USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Життя після виборів: як відбуватиметься зміна президента і чого чекати волинянам

22 Квітня 2019 14:36
Коли має відбутися інавгурація нового Президента? Що буде з представниками з головами адміністрацій в регіонах? Чи буде скоро новий Уряд? Кого звільнять а кого призначать на ключові владні посади? Ці питання сьогодні хвилюють чи не кожного українця.

Розбираємо за пунктами чого і коли чекати від новобраного Президента.

Інавгурація: коли і де?

21 квітня українці обрали нового Президента. І хоч поки що ЦВК підраховує протоколи, та переможець другого туру уже відомий. Згідно з даними національного екзит-полу, Володимир Зеленський отримав 73% голосів. Цей результат уже визнав його опонент – чинний Президент України Петро Порошенко.

Проте незважаючи на те, що вибори минули, Україною поки керує Петро Порошенко. Відповідно до чинного законодавства, інавгурація новообраного глави держави повинна відбутися протягом 30 днів після офіційного оприлюднення остаточних результатів голосування ЦВК.

Згідно з законом, Центрвиборчком має встановити результати голосування до 1 травня, а оприлюднити їх до 4 травня. Тож, відповідно, церемонія вступу на посаду Президента, повинна відбутися не пізніше 3 червня 2019.

Де це буде? Церемонія традиційно проходить в стінах Верховної Ради України. Та місце нардепи можуть змінити голосуванням. Дату і час вони узгоджують з новообраним Президентом.

Щоб узгодити умови церемонії потрібно 226 голосів в Раді, інакше дату і час визначає голова ВРУ.

Як відбувається інавгурація? Президент складає присягу, поклавши руку на Пересопницьке євангеліє (але це не обов’язкова вимога). По тому він підписує цей документ, який передає голові Конституційного суду, а той, своєю чергою віддає голові ВРУ.

Потім голова ЦВК видає посвідчення, голова Конституційного суду передає українські символи влади – булаву, печатку і нагрудний знак.

Тоді новообраний Президент звертається до народу з урочистою промовою.

Отже, присяга складена, всі процедури виконані. Що далі? А далі починається виконання посадових обов’язків Президента: «обживання» кабінету на Банковій, формування команди.

Що може змінити новий Президент? Пункт 1. Адміністрація

Як повідомляє ВВС, практично усі Президенти починали з того, що замінювали Адміністрацію Президента і вводили свою команду.

Треба зауважити: повноваження посадовців АП не закінчуються з припиненням повноважень «свого» президента. Працівників або звільняють або ж вони звільняються самі. Але автоматичного звільнення всієї команди після того, як змінюється глава держави, законом не передбачено.

Отож, Володимир Зеленський може залишити стару команду АП, а може сформувати свою (що є найбільш логічним сценарієм).

Уряд

Україна – парламентсько-президентська республіка. Уряд автоматично йде у відставку не після обрання нового президента, а після обрання парламенту. Тому не треба чекати на звільнення Володимира Гройсмана найближчим часом – цього не буде, якщо він сам не піде з посади.

Для зміни Уряду Президент повинен отримати підтримку більшості депутатів Ради. Тому чекати швидкої зміни Кабміну українцям не варто, адже поки що Володимир Зеленський не має своєї політичної сили в Раді. Хто буде його прихильником за нинішнього складу покаже час, проте варто пам’ятати, що цієї осені Україну чекають ще й вибори до парламенту. Тож фактично новому Президенту треба буде працювати з новим парламентом. А який буде його склад, поки що прогнозувати важко. Раніше призначити вибори до Верховної Ради Президент не зможе, оскільки Конституція забороняє це робити в останні півроку повноважень парламенту.

В Уряді у Президента всього лише дві квоти: Міністр оборони і Міністр закордонних справ. Та й звільнити їх може тільки парламент.

Але якщо Президент не домовиться з Урядом, то він може створити йому величезні проблеми і навіть паралізувати роботу: він має повноваження зупиняти дію всіх актів Кабміну, мотивуючи це невідповідністю Конституції і водночас направляти цей акт на експертизу до Конституційного суду.

РНБО і армія

Президент України як Верховний Головнокомандувач є безпосереднім керівником Ради національної безпеки і оборони. Саме в його компетенції формування складу РНБО. І щойно Володимир Зеленський вступить у повноваження Президента України, він може навіть того ж дня звільнити Олександра Турчинова з посади очільника РНБО як і більшість членів РНБО, за винятком тих посадовців, які входять до складу за посадою.

Так само швидко Президент може замінити начальника Генерального штабу Віктора Муженка.

Та міністра оборони Степана Полторака він звільнити не зможе – це може зробити лише Верховна Рада (як і призначити нового Міністра за поданням Президента).

Суди, прокуратура і силовики

Президент має виключне повноваження призначати суддів.

Робить він це з подання Вищої ради правосуддя після конкурсів, які проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів.

Якщо на момент інавгурації ще не будуть призначені судді антикорупційного суду, це може зробити новий президент.

Для звільнення чи призначення Генерального прокурора президенту потрібна згода більшості Верховної Ради.

Те саме стосується голови Служби безпеки України - президент тільки вносить подання на звільнення чи призначення голови служби, але вирішальне слово за депутатами.

Керівник Національного банку також звільняється і призначається Верховною Радою, але кандидатуру голови подає президент України.

Президент має один важіль на Національне антикорупційне бюро - може призначити одного з трьох незалежних аудиторів. Наразі це місце незаповнене і новий президент зможе його призначити.

МЗС

Міністра закордонних справ Президент також не може звільнити, хоч і саме він керує зовнішньополітичною діяльністю країни. Міністра призначає парламент, а Президент має виключне повноваження подати депутатам власну кандидатуру на затвердження.

А ось призначати та звільняти керівників дипломатичних представництв України Президент може одразу. Тільки щоб замінити послів, потрібно погодити це з прем'єр-міністром та міністром закордонних справ.

І це не проста формальність - в 2006 році у межах "війни контрасигнацій" уряд Януковича пачками завертав укази президента про призначення послів й вимагав узгодження цих рішень. Інакше прем'єр підпису не ставив.

Президент має повноваження укладати міжнародні договори, які ратифікує парламент (але Мінські угоди Рада не ратифіковувала – вони підписані в іншому форматі).

На що ще може одразу ж впливати Президент?

Він може надавати громадянство або притулок нерезидентам України, надавати помилування засудженим. Президент має право звільняти та призначати половину складу Ради Національного банку. Також він має повноваження призначати половину складу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Він підписує закони, ухвалені парламентом, може ветувати закони, з якими не погодиться, може призначати референдум (але в Україні немає закону, який би регулював проведення референдумів).

Місцеві адміністрації

Щоб звільнити і призначити керівників місцевих адміністрацій, президенту потрібне погодження прем'єр-міністра. Тому кадрові зміни в регіонах, у тому числі й на Волині у найближчі місяці залежать від того як Володимир Зеленський спрацюється з діючим Прем’єром і чи отримає підтримку парламенту.

До слова, якщо говорити про голову Волинської ОДА Олександра Савченка, то він і сам заявляв, що на Волині довго не затримається. Тож нічого дивного, якщо з новим Главою держави він працювати не буде. Як і низка особливо лояльних до Петра Порошенка голів РДА на Волині, як-то очільник Маневицької РДА Андрій Линдюк чи новопризначений голова Луцької РДА Тарас Яковлев. Хоча відкидати ймовірність «тактичного перевзування на льоту» та спроби отримати лояльність від адміністрації Зеленського теж не варто.

* * *

Фактично, новому Президенту доведеться чимало домовлятися з нинішнім Урядом і парламентом, щоб втілити в життя свої ідеї. Або ж треба буде чекати осені, щоб привести свою команду в Раду і отримати підтримку більшості. Адже щоб замінити ключові фігури в українській владі, лише перемоги на президентських виборах недостатньо.

Зрештою, як себе поведе Уряд та народні депутати цього скликання - покаже час. До слова, чинний Прем’єр-міністр Володимир Гройсман уже привітав Володимира Зеленського з перемогою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ура Показати IP 22 Квітня 2019 19:59
Кричати зарано чи виходить посадок тарифів доріг лікування як не було так не буде!!??
Іван Показати IP 22 Квітня 2019 22:10
Слідкуємо за Яковлевим)))
УРА Показати IP 22 Квітня 2019 23:24
Коли посадки будуть? Коли ціни блуть падати і долар по 10?
Луч до УРА Показати IP 23 Квітня 2019 08:32
Дядя Пєтя ти дурак?
Виборець Показати IP 23 Квітня 2019 07:25
Де нова команда реформаторів.Покажіть вже накінець.
Гном Показати IP 23 Квітня 2019 10:53
Вас Помаранчева революція нічого не навчила. Обіцянки-цяцянки-дурному радість
Воля Показати IP 23 Квітня 2019 16:35
Скоро вітатимемо нового губернатора на Волині!!!! Здогадайтесь з трьох раз хто це буде????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus