручкою, тим не менш, збуджують уяву, оживають в багатьох еротичних пригодах – чуттєвих, провокативних, часом смішних та іронічних, у різних комбінаціях учасників. Роздивляйтеся уважно: ось двоє коханців ніжно обіймаються, а тут – хтось буквально тримає свічку, далі – жінка виголошує «Я тут доміную!», а там дівчина грається з бананом, демонструє нагайку… Загалом, серія налічує 42 еротичні аркуші-історії.
На зустріч прийшла Анастасія Кашталян – тендітна, на вигляд дуже стримана і серйозна дівчина в стильних окулярах. І я зауважила такий цікавий контраст вражень, який у мене склався після перегляду робіт і при знайомстві з їхньою авторкою: гарно зміксувалися зовнішня стриманість художниці та її творча розкутість. Отож, ми розмовляємо про те, як створювалися «Карантинні нотатки», а також про пріоритети Анастасії у вивченні мистецтва та готовність людей розмовляти про секс.
Вітаю тебе з яскравим дебютом в Галереї мистецтв, Настю! Розкажи про себе, будь ласка: звідки ти, де і у кого навчаєшся зараз?

Мені 21 рік, я з Луцька. Спочатку вчилася в художній школі, потім у Волинському коледжі культури і мистецтв, а зараз закінчила перший курс університету в Любліні. Вивчаю графіку. Чесно кажучи, я сама по собі бунтівна натура. Спокійна, але бунтівна. Я часто йду наперекір, і коли хтось мені щось часом радить, я потім думаю – ні, я зроблю по-своєму. Я тому і обрала навчання в Польщі, бо мені не дуже подобається академічний підхід до навчання в українських мистецьких вузах.

Що тобі найцікавіше у вивченні мистецтва?

Якщо говорити про творчість, то мені абсолютні нецікаві реалістичні відтворення, бо для цього вже придуманий фотоапарат. Це можуть бути хороші навчальні вправи – щоб навчитися бачити світло, тінь, вивчити матеріали, зрозуміти форми і як її будувати, напрацювати руку. В основному я займаюся абстракціями, досліджую форму і взаємодію різних форм, вивчаю колір… Для мене головне – це сам творчий процес, в якому я не розділяю графіку, живопис, скульптуру. Я експериментую – завжди!

З якими матеріалами тобі подобається експериментувати?

Єдиний матеріал, який мені не подобається, – це акварель. Для всього іншого я повністю відкрита: це масло, гуаш… Працювала навіть із дротом, робила з нього скульптури. Ось «Карантинні нотатки» написані лайнером на аркушах записника, які я просто потім помістила у рамки.
Нотатник – частий друг молодих людей і художників.

Так, багато дівчат, хлопців ведуть щоденники, записують думки, роблять замальовки.

Як з’явилися перші рисунки у твоєму нотатнику?

Деякі роботи були вже зроблені раніше, я вже структурувала і упорядковувала їх під час карантину. Це була моментальна рефлексія на те, що відбувалося. Тоді в соцмережах з’явилися мотиваційні слова: «давайте займатися спортом», «вивчаємо англійську», «записуйтеся за курси із саморозвитку» та інші. Подумала собі: «ОК. Чим ще люди займаються під час карантину?». Один популярний тематичний ресурс закликав людей залишатися вдома і надав безкоштовний преміум-доступ до контенту, аби згладити криву коронавірусу. І коли багато людей навколо говорили, що вони в цей час займаються корисними для себе речами, то хіба секс – не корисна річ? Це теж своєрідна самоосвіта, пізнання себе.
Так, навіть президент закликав тоді боротися з демографічною кризою. А твої герої – це ж молоді люди!

Так. Ось молода дівчина або хлопець, або двоє молодих людей, які в силу таких незвичайних обставин тривалий час постійно знаходяться вдома, в ізоляції. Чим їм займатися? Звичайно, сексом! Цікавим, різним! Експериментувати, а не соромитися один одного, накрившись ковдрою (сміється). Тим більше, що карантин триває вже не перший місяць.
Чи варто сприймати твої нотатки буквально – як твій еротичний щоденник? Чим, власне, ти сама займалася на карантині, окрім того, що малювала?

Для мене це було приємне заняття – нотувати свої фантазії. І я не збираюся робити вигляд, ніби я не думаю і не фантазую про секс. Я роблю це! І знаю, що всі здорові люди про це думають. Але насправді, під час карантину я була одна, і ці рисунки – мої думки, спогади, реакції…

Я вже спостерігала реакції глядачів на твої роботи: дехто вже встиг придбати декілька аркушів з нотатника, багатьом подобається, хтось червоніє… Як, на твою думку, люди мають дивитися на еротичні зображення і розмовляти про секс?

Це має відбуватися спокійно, я вважаю. Це тема, про яку думають абсолютно всі люди, але чомусь ще не всі готові про це розмовляти. Наприклад, я можу розмовляти про це зі своєю мамою – буквально про все.

А яким чином сучасна молода людина може налаштувати себе на зважену, без хихотіння і червоніння, зайвої сором’язливості розмову про секс?



У мене те ж питання до багатьох людей: чому не можна так зробити? Як і усі, я з дитинства цим цікавилася і не приховую зараз, що ця тема мені цікава. Навіть при розмові з подружками буває таке: ой, ти що?

Мене це завжди дивувало. Можливо, у мене було якесь особливе виховання, тобто спокійне. Вдома не було такого, щоб не можна про це говорити.

Деякі батьки, намагаючись вберегти дітей від небезпек сексу, таких як от незапланована рання вагітність, венеричні хвороби, досі говорять про нього у форматі страшилки.

Мені здається, що досить одного разу пояснити нормально, що є така штука, як презерватив або інші контрацептиви, і знати, що треба це використовувати, щоб не завагітніти. Те саме – про все інше.

Як зреагували на твою виставку родина, друзі?

Мамі дуже сподобалося. З друзями зустрілися в галереї, випили вина... Мені дуже подобаються спілкуватися з друзями-художниками з PVS. Вони розумні молоді люди, талановиті, ерудовані, розкуті. Я вважаю, що це для мене найкраща компанія.
Чи триває разом з карантином далі твоя еротична серія?

Тут представлені 42 рисунки, а насправді таких робіт у мене більше – ще є десь з 50. Не думаю, що я буду далі її продовжувати в такому форматі. Для мене вона вже завершена. Але сама еротична тематика мене досі цікавить і в моїй творчості вона якимось чином відбивається, хоча необов’язково, що я буду малювати ще щось подібне.

Виставка «Молода Волинь 2020» триватиме ще протягом цього місяця, тому в глядачів є можливість переглянути наживо всі представлені авторські експозиції. Складіть власну думку про серію Анастасії Кашталян «Карантинні нотатки», яка демонструється у Великій залі Галереї мистецтв. Вхід вільний.
Про виставку «Молода Волинь 2020» на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr20/movo/

Фото – Віктора Чухрая

Розмовляла Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Тьху Показати IP 17 Серпня 2020 21:52
от жеш мала взбоченка....
Руслан Показати IP 17 Серпня 2020 22:25
Мені не сподобалося! Таке собі. Взагалі дивує, що намалювати чоловічий чи жіночий статевий орган - це називається мистецтвом. Напевно, я вихований на інших зразках.
Тато до Руслан Показати IP 1 Вересня 2020 01:20
Так тебе знайшли в капусті, а вивели в лабораторії «Наша Ряба»
Психолог Показати IP 17 Серпня 2020 22:54
А де кого схвилювало мистецтво )))))
Усім стурбованим Показати IP 18 Серпня 2020 09:31
Привіт, патріархальні землячки з консервативними устоями! Починайте вже своє КОКОКОКОКОКОКО )))))
Banzai Показати IP 19 Серпня 2020 11:40
в любом школьном учебнике можно найти гораздо более талантливые картинки на эту тему (дорисованные школотой иллюстрации)
Оленка до Banzai Показати IP 19 Серпня 2020 21:59
Да что ві гаваріте дружокь Banzai? Ето какіє у вас учебники учебник
Ценітєль василь Показати IP 20 Серпня 2020 10:44
На всьо не нравиться. тікі вишиванки народяться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus