USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Земельний податок для залізниці. Що означатиме його скасування для волинських громад

2 Березня 2020 14:06
Верховна Рада України може розглянути питання скасування оподаткування земель залізничного транспорту платою за землю. Для місцевих бюджетів це означатиме втрату частини надходжень. Наразі документ розглядається в комітетах і в лютому 2020 року він отримав висновок бюджетного комітету.

Історія питання

З 1 січня 2019 року з п. 284.4 ст. 284 Податкового кодексу України виключено слова «надані для залізниць в межах смуг відведення». Тож залізничну галузь повністю позбавили пільги зі сплати земельного податку в розмірі 25 % нарахованого податку.

До прикладу, у 2018 році Укрзалізниця сплатила 20,8 млрд грн податків, у тому числі 1,2 млрд грн податку на землю. У 2019–му сума земельного податку зросла в 3,5 рази і становила 4,2 млрд грн.

З того часу Укрзалізниця намагається домогтися скасування таких податкових ставок. У грудні 2020 року у Верховній Раді України зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду особливостей оподаткування платою за землю» за №2566-1. У проекті закону пропонується скасувати стягнення податку на землі залізничного транспорту.

19 лютого 2020 року документ розглядали на засіданні комітету Верховної Ради з питань бюджету. У протоколі засідання йдеться, що Мінфін цей проект закону не підтримує. Адже його реалізація призведе до втрат місцевих бюджетів, які мають бути відшкодовані за рахунок державного бюджету.

Бюджетний комітет парламенту був дещо м’якшим у своїй резолюції.

«За наслідками розгляду Комітет прийняв рішення, що законопроект матиме вплив на показники бюджету (призведе до зменшення доходів бюджетів місцевого самоврядування від плати за землю та потребуватиме додаткових видатків державного бюджету для компенсації відповідних втрат доходів місцевих бюджетів). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2020 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2021 року, а після 15 липня 2020 року – не раніше 1 січня 2022 року (або 1 січня наступного за цим роком залежно від часу прийняття закону)», - йдеться у висновку.

Зрештою буде цей проект закону прийнятий чи ні, залежить від народних депутатів, якщо документ пройде всі належні процедури.

Що це означає для місцевих бюджетів

Якщо такий законопроект приймуть, то громади та міста, на території яких є об’єкти Укрзалізниці, податку не отримають. Для різних місцевих рад це різні суми. Адже ставку податку встановлювали місцеві депутати на сесійних засіданнях. В одних містах ця ставка могла сягати 1%, у інших – 3%.

Відповідаючи на запити Інформаційного агентства Волинські Новини, не всі місцеві ради змогли повідомити суми отриманого у 2019 та запланованого на 2020 рік податку на землі залізничного транспорту. Річ у тім, що в більшості випадків, ці надходження не розподіляються за платниками, а бюджетні управління оперують загальними сумами податку на землю.

Проте навіть неповні дані дають чітку картину: якщо податок на землю для Укрзалізниці скасують, то місцеві бюджети втратять від сотень тисяч до десятків мільйонів гривень.

Так, у Любомльській ОТГ ставка податку на землі залізничного транспорту у 2019 та 2020 роках встановлена у розмірі 4% від нормативної грошової оцінки. Бюджет громади у 2019 році отримав 396 тисяч гривень, таку ж суму очікують і у 2020 році.

У місті залізничників – Ковелі, депутати призначили ставку податку на землі залізничного транспорту 3% від нормативної грошової оцінки як у 2019, так і у 2020 роках. Сума річних надходжень за цією статтею – складала майже 50 мільйонів гривень у 2019 році, а на 2020 рік тут очікують уже 75 мільйонів.

У Володимирі-Волинському та Луцьку податкову ставку встановили в розмірі 1% від нормативної грошової оцінки. Щоправда, у 2019 році у обласному центрі залізниця мала пільгу в розмірі 75%.
Маючи навіть таку далеко не повну інформацію щодо надходжень у місцеві бюджети від Укрзалізниці, можна зробити невтішний висновок: скасування податку на землі залізничного транспорту стануть болючим ударом по спроможності місцевих громад. Залізничники ж аргументують це тим, що земельний податок «з’їсть» більшість доходів Укрзалізниці. А підприємство мусить виконувати роботи з регулярного підсилення, відновлення, заміну окремих елементів, стабілізацію ділянок з деформацією ґрунту, відновлення й ремонт всіх захисних і укріплювальних споруд, облаштування під час будівництва двоколійних вставок тощо. Натомість компенсацію за пільгові перевезення пасажирів Укразалізниця не отримує ані з державного, ані з місцевих бюджетів, - пояснював директор з розвитку бізнесу АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев.

Нагадаємо, у 2018 році зарплата керівника Укрзалізниці Євгена Кравцова становила 570 588 гривень на місяць. 29 січня 2020 року Кабінет Міністрів звільнив його із займаної посади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дідо Показати IP 2 Березня 2020 15:09
Хехехе, ціни на проїзд підвищують. На 22% цього року. А ось податок місцевим громадам зась. Грабують серед білого дня.
Анонім до Дідо Показати IP 4 Березня 2020 12:42
Цікаво, а чи можуть громади стати в позу і заявити, що раз немає податку, то нехай не буде і колій?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus