USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Землетрус у Японії розширив берегову лінію на понад 170 метрів

6 Січня 2024 15:54
Потужний землетрус, що сколихнув Японію в Новий рік і призвів до численних жертв та руйнувань на півострові Ното в центральній японській префектурі Ісікава, розширив берегову лінію в цьому районі до 175 метрів.

Такого висновку дійшли науковці Університету Хіросіми після вивчення зсувів земної поверхні внаслідок підземних поштовхів та хвиль цунамі, передає Укрінформ із посиланням на NHK.

Дослідження проводилося з використанням переважно аерофотознімків, зроблених після землетрусу, й охоплювало ділянку узбережжя північно-східної частини півострова Ното протяжністю близько 50 кілометрів.

Його результати показали, що землетрус підняв землю майже вздовж усієї цієї території, розширивши поверхню суші, та змістив берегову лінію в бік Японського моря на 175 метрів у районі міста Судзу на північно-східному краю півострова.

За попередніми оцінками фахівців, у результаті територія суші розширилася загалом на 2,4 квадратних кілометри, а в деяких портах на північному узбережжі Ното морська вода майже зникла.

Зокрема, зауважує NHK, зникнення морської води з порту Озава в місті Вадзіма підтвердили супутникові зображення, зроблені одним із французьких космічних апаратів у вівторок, що дослідники одразу ж пов’язали зі значним підйомом земної поверхні в цій частині півострова.

Японські науковці стверджують, що в районі Ното землетруси нерідко спричиняли підйом землі і в минулому, протягом кількох тисяч років розширюючи розміри суші.

Тим часом, у суботу вранці, близько 5:30 за місцевим часом, у префектурі Ісікава зареєстрували новий підземний поштовх магнітудою 5,3.

Його епіцентр знаходився безпосередньо під півостровом Ното на глибині 10 кілометрів.

У Метеорологічному агентстві Японії зазначили, що загрози цунамі від цього землетрусу немає.

Кількість жертв в центральній японській префектурі Ісікава тим часом досягла 126 осіб, понад 200 людей досі вважаються зниклими безвісти.

Про це повідомляє Associated Press, передає Укрінформ.

Найбільше смертей зафіксовано в місті Вадзіма – 69. Понад 500 людей отримали поранення, щонайменше 27 з них – серйозні.

Чиновники попереджають, що дороги, деформовані і потріскані через землетрус, можуть повністю зруйнуватися. Ситуація може ускладнитися через дощ і сніг, які очікуються протягом ночі і неділі.

Понад 200 людей досі вважаються зниклими безвісти. Одинадцять людей опинилися під завалами двох будинків, що обвалилися в Анамізу.

Уздовж узбережжя Японії поступово відновлюється електропостачання, але запасів води все ще не вистачає. Аварійні системи водопостачання також були пошкоджені.

Рятувальники також продовжують спроби доставити пошкодженими автошляхами вантажі допомоги до заблокованих районів префектури, де понад 31 тисяча людей перебувають у спеціальних укриттях, більшість яких мають обмежені можливості для забезпечення постраждалих необхідними для життя умовами.

Влада префектури Ісікава планує збудувати тимчасові будинки для постраждалих жителів, однак їх будівництво розпочнеться лише в наступну п’ятницю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus